Investigație BBC: Copii din România, ademeniți prin metoda lover-boy și traficați în Marea Britanie pentru sex

0
46

O investigație BBC dezvăluie, după doi ani de documentare, cum sunt ademeniți copii din România să intre în industria sexului și cum unii dintre ei ajung în Marea Britanie, traficați pentru sex.

Odată ajunși în Marea Britanie, copiii sunt ținuți captivi și obligați să ofere servicii sexuale, potrivit materialului BBC.

Jurnalista BBC Jean Mackenzie a petrecut doi ani călătorind între România și Marea Britanie și dezvăluie de ce această industrie înflorește, după ce a cunocut fete care sunt vândute și cumpărate.

Reportajul prezintă în deschidere o operațiune a poliției la o casă din Birmingham, Anglia, unde găsesc patru fete din România, îmbrăcate doar în lenjerie. Poliția suspectează că fetele au fost traficate în Marea Britanie și obligate să se prostitueze.

Fetele sunt duse într-un loc sigur și li se oferă asistență, însă pentru că ele nu recunosc că au fost traficate, iar prostituția este legală în Marea Britanie, fetele sunt duse înapoi în casa de unde au fost ridicate, despre care polițiștii spun că funcționează ca bordel.

Jean Mackenzie a călătorit în România pentru a afla de ce atât de multe fete cad victime ale traficului și de ce se feresc atât de tare să accepte să fie ajutate.

Ea a mers la un adăpost de copii, unde au ajuns fete care fuseseră ademenite spre prostituție de traficanți prin metoda „lover-boy”. Iana Matei, președinta Fundației Reaching Out Romania, i-a explicat jurnalistei cum funcționează această metodă și a dat exemplul unei adolescente de 13 ani care „încearcă cu disperare” să ajungă înapoi la cel care a ademenit-o prin această metodă, un „lover-boy” de 52 de ani.

Copilele, unele dintre ele ademenite încă de la vârsta de 10 ani, sunt „educate” de traficanți să nu aibă încredere în poliție.

Drogată, în portbagajul mașinii

Jean Mackenzie a găsit o familie care și-a recuperat fata la trei ani după ce fusese traficată, când avea doar 12 ani.

„Eram o sclavă pentru ei, făceam tot ce-mi spuneau. Aveau nevoie de bani și știam că singura soluție este să mă prostituez”, a spus Andreea pentru BBC.

Părinții fetei știau cine a luat-o și au spus că au cerut în zadar ajutorul poliției. Până la urmă, s-au decis s-o recupereze singuri și s-au întâlnit cu traficanții, găsindu-și fata în portbagajul unei mașini, drogată. Traficanții nu au pățit nimic, s-a plâns mama fetei.

BBC relatează și „cazul care a șocat România” – răpirea Alexandrei Măceșanu de către Gheorghe Dincă – și a stat de vorbă cu părinții fetei și cu jurnaliștii care au relatat cazul la vremea respectivă.

Președinta Fundației Reaching Out Romania afirmă că traficanții nu pățesc nimic, iar BBC prezintă date conform cărora, în România, în 2020, condamnările pentru trafic de persoane au ajuns cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani.

Traficată a doua oară de aceiași oameni

Când s-a întors în Anglia, jurnalista BBC a fost sunată de tatăl Andreei, care acum lucrează acolo, și care i-a spus că fata lui a fost traficată din nou, de aceiași oameni.

El spune că și-a supravegheat timp de doi ani fata pentru a fi în siguranță, și-a vândut firma ca să poată să stea cu ea. În momentul în care tatăl a plecat să muncească în Anglia, traficanții au venit și i-au ademenit din nou copila.

Iana Matei afirmă că se lovesște de astfel de cazuri de 20 de ani și că nu s-a schimbat nimic. „Concluzia este că nu ne pasă”, arată președinta Fundației Reaching Out Romania.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments