Sub masca unei persoane cinstite, înscăunat în trecut cetățean de onoare al urbei Iașului, cvasi necunoscutul avocat Alexandru Bernic și-a făcut o obișnuință de a înșela și de a abuza de încrederea oamenilor. Prin metode bine elaborate, acest personaj a reușit să fie inculpat într-un dosar despre care anchetatorii susțin că vizeaza săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani și abuz în serviciu. Chiar și așa, Alexandru Bernic pare că e de neoprit. Astfel, în data de 24 noiembrie, inculpatul a fost reținut pentru 24 de ore, ulterior fiind plasat sub control judiciar.
Cu toate acestea, se pare ca în viziunea sa, controlul judiciar e pentru amatori și, ca un adevărat profesionist cu studii de specialitate în sfera juridicului, nu s-a putut opri din metehnele ce îl caracterizează: a fentat arestul. Curtea de Apel Iași a decis ca pe 25 noiembrie 2021, punerea în libertate a celor trei bărbați, care fuseseră reținuți anterior, pentru 24 de ore, de procurorii DIICOT Iași, printre care se afla și avocatul.
Încă o faptă cu iz penal a fost trimisă spre analiza procurorilor. Se pare că în anul 2019, Alexandru Bernic ar fi încercat să achiziționeze un autoturism de lux, marca Jaguar de la niște oameni de afaceri, cu plata în rate.
„Vorba dulce” a durat timp de doi ani, mașina nefiind plătită în integralitate. În acest moment, proprietarii încearcă să recupereze autoturismul, dar Bernic ascunde mașina și încearcă să tergiverseze afacerea.
„A abuzat de încrederea mea, la Finanțe nu a plătit impozitul. Contravaloarea mașinii nu a achitat-o și acum spune ca nu știe unde e mașina: că a vândut-o, că a accidentat-o. Încerc aproape de jumătate de an să recuperez bunul deoarece este un sechestru asigurator pus pe mașină . De fiecare data când l-am contactat, această persoană vine cu altă poveste și încearcă să abuzeze de buna mea credință. Vom lasă ca autoritățile statului să facă lumina în acest caz. Orice om are o limită, până la urmă, e o mașină ce trebuie valorificată de statul roman. Ascunde mașina de cei de la Finanțe”, ne-a declarat A.D., una din victimile avocatului.
Se pare că lațul se strânge în jurul faptelor comise de aceste personalități ale Iașului.
„Oamenii ar trebui să prindă curaj și să facă publice nedreptățile suferite în urma relaționării cu astfel de personaje”, a conchis A.D.
Amintim că avocatul alături de alte persoane a fost chemat la audieri la DIICOT Iași , într-o cauză care viza destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani şi abuz în serviciu.
„În fapt s-a reţinut că, începând cu anul 2016 şi până în prezent, pe raza judeţului Iaşi a acţionat un grup infracţional organizat, care a avut ca scop principal săvârşirea unor infracţiuni de înșelăciune, în domeniul imobiliar, simularea activității infracționale fiind realizată prin intermediul unor acte juridice, cu aparență de legalitate. Principiul de bază al activității infracționale a constat în identificarea unor persoane, de regulă în vârstă, fără moștenitori sau cu moștenitori care domiciliază în străinătate, care au solicitat reconstituirea drepturilor de proprietate asupra unor imobile reprezentate de suprafețe mari de teren, iar cererile acestora au fost confirmate prin hotărâri de reconstituire a drepturilor de proprietate emise de Comisiile de fond funciar sau prin pronunțarea unor hotărâri judecătorești. Totodată, membrii grupului au manifestat preferință pentru persoanele care, în exercitarea drepturilor menționate anterior, se aflau în procedurile de identificare a amplasamentelor originale sau ale altor amplasamente libere, unde s-ar putea realiza punerile în posesie. Ulterior, moștenitorii erau contactați de către suspecţi, ocazie cu care li se solicita întocmirea unei procuri notariale în favoarea unui membru al grupului, prin care acesta să fie împuternicit să procedeze la obținerea actelor necesare și la valorificarea terenului. După obținerea actelor notariale, pentru imobilele respective, membrii grupului procedau la obținerea sumelor de bani de la persoanele interesate de achiziționarea acestora, fiind încheiate antecontracte de vânzare-cumpărare, contracte de cesiune, contracte de dare în plată, însă care ulterior nu mai erau predate titularilor de drepturi. Astfel, persoanele vătămate erau menținute în eroare, membrii grupului comunicându-le că procedurile legale nu au fost finalizate pentru valorificarea terenurilor și că nu au obținut vreo sumă de bani pentru imobilele respective. Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 2.500.000 euro”, transmitea DIICOT Iași.