70.000 de euro, factura la gaz și electricitate la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Directorul artistic al instituției, Daniel Busuioc, spune că a reușit să obțină compensări de 20.000 de euro, dar se plânge că și așa facturile sunt mari și vor afecta marile producții care ar putea deveni istorie pe scena Teatrului Național. Iar la Palatul Culturii a ajuns doar factura la energie la 33.000 de euro. Managerul interimar al Complexului Muzeal Muzeal „Moldova” Iași spune că așteaptă cu emoții factura la gaz pe luna decembrie. Managerii instituțiilor de cultură au același cuvânt pentru a caracteriza facturile: enorme.
Facturile la energie și gaze pe luna decembrie au început să sosească în cutiile poștale ale instituțiilor de cultură din Iași. Enormă, așa caracterizează factura directorul artistic al Teatrului Luceafărul din Iași, Oltița Cântec: „A venit factura la gaz și este enormă, este în valoare de 60.000 de lei, adică aproximativ 12.000 de euro, la același consum ca în anul precedent, adică această majorare extraordinară vine din majorarea tarifelor la gaz metan. Nici în noiembrie nu a fost o factură mică, atunci a avut o valoare de 8.090 euro. Sunt foarte mari aceste facturi și vor afecta bugetul tuturor instituțiilor de cultură, publice și nu putem decât să sperăm că nu vom ajunge în situația nefirească să diminuăm bugetele pentru spectacole ca să putem achita aceste facturi. Ar fi complet nefiresc. Noi sperăm ca ANRE-ul, Ministerul Energiei, autoritățile care au competențe pe această direcție să vadă, post-factum, ce se poate face. E liberalizare, înțelegem, economie de piață, dar în societățile așezate există niște agenții și mecanisme care să echilibreze situații de genul celor semnalate pentru că, desigur, pentru furnizori este un business și vor să-și maximizeze profiturile. Aici ar trebui să se intervină, pe direcția asta. De altfel, s-au văzut și la populație că au venit facturi umflate îngrozitor”. Factura a fost plătită dar se așteaptă sprijin.
DOAR PENTRU PLATA FACTURII LA ENERGIE AR TREBUI CA NUMĂRUL VIZITATORILOR PALATULUI CULTURII SĂ SE TRIPLEZE.
Directorul artistic al Teatrului Luceafărul din Iași, Oltița Cântec vede din biroul ei Palatul Culturii. Simbolul Iașului. Managerul interimar Valenttina Druțu spune că „pe luna decembrie avem de achitat doar pentru Palatul Culturii 31.751 de euro, iar per total, pe toate muzeele, incluzând Complexul Muzeal Moldova din Iași, factura pe decembrie este în valoare de 34.940 euro. Comparativ cu celelalte luni, în luna august 2021, factura a fost de 12.821 euro, se vede că prețurile au crescut foarte mult. Este foarte dificil, noi am făcut solicitări de compensare către Electrica Furnizare și să sperăm că vom reuși. Dacă nu vom primi un ajutor, ar fi dificil pentru că nu reușim să avem aceste sume, care sunt uriașe și foarte greu de imaginat că putem să achităm asemenea sume către furnizorii pe care îi avem. Ar fi nevoie să se tripleze numărul de vizitatori “. Managerul interimar al Palatului Culturii din Iași, Valentina Druțu povestește că are emoții și va deschide cu frică factura la gaz. Doar pentru a acoperi din bugetul propriu factura la energie ar trebui ca numărul de vizitatori să se tripleze practic iar pandemia să devină o amintire. Managerul Palatului Culturii nu a reușit să obțină compensări de la furnizorii de utilități.
VOR DEVENI PRODUCȚIILE MARI ISTORIE PE SCENA TEATRULUI NAȚIONAL?
Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași este considerat de asemenea un simbol al orașului iar clădirea apare în ghiduri ca fiind una dintre cele mai frumoase din Europa. În clădire își desfășoară activitatea și Teatrul Național și Opera. Facturile la electricitate și gaz pe decembrie se ridica la aproape 340.000 de lei. Adică aproape 70.000 de euro. Directorul artistic al Teatrului Național, Daniel Busuioc: „Facturile pe luna decembrie la gaz și electricitate au următoarele sume – 58.652 euro a fost factura la gaz și 9.787 euro la factura de curent electric. Noi am reușit să obținem și compensare la ele, deci în jur de 40.450 euro va fi factura la gaz și 7.344 euro la curentul electric, în total, undeva la 47.794 euro pentru gaz și curent electric. Aceste facturi mi se par prea mari în condițiile în care și bugetele au devenit din ce în ce mai mici. Încasările le folosim pentru a achita bunurile și serviciile” Datorită incidenței se joacă cu 30% din capacitate ceea ce a scăzut dramatic încasările. La Muzeul Literaturii Române nu au venit încă facturile. Dar în multe dintre micile muzeele memoriale din Iași, muzeografii îngheață doar cu un calorifer mic la picioare. Și acela pornit din când în când. Filarmonica de stat din Iași am putea spune amar că e o privilegiată. Pentru că nu are sediu și sala de spectacole. Joacă în deplasare, cum spune directorul Filarmonicii așa că plătesc doar chirie.