Proiectul Spitalului Regional de Urgență de la Iași face noi pași

0
234

Vineri, 21 ianuarie, au avut loc mai multe vizite și ședințe importante care au viza tacest important proiect regional. Pe lângă reprezentanții autorităților locale, la acestea vor participa reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Băncii Mondiale și ai echipei de proiectanți (asocierea Studio Altieri SpA (lider asociere) – Italconstruct SpA – Steam SRL – SC Proiect Consulting SRL – SC K Box Construction Design SRL – SC Rheinbrucke SRL) etc.

„Acesta este un pas foarte important în direcția construirii cât mai rapide a Spitalului Regional de Urgență din Iași. De altfel, proiectul din orașul nostru a rămas cel mai avansat din cele trei spitale de acest tip care vor fi ridicate în România, iar acest lucru ne dă speranțe în privința concretizării sale într-un termen optim. Mulțumesc Guvernului României și, în special, Ministerului Sănătății pentru tot sprijinul oferit Iașului în realizarea Spitalului Regional de Urgență, obiectiv medical de importanță vitală nu numai pentru Iași, ci pentru întreaga regiune a Moldovei”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

Noul spital, o construcţie cu 850 de paturi, va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon”, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. Noul spital cu şapte etaje va oferi atât servicii spitaliceşti, cât şi asistenţă medicală ambulatorie, estimându-se a fi operaţional în 2027.
Spitalul va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite, şi va avea paturi de spitalizare continuă, de urgenţă și de zi, precum și cabinete ambulatorii, săli de operaţie, urmând să ofere servicii avansate de imagistică, radiologie intervenţională, endoscopie, cardiologie intervenţională, neuroştiinţe etc.
„Tehnic, punctual, pașii sunt făcuți pentru acest proiect. Avem întrebări pentru autoritățile locale și pentru furnizorii de utilități. Durata proiectării va fi de 12 luni, dar, la propunerea Băncii Europene de Investiții, se va încerca implementarea unei metode de accelerare, astfel încât la sfârșitul anului să lansăm licitațiile pentru lucrările de construire”, a anunțat Cristina Laura Gafton, directorul Direcției Monitorizare Implementare Spitale Regionale din cadrul Ministerului Sănătății.
„Acest proiect trebuie să meargă doar înainte și repede. Nu voi accepta niciun fel de întârziere a sa! Nu are nicio limită de costuri în ceea ce privește sprijinirea acestui proiect. Fac un apel și la autoritățile administrative și la factorii politici din acest oraș pentru a face tot ceea ce este posibil pentru a-l finaliza”, a declarat primarul Mihai Chirica.

 

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentDealul Zorilor: Proiectul celor 1.000 de apartamente, pe cale de a fi aprobat de Primărie
Articolul următorPrimele propuneri ale societății civile la bugetul local pe 2022: salvarea arborilor stradali
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments