Dividende 2022: Cât de repede poți distribui profitul după începutul anului nou

0
222

Distribuirea profitului unei societăți sub formă de dividende se poate face anual sau trimestrial, însă numai după aprobarea situațiilor financiare anuale ori trimestriale, conform legislației în vigoare. Astfel, la începutul anului, firmele au două variante la dispoziție pentru a distribui dividende – una mai lentă și una mai rapidă.

Regulile pentru distribuirea profitului sub formă de dividende sunt prinse în Legea 31/1990, în Legea 82/1991 și în ordinele de aplicare date de Ministerul Finanțelor.

Dividendele se pot distribui anual, după aprobarea situațiilor financiare pe anul anterior, sau trimestrial, în timpul anului, după aprobarea situațiilor financiare interimare. Astfel, la începutul anului 2022, societățile au aceste variante:

1. Distribuirea anuală dividendelor. Pentru ca acest lucru să fie posibil, autoritățile trebuie să oficializeze regulile întocmirii și depunerii situațiilor financiare anuale la 31 decembrie 2021, care momentan sunt în stadiul de proiect de ordin. Distribuirea dividendelor din profitul anului 2021 va fi posibilă numai după aprobarea situațiilor financiare anuale.

2. Distribuirea trimestrială a dividendelor. O variantă mai rapidă este distribuirea trimestrială a dividendelor. În acest sens, firmele trebuie să întocmească situații financiare interimare la 31 decembrie 2021 (pentru trimestrul patru al anului trecut), pentru care regulile deja sunt disponibile (nu se aprobă anual, ca în cazul bilanțurilor anuale). Astfel, după aprobarea bilanțurilor interimare pentru ultimul trimestru din 2021 se pot distribui dividende interimare.

Totuși, dacă se fac distribuiri trimestriale, este obligatorie o regularizare prin situațiile financiare anuale. În acest fel, societatea capătă imaginea financiară exactă a anului 2021 și află dacă se pot distribui sume suplimentare din profit sau dacă o parte din dividendele interimare distribuite trebuie restituită.

Atenție! Distribuirea dividendelor se poate face după aprobarea bilanțurilor, nu trebuie așteptat după raportarea situațiilor financiare către autorități. Iar dacă în 2021 ai distribuit dividende fără să le plătești efectiv, impozitul aferent trebuie declarat și achitat la stat până la 25 ianuarie 2022.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentBilete de tratament balnear 2022: Mai mulți pensionari și salariați vor beneficia de ele în acest an
Articolul următorCe trebuie să facă pensionarii care vor să primească talonul mov de pensie în format electronic
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments