Investițiile imobiliare au ajuns să fie la mâna autorităților locale și asta în ciuda eforturilor financiare pe care companiile private le fac pentru a dezvolta și comunele apropiate municipiului Iași. O astfel de situație a întâmpinat-o firmă de construcții care a decis să facă o investiție importantă în comuna Valea Lupului. Mai exact, investitorul a depus o cerere pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru un ansamblu rezidențial pe teren propietate, pe o suprafață de 4.000 de metri pătrați. Deși au fost respectate întocmai condițiile de construire conform Planului Urbanistic General al comunei Valea Lupului și legislația în materia construcțiilor, se pare că autoritățile locale ar refuza să elibereze certificatul de urbanism.
„Singurul lucru pe care noi îl dorim este să se respecte legea, adică să ni se elibereze acest certificat de urbanism conform Plnului Urganistic General al comunei Valea Lupului. Noi dorim să construim locuințe locative, cu locuri subterane de parcare, cu respectarea normelor în vigoare pentru acea zonă. Noi am făcut solicitarea către Primăria Valea Lupului în data de 5 ianuarie și nici până în momentul de față nu am reușit să obținem acest certificat de urbanism. Chiar dacă legea spune că ar fi trebuit să îl primim în termen de 30 de zile de la depunere”, a declarat Dragoș Cioncu, reprezentantul firmei constructoare.
În absența certificatului de urbanism, investitorul nu poate obține autorizația de construcție. Având în vedere faptul că orice proiect are termene limită pe care trebuie să le respecte, reprezentanții firmei constructoare au încercat să discute cu primarul comunei Valea Lupului, Florin Liviu Dulgheru, pentru a vedea care este motivul pentru care nu au primit documentația solicitată, însă fără prea mult succes.
„Nu știu care sunt motivele pentru care primăria tot amână acest proiect deși noi suntem în completă legalitate. Poate că domnul primar nu dorește să se mai construiască în zonă, nu știu. Noi avem o experiență în acest domeniu și vă pot spune că avem solicitări din partea cumpărătorilor care vor să investească. Este o zonă de interes pentru cetățeni, fiind aproape de Iași. Orice zi trecută ne aduce un prejudiciu financiar pentru că lucrările sunt amânate”, a mai spus Dragoș Cioncu.
Amânarea construcției proiectului imobiliar va avea repercursiuni financiare pe care firma va trebui să le suporte din propriul buget.
„Dacă am fi avut toate documentele de la autoritățile locale, proiectul trebuia să fie demarat la începutul lunii martie. Având în vedere situația pe care o întâmpinăm cu Primăria Valea Lupului mă tem că vom fi nevoiți să începem lucrările la jumătatea lunii aprilie, un decalaj prea mare care ne va costa timp și bani. Speram ca în termen de un an de zile maxim să vedem acest proiect imobiliar conturat și finalizat, însă din cauza acestei amânări luăm în calcul chiar și un an și jumătate”, a mai declarat reprezentantul firmei constructoare.
În cazul în care documentația solicitată nu va fi primită în termen util, investitorul vrea să își facă dreptate în instanță.
„Până acum, în toate proiectele demarate am avut o bună colaborare cu autoritățile locale pentru că au văzut că suntem în completă legalitate dar de această dată ne-am văzut nevoiți să apelăm la un avocat. De asemenea, am trimis o înștiițare scrisă către primărie prin care le aducem la cunoștință autorităților locale situația de fapt. Dacă ei nu vor lua în calcul nici această solicitare, ne vedem nevoiți să acționăm în instanță pentru că avem termene clare de demarare a proiectului, calcule, un împrumut care înregistrează dobânzi mari pentru fiecare zi. Tot ceea ce ne dorim este să primim documentația”, a conchis Dragoș Cioncu.