Împrumuți mașina cuiva? De-acum, dacă poliția îți cere datele sale și nu i le dai, va trebui să plătești integral amenda aplicată

0
243

Cei care își împrumută mașina altor persoane riscă de-acum o sancțiune mai dură în situația în care nu comunică, la cererea poliției rutiere, datele respectivilor șoferi de ocazie, conform unei ordonanțe pentru modificarea Codului rutier, ce a fost oficializată vineri. În același timp, autoritățile au stabilit ce date trebuie comunicate efectiv.

Astfel, OG 1/2022, apărută vineri în Monitorul Oficial, cuprinde mai multe modificări ale legislației rutiere, printre care cele amintite mai sus.

În primul rând, pentru cei care ignoră solicitările poliției rutiere de a comunica datele șoferului de ocazie, amenda trebuie achitată integral de-acum. Adică în acest caz nu se mai aplică regula plății, în termen de 15 zile, a jumătate din minimul amenzii. Ci se plătește exact cât este trecut pe procesul-verbal de contravenție.

Amenda pentru faptă este din clasa a patra de sancțiuni (între nouă și 20 de puncte-amendă). Deoarece punctul-amendă este de 145 lei, sancțiunile se pot ridica la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 lei. Astfel, dacă un proprietar putea scăpa până acum cu o amendă de 652,5 lei în caz de achitare rapidă, mai nou acesta plătește cel puțin 1.305 lei, dacă nu chiar mai mult.

Conform autorităților, măsura era necesară deoarece proprietarii de mașini tindeau să ignore solicitările poliției rutiere sau să transmită date greșite. „S-a constatat faptul că, în practică, scopul normei (…) nu este atins, respectiv identificarea în mod cert a persoanei care a condus vehiculul la un anumit moment, în principal fie pentru că proprietarul/ deținătorul mandatat al vehiculului nu comunică datele conducătorului, fie pentru că sunt comunicate date eronate, motiv pentru care este necesară adoptarea unei măsuri suplimentare care să responsabilizeze proprietarul/ deținătorul mandatat al vehiculului și să asigure eficiență normei, constând în introducerea unei excepții de la posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii în cazul săvârșirii acestei contravenții”, era explicat în nota de fundamentare ce a însoțit OG 1/2022 în forma sa de proiect.

Atenție! De precizat că inclusiv firmelecare nu comunică în timp utile datele șoferilor de ocazie riscă amendarea (tot cu plata integrală a amenzii trecute în procesul-verbal de contravenție). În cazul persoanelor juridice, amenda este cuprinsă între 21 și 100 de puncte-amendă (adică între 3.045 și 14.500 de lei).

În al doilea rând, autoritățile au stabilit acum exact ce date personale ale șoferului de ocazie trebuie comunicate poliției rutiere – numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate. În cazul cetățenilor străini, al persoanelor fără cetățenie sau al cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, trebuie transmise și seria și numărul pașaportului ori ale altui document folosit la trecerea frontierei de stat, data eliberării acestuia și statul emitent.

Până acum nu erau precizate exact datele ce trebuiau trimise, ci scria doar că trebuie comunicată identitatea persoanei care a condus mașina la un moment dat. Conform autorităților, lipsa indicării precise a datelor personale ce trebuie comunicate era o deficiență ce trebuia corectată.

„Potrivit dreptului comun, proprietarul unui bun trebuie să asigure paza juridică a acestuia, atât din punct de vedere material, cât și în ceea ce privește folosirea efectivă a acestuia. Din această perspectivă, proprietarului unui vehicul îi revine responsabilitatea de a cunoaște persoana care îi conduce vehiculul”, explicau autoritățile în nota de fundamentare. De ce poate cere poliția aceste informații? Pentru a depista persoanele care au săvârșit contravenții rutiere conducând mașinile altora, atunci când identificarea n-o poate face personal un polițist.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments