Impostorul Sinescu face contestații cu sobor de preoți după el. Un monument istoric, pus în pericol de foamea de bani a patronului Iasicon

0
1286

O investiție la un important obiectiv de for public din Iași, în care învață peste 1000 de studenți, este blocată de metehnele dictatoriale și anti concurențiale ale unui antreprenor în mizerie. Disperarea lui Titel Sinescu, patronul Iasicon, de a mai înhăța câteva contracte publice de lucrări, a atins cote patologice. Acesta s-a dus recent la CNI cu un sobor de preoți după el, pentru a afurisi firma care l-a concurat la o licitație cu un pot de 10 milioane de euro. Contestația care cuprinde motivații neconforme cu realitatea, riscă să prelungească cu mult data începerii lucrărilor, devansându-se astfel termenele de execuție, ceea ce duce implicit la avansarea stării de degradare a Palatului Sturza.

Impostorul Sinescu nu mai înalță schele pe verticală, ci bagă strâmbe pe orizontală, poate – poate i s. o schimba norocul. Cum Iașiconul e în cădere liberă pe piața imobiliară, Titel Sinescu și.a zis că fair play ar fi să moară și capra vecinului, așa că a început tot felul de demersuri dubioase, pentru a. și șunta concurența. În cauză este un contract de lucrări publice, în valoare de 10 milioane de euro, ce vizează reabilitarea unui monument istoric. În contestația lui Titel Sinescu, este apreciat faptul că asocierea de firme declarate câștigătoare de CNI… este neserioasă. Aprecierea vine din partea unui antreprenor care ar fi trebuit adăugat demult pe lista neagră a constructorilor care nu își respectă obligațiile contractuale.

Nici contestațiile nu mai sunt ce au fost…

Iasicon-ul lui Sinescu, lipitoarea lucrărilor publice făcute de mântuială, a ieșit pe ușa din dos a Primăriei, odată cu venirea noii echipe administrative, iar odată cu acest episod i s. a aruncat la gunoi și titulatura de firmă de casa a primăriei. Pe cale de consecință, is-au luat de sub nas mai toate contractile mari, lăsându-i-se doar cotoare lucrări, pentru diversitate. Acum, Iasicon încearcă pe toate căile, inclusiv prin intervenții la nivelul conducerii CNI, să înhațe contractul pentru Palatul Sturza, chiar dacă oferta depusă de Sinescu a fost cu mult peste cea a firmei care s-a clasat pe locul I.

Iasicon nu mai este demult ce a fost odată, fiind chiar în insolvență pentru o perioadă de timp, dar vrea să câștige cu orice preț un contract care este mult peste capacitatea de angajament a firmei, pentru care a depus o ofertă cu mult mai mare decât cuantumul celei mai mici oferte”, susțin reprezentanți ai firmelor declarate câștigătoare.

Contestație cu soborul după el

Recent, Sinescu s-a dus la Compania Națională de Investiții (CNI) , însoțit de vreo 4 fețe bisericești și a început să afurisească în stânga și-n dreapta împotriva firmei cu care se concurase la licitație, motivând că această firmă.. nu este serioasă. Este de-a dreptul hilar acest demers al lui Sinescu, antreprenor cunoscut ca un mare țepar și dovedit inclusiv de instanțe după ce mai mulți sub contractori s-au îndreptat împotriva lui și l-au dat în judecată pentru  facturi neplătite.

În anul noiembrie 2019, Iasicon SA a intrat în insolvență ca urmare a cererii depuse de Fractal Insolventa SRL în numele SC Orion Auto Invest SRL, care avea de recuperat de la firma lui Sinescu contravaloarea unor facturi restante în sumă de 1.301.407 lei. Orion Auto Invest subcontractase de la Iasicon o parte din lucrările din proiectul „Extindere și modernizare Centru de management al deșeurilor în județul Iași”, proiect finanțat de Uniunea Europeană cu circa 69 de milioane euro.

Cu un an înainte de insolvența Iasicon, țeparul Sinescu a fost călcat de procurorii Antifraudă. În paralel cu cercetarea Direcției de Luptă Antifraudă, inspectorii Fiscului au constatat că Spiroca SA, o altă societate din portofoliul lui Sinescu, a făcut afaceri cu firme fantomă, iar Sinescu nu a plătit în mod corect către bugetul de stat impozit pe profit și TVA. Ei bine, tocmai acest individ acuzat de evaziune, de lucrări neconforme sau de contracte publice onorate în bătaie de joc, aruncă piatra, cu o carieră e păcate în spate.

Refacerea Palatului Mihail Sturdza blocată de contestația lui Sinescu

Iasicon a depus o contestație împotriva rezultatului licitației organizate de Compania Națională de Investiții (CNI) privind refacerea fostului Palat Mihail Sturdza, monument istoric ce aparține Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (Facultatea de Teologie). Procedura a fost lansată în martie 2021, iar valoarea contractului se ridică la circa 10 milioane euro. La licitație au fost depuse trei oferte, CNI comunicând rezultatul procedurii la începutul lunii noiembrie, fiind desemnată câștigătoare asocierea Smeogal Construct – Gruppo – Conedil, cu cinci subcontractați: Kleeman Lift Ro, Katar Conneg, Fire Stopping Engineering, Maroco Systems și Electoconstrucția ELCO.

În sesizarea depusă la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), Iasicon solicită CNSC anularea raportului procedurii și obligarea CNI la reluarea procedurii de atribuire de la etapa evaluării propunerilor tehnice și financiare depuse de ofertanți, cu reevaluarea ofertei declarate câștigătoare.

4.3 4 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments