Într-o atmosferă destinsă și plină de emoție, mai multe doamne și domnișoare din Iași s-au gândit să reînvie pasiuni adormite și să creeze un club de lectură pe care l-au numit „Mujeres Livres”. Totul a pornit în urmă cu aproximativ doi ani când Alina Cozma și Florina Vîrnă au decis să împărtășeașcă experiența lecturii cu alte doamne care sunt pasionate de citit. Deși întâlnirile au pornit timid, cu câte 20 de participante, în prezent „Mujeres Livres” reunește sute de persoane în mediul on-line. Alina Cozma (co-fondatoare și moderatoarea clubului) și Florina Vîrnă (co-fondatoare club și community builder) au acceptat să ne povestească despre cum a fost înființat acest club de lectură și cum au evoluat lucrurile până în prezent, într-un interviu acordat în exclusivitate Ziarului 7 Est.
1.Cum a luat naștere clubul de lectură?
Florina Vîrnă: „Ideea de a crea un club de carte pentru femei s-a plămădit stând la o cafea. Bucuria întâlnirii cu Alina era dată și de împărtășirea cărților pe care le citeam între timp. Ne-am gândit la prietenele noastre iubitoare de lectură care ar iubi ideea unui club de carte, și așa am ajuns ca pe data de 14 decembrie 2019 să ne adunăm la o sangria 20 de femei „citite”. La un restaurant spaniol din Iași (de unde și numele clubului) am început aventura noastră livrească și de atunci nu ne mai oprim”.
2.Cum alegeți cărțile? Din ce domeniu sunt?
Alina Cozma: „La finalul fiecărei întâlniri a clubului de carte “Mujeres Livres”participantele oferă câteva sugestii de lectură:cărți pe care le-au citit,despre care au citit recenzii sau pe care doresc să le citească în viitorul apropiat. Se votează fiecare sugestie, iar cea care iese câștigătoare ca numar de voturi,devine următoarea lectura la club. Cărțile sunt din domeniul literaturii universale sau contemporane. Ne-am dorit la un moment dat să introducem la club și cărți din domeniul psihologiei și al dezvoltării personale, dar acest lucru nu s-a concretizat încă.Să sperăm că va rămâne o direcție pe care o vom aborda în cele din urmă”.
3. Câte membre avea la început clubul e carte și câte sunt acum?
Florina Vîrnă: „În acești 2 ani de existență s-a creat un grup de 10-15 fete „veterane” care participă la fiecare întâlnire și deja putem spune că suntem ca o familie. Dar avem și un grup online – Mujeres Livres – club de carte pentru femei, unde am ajuns la 800 de participante. Aici ne inspirăm reciproc în legătură cu ceea ce citim în afară de cartea lunii pe care o discutăm la club, sau împărtășim evenimente, lansări de carte, cărți nou apărute în librării. De asemenea, lunar avem un concurs la care se pot câștiga…cărți”.
4. Cum se desfășoară întâlnirile după ce citiți cartea?
Alina Cozma: „Întâlnirile se desfășoară pe platforma Zoom la fiecare 3 săptămâni, cu excepția unei perioade din timpul verii când luăm o mică pauză pentru a ne bucura de concedii și de vacanță. Fiecare dintre întâlniri durează aproximativ 2-3 ore,timp în care toate participantele pot lua cuvântul de mai multe ori și pot împărtăși impresii despre cartea aleasă.
Pot participa la club și persoane care nu au citit cartea sau au citit o parte din ea. Cred că pentru noi mai importantă este posibilitatea de a ne conecta cu cele care împărtășesc valori, interese și plăceri asemănătoare, libertatea de exprimare și împărtășire într-un cadru securizat, liber, dar cu respect și atenție față de celălalt și față de părerile lui și nu în ultimul rând posibilitatea de a accesa păreri, perspective și impresii câteodată total diferite de cele proprii dar, care sunt o sursă inepuizabilă de creștere și îmbogățire”.
5. Din ce domenii de activitate fac parte membrele clubului?
Alina Cozma: „O parte dintre membrele veterane ale grupului activează în domeniul psihologiei și psihiatriei dat fiind faptul că atât eu cât și Florina Vârnă activăm în aceste domenii și a fost facil să aducem la club oameni cunoscuți, colegi, prieteni sau colaboratori din domeniu. Dar, de multe ori, autenticul, ineditul este adus tocmai de cele care vin din alte domenii si care oferă o cu totul altă perspectivă asupra cărții si temelor discutate.
Avem alături de noi doamne profesoare,profesoare universitare, jurnaliste, IT-iste, studente, scriitoare… Le mulțumim fiecăreia în parte pentru contribuția adusă la fiecare întâlnire, pentru părticica de suflet pe care au pus-o în fiecare gând și idee, pentru emoțiile împărtășite, atmosfera și legăturile create, pentru încredere și prietenie și nu în ultimul rând, pentru faptul că nu numai că au fost prezente de fiecare dată în ultimii doi ani, dar au creat din aceste întâlniri un exemplu demn de urmat despre cum să cheltui înțelept timpul pentru relaxare și cum să revii sau să transformi o pasiune mai veche într-un stil de viață autentic și satisfăcător”.
6. Cine poate veni la aceste întâlniri?
Alina Cozma: „La clubul nostru poate participa orice doamnă pasionată de lectură, dornică de cunoaștere și conectare. Întâlnirile sunt deschise, acceptăm membri noi si ne bucurăm de fiecare dată când observăm că persoanele depășesc tracul primei întâlniri si curiozitatea inerentă și revin creând pe parcurs legături strânse cu celelalte participante mai vechi. Informații despre club pot fi găsite pe grupul de Facebook Mujeres Livres-Club de carte pentru femei creat și gestionat cu succes de către Florina.
Trebuie să recunosc că admir curajul celor care vor să încerce ceva nou sau să reînvie pasiuni adormite, pentru că nu e ușor să intri dintr-o dată într-un grup de femei pe care nu le cunoști,oricât de calde și de primitoare ar fi ele. Așadar vă încurajăm cu căldură să vă depășiți temerile și sa dați o șansă unei noi activități care,printre altele,vă poate ajuta să vă descoperiți și să vă croiți o viziune asupra lumii și asupra vieții total neașteptată folosind lentile literare de grup!”.
7. Cum v-a ajutat clubul de carte ?
Florina Vîrnă: „Personal, întâlnirile lunare cu fetele de la Club sunt ca un antidepresiv. Mai râd cu Alina când îi spun că abia aștept doza lunară de serotonină. Așa am trecut mai ușor prin pandemie, iar apartenența la o comunitate unde nu ești judecată m-a ajutat în lupta cu sentimentul de singurătate din acești 2 ani pandemici. Dar să lăsăm să fie auzită vocea fetelor de la club și sa ne inspire”.
8. Câți autori de carte au participat până acum la întâlniri?
Florina Vîrnă: „Acum 2 ani, pe 8 martie am celebrat femeia alături de scrisoarea Nicoleta Dabija, a cărei carte ” A doua viață” a fost în centrul discuțiilor. Și acum simt bucuria și energia feminină frumoasă de la acea întâlnire. Laura Ionescu este a doua scriitoare care ne-a onorat cu prezența la club, de data aceasta fiind online întâlnirea iar cartea citită a fost „Nu te găsesc pe nicăieri”. Coincidență sau nu, ambele cărți sunt scrise ca un omagiu adus unor femei. Laura îl dedică mamei ei, iar Nicoleta surorii ei. Vulnerabilitatea ar fi cuvântul care ar caracteriza aceste întâlniri din care ne-am îmbogățit sufletește. Nicoleta Dabija, Laura Ionescu, reverențe din partea noastră!”.
9. Care au fost cărțile care s-au bucurat de cel mai mare interes?
Florina Vîrnă: „Până în acest moment am citit la club 20 de cărți. Pe moment îmi vin în minte 3 lecturi care au provocat discuții interminabile. „Narcis și Gură de Aur” de Hermann Hesse, „Consimțământul” de Vanessa Springora și „O viață măruntă ” care este cea mai tristă carte pe care am citit-o până acum și a cărei durere am simțit-o visceral. Acum citim „Violeta” de Isabel Allende pe care o vom dezbate pe 20 februarie și simt că va fi o întâlnire spumoasă, așa cum este și scrisoarea pe care o ador”.
10. Cum vă doriți să evolueze acest club?
Florina Vîrnă: „Împreună cu Alina și fetele veterane ale clubului am pus pe foaie un plan de dezvoltare care vizează și latura educațională și socială. Ne dorim să aducem la club și alți autori, să demarăm campanii de strângere de cărți pentru femei și copii, sau să mergem în centre care au în grijă femei, copii sau oameni vârstnici unde să desfășurăm seri de lectură. Pentru comunitatea din mediul online ne-am gândit la o serie de Conversații la Puterea Feminin, în care să discutăm teme de interes pentru femei plecând de la o anumită carte. Avem multe idei, așa încât vă invităm alături de noi să facem o lume mai educată, mai bună și mai frumoasă. Puterea și creativitatea femeilor se găsește în comunitate, iar Mujeres Livres poate fi acel loc unde se cucerește lumea împreună”.
Testimoniale:
„Un club de lectură este mai mult decât un reminder că ai de citit. Este împărtășire, este flux de energie și creație în același timp. Când îți dai seama că aceeași carte pe care o citești tu, citită de altă persoană are un alt impact, lasă alte urme și descoperiri, realizezi câtă nevoie avem unii de alții.
Întâlnirile sunt spumoase. Știi cum e spuma? Îți place, are parfum, te îndeamnă la joc și dispare repede. Abia aștepți să faci alta. Mă animă și mă motivează nivelul intelectual al fetelor din club, părerile și observațiile pertinente și atât de diverse. Diversitatea…da, diversitatea. Ce prețioasă este când vine explicată, argumentată și atât de frumos expusă de femei! În vâltoarea zilelor pline de taskuri și roluri, o retragere în file de povești țesute cu litere, rămâne terapie curată.
Mulțumesc cu recunoștință fetelor din club, Alinei și Florinei care ne țin laolaltă și mie, că îmi fac timp pentru „lectura la grămadă”. Că tare e faină, grămada asta de femei!”
(Cristina Petcu)
„Fiecare merită ascultată, primim și dăruim. Suntem o comunitate de creștere și contribuție atit în interiorul grupului în care suntem participante cit și pentru cei care se inspiră citind postările de pe grupul de Facebook și aleg să fie spectatori. Și există dorință să aducem contribuție și în exterior prin diverse activități sociale legate de plăcerea cititului.”
(Lavinia Popescu)
„Minunatul nostru club de lectură nu este doar un loc în care ne (re)găsim ca cititori, ci este și o emoție, o stare de spirit care ne definește. Clubul de lectură devine alături de noi, crește și noi ne dezvoltăm direct proporțional cu acesta. Cititoarele clubului se definesc prin autenticitate, creativitate și iubire de cunoaștere. Desigur, sunt doar câteva din elementele esențiale care contribuie la dezvoltarea acestei magii a lecturii, la care toate țesem cu drag necontenit. Nu ne aflăm în căutarea și comentarea unor sensuri pe care criticii literari le-au descifrat deja și nici nu căutăm să le furăm meșteșugul interpretativ – ne dorim mai presus de orice să împărtășim sensurile pe care sufletele și mințile noastre le descoperă, fără a ne fi frică să ne expunem părerile. Comunicăm într-un fel al nostru, îmbinăm perspective multiple și la finalul întâlnirilor suntem câștigate din mai multe puncte de vedere, întrucât experiența în sine ne face să realizăm cât sunt de preț prietenia noastră, bucuria de a fi împreună și de a fi noi înșine prin intermediul și datorită cărților.”
(Delia Scripcariu)
„Despre un club de lectură aproape că nu vrei să vorbești în public. E un spațiu intim în care te așezi cu toate gândurile, emoțiile și plăcerile sau suferințele tale, un loc-metaforă a vieții. Mujeres Livres nu este mai prejos și rolul său este de a ne oferi bucuria de a trăi autentic. Când cărțile tari întâlnesc sensibilitatea feminină, se naște o prietenie desăvârșită. E ceva ce ne dorim mai mult în aceste vremuri? Ar putea concura cotidianul cu ceva atât de frumos? Ar avea timpul atâtea nuanțe și sufletul atâtea perechi? Răspunsurile vin de fiecare dată ca o implinire căci serile lângă oamenii și cărțile clubului sunt bucurie pură de A FI.”
(Cristiana Călin)