Alertă din Codrii Iașilor. Un ONG de mediu anunță că ar fi început „tăierile ultimilor uriași de lângă oraș”

0
139

O echipă de activiști ai asociației Agent Green a surprins câteva imagini cu copaci care ar fi fost tăiați ilegal. Aceștia au transmis pe paginile de socializare un mesaj prin care anunță că ar fi identificat parcele cu copaci marcați. Imaginile ar fi fost filmate cu drona și vor constitui probe pe care le vor prezenta în instanță. 

 
„Astăzi am descoperit că au început tăierile ultimilor uriași de lângă oraș. Ultimele trupuri de păduri seculare sunt măcelărite. Pădurea care se vede din dronă este plămânul marelui oraș care se vede pe fundal și va dispărea dacă nu te implici. Mâine vor fi scoase la licitație restul de parcele unde încă nu se taie dar unde arbori au fost deja marcați pentru tăiere. Agent Green va ataca în instanță aceste noi tăieri planificate și avem nevoie de tine să susții aceste noi cazuri legale pe care le vom iniția la Curtea de Apel”, a transmis ONG-ul.
 

In 2019 ONG-ul Agent Green a acuzat autorităţile de abuz şi de tăieri ilegale in pădurea Dobrovăţ. Mai mult, a acţionat în justiţie Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Agenţia de Protecţie a Mediului Iaşi, Direcţia Silvică Iaşi, Ocolul Silvic Dobrovăţ şi Ocolul Silvic Lunca Cetăţuii.

„Așa ceva încă nu am mai văzut. Scoarța uriașilor de lângă Iași, marcați pentru tăiere, a fost cioplită de jur împrejur. Este un gest criminal și poate te întrebi de ce ar face cineva așa ceva? Cel mai probabil pentru că ocolul silvic care a scos astăzi la licitație acest trup de pădure se teme că vom ataca această crimă în instanță și că vom câștiga. Și dacă vom câștiga, atunci ei ar putea spune că arborii sunt bolnavi odată ce scoarța a fost compromisă și arborii s-ar putea îmbolnăvi și vor invoca necesitatea unor tăieri accidentale.

Acum, noi venim și spunem că:
– poliția și garda forestieră trebuie să prindă și să pedepsească criminalii de la ocolul silvic ca să nu le mai treacă prin cap să mai facă asemenea mizerii
– politicienii de Iași care se tot laudă că vor face din Codrii Iașilor un Parc Natural să își miște fundul și pixul ca să se miște ceva înainte de alte alegeri
– Parlamentul să schimbe Codul Silvic în așa fel încât să nu mai fie obligatoriu să se ”curețe” pădurea în cazuri accidentale naturale sau cauzate de mâna criminală a omului. Adică să lase natura să își urmeze cursul”, a mai transmis ONG-ul.

Prin Hotărârea 1888/2021 din data de 10 decembrie, Curtea de Apel Bucureşti a respins atât excepţiile invocate, cât şi cererea Agent Green, ca fiind neîntemeiate.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedent17 curiozități despre creierul uman
Articolul următorIubirile secrete ale lui Putin. Puțini cunosc aceste detalii din viața tumultoasă a liderului de la Kremlin
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments