Amenzi pe lângă lege pentru proprietarii animalelor de companie, terorizați de polițiștii locali! “Afacerea Bubico” aduce bani negri în visteria Poliției Locale

0
1069

Dau amenzi la normă, fără să cunoască legea! La Politia Locală Iași, pregătirea profesională este opțională. Când intră în tură, robotizații agenți locali au o singură misiune- să aplice amenzi ieșenilor. Nu contează legalitatea acestora, ci cuantumul lor. Habarniștii lui Zanfirescu nu pot departaja rasele de câini periculoși de cei de apartament, cum nu pot face distincția între o esplanadă și un parc, dar comit abuzuri fără să clipească. În accepțiunea polițiștilor locali care aplică amenzi în orb, fără cunoașterea legii, orice câine însoțit de stăpân  sau în spațiul public, constituie un pericol ce trebuie sancționat. Amenzile sunt date în baza unui articol generalist cuprins într-un HCL, care în accepțiunea localilor anulează efectele legii.

Ieșenii trăiesc zi de zi cu sabia lui Damocles deasupra capului, din cauza sistemului opresiv numit Poliție Locală. Fiecare pas al ieșenilor de bună credință în spațiul public este atent monitorizat, nu pentru a le veni în ajutor, ci pentru a le aplica pedepse în baza unor hotărâri strâmbe sau prost interpretate, numai pentru a aduce biruri către șefi, ca maximă eficiență a funcționării acestei structuri. Fisa postului și pregătirea profesionala nu au nimic de-a face cu acțiunile polițiștilor locali.

Amenzi nule de drept

Abuz incalificabil al al polițistilor locali ai lui Liviu Zanfirescu, împotriva proprietarilor de câini! Încă un fapt petrecut în spatiul public întărește certitudinea că Poliția Locală acționează împotriva interesului general al ieșenilor. Tot mai des, proprietarii de animale se confruntă cu abuzuri din partea polițiștior locali din Iași, iar aceste nedreptăți sunt tolerate de ani buni. Proprietarul unui câine din rasa Labrador, care a scos animalul de companie pe esplanada din fața Teatrului Național, s-a pomenit cu o amendă de 700 de lei. Pe lângă faptul că nu pot deosebi un câine periculos de un pudel, localii  au demonstrat că nu au nici  proprietatea cuvintelor, în sensul că amenajarea peisagistică din fața Teatrului Național este o esplanadă, ci nu un parc în accepțiunea strictă a cuvântului, iar panotajul care să interzică accesul cu animale de companie în această zonă de tranzit lipsește cu desăvârșire.

Polițiștii locali din cadrul Serviciului 3 au aplicat măsurile legale, conform H.C.L. Iași nr. 54/2020, unui bărbat care a fost depistat în Parcul Teatrului Național în timp ce plimba un câine de talie mare din rasa Labrador, fără a avea lesă și botniță. Cuantumul amenzii este în valoare de 700 lei”, se arată în informarea Poliției Locale Iași.

Agenți locali asmuțiți împotriva ieșenilor

Potrivit HCL-ului invocat, “accesul cu câini este permis pe domeniul public, exceptând locurile de joacă pentru copii și cimitirele, și numai cu condiția ca aceștia să fie ținuți în lesă și să poarte botniță”.

Articolul 27 din acest HCL evaziv votat în orb de un număr de 25 de consilieri locali, în februarie 2020, nu are cum să anuleze nicidecum efectele Ordonanței de Urgență nr. 55 din 30 aprilie 2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoși sau agresivi, care reglementează și cataloghează care sunt rasele de câini periculoși ce necesită aplicarea de botnițe, atunci când sunt scoși în spațiul public. O hotărâre administrativă luată după ureche la Iași, nu poate anula sau modifica o normă superioară, cum ar fi această ordonanță emisă în temeiul unei legi speciale.

Ce spune legea

Mulți dintre posesorii de animale de companie nu își cunosc drepturile și se lasă intimidați și amendați de către agenții locali care îi forțează să pună botnițe chiar și când acestea nu sunt necesare și obligatorii.  Dat fiind aceste aspect, posesorii animalelor de companie ar trebui să cunoască câteva aspecte esențiale din Ordonanța de urgență privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi.

Astfel, în cadrul acestui act normativ – O.U.G. nr. 55/2002 , privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, se arată:

Art. 1 Prin câini periculoși se înțelege câinii aparținând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:

  1. a) Categoria I: Câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor;
  2. b) Categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metisii lor.

Art. 6. – (1) Accesul câinilor prevăzuți la Art. 1 lit. a) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum si în alte locuri publice, cu excepția drumurilor publice și a căilor de acces către acestea, este interzis. Celelalte rase și categorii de câini nu fac obiectul acestei ordonanțe.

Art. 2 Prin câini agresivi se înțelege:

– orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private

– orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Potrivit acestui act normativ, Labardorii nu intră sub incidența câinilor periculoși pentru care este obligatorie purtarea botniței. De asemenea câinii pot fi scutiți de purtatul botniței atunci când se atestă de către un medic veterinar că acesta prezintă probleme respiratorii.

Mai mult, agenții de Poliție Locala nu au calificarea să diferențieze rasele canine după criteriul agresivitate.

În concluzie, este obligatoriu ca toate animalele de companie să fie ținute în lesă, iar stăpânii lor să aibă asupra lor o pungă de plastic ( cu care fac dovada curățării dejecțiilor ), carnetul de sănătate și dovada înregistrării în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân. NU ESTE OBLIGATORIU CA TOATE ANIMALELE DE COMPANIE SĂ POARTE BOTNIȚE, decât cele menționate la Art 1 lit a) si b).

5 2 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments