Jaful din pădurile Iașului, controlat de un sistem piramidal din politic și silvic! Averea casapului pădurii Dobrovăț

0
1028

Paraziții de la Silvicul din Iași au ordin să radă pădurea Bârnova! Măcelarul pădurilor din Iași a făcut din tăierile ilegale a pădurilor din jurul Iașului o avere fabuloasă. Gabriel Doncean, omul pus fără concurs de Costel Alexe la șefia Direcției Silvice Iași, pentru a-i asigura fluxul de bani negri din defrișări ilegale a pădurilor Iașului, continuă ordinul politic de masacrare a pădurilor seculare ale Iașului și trece la amenințări mafiote împotriva activiștilor de mediu.

Drujbele flămânde ale hoților camuflați în haine de silvicultori, taie Pădurea Bârnova-Dobrovăț de 5 ori mai mult în ultimii ani față de cum s-a tăiat între 2001 și 2010, avertizează activiștii de mediu din Iași. Practic, această barbarie se întâmplă de când pe funcția de șef al Direcției Silvice Iași a fost numit Gabriel Doncean, fără concurs nici până azi, slugoiul lui Costel Alexe. Sub comanda acestui casap, codrii din jurul Iașului au devenit câmpie, miriște plină de cioate ce poate fi vizibilă atât la pas cât și din datele satelitare, în ciuda minciunilor forestierilor penali care aruncă în spațiul public tot felul de minciuni și manipulări.

Una dintre aceste minciuni grotești prin care se încearcă aruncarea în derizoriu a unei evidențe este aceea că tăierile din Pădurea Bârnova Dobrovăț sunt, în viziunea silvicultorilor de la Romsilva – Direcția Silvică Iaşi, niște „toaletări”, o banală și necesară eliminare a arborilor „bătrâni și bolnavi”!

Arborii „bătrâni și bolnavi” sunt de fapt comori pentru biodiversitate și istorie vie, iar printre acești arbori, silvicultorii ieșeni au pus la pământ arbori de peste 200 de ani, în plină putere. Pentru că în ultimii ani, la început cu toată bunăvoința și eforturile noastre, am avut multe interacțiuni frustrante cu oameni din domeniu care s-au arătat obtuzi, agresivi, aroganți nejustificat, fals superiori și nu de puține ori ipocriți și mincinoși, am hotărât o cât mai activă expunere pubică a ceea ce se întâmplă în pădurile Iașului. Dacă constructiv soluții nu se vor, poate vizibilitatea va duce până la urmă la spargerea bubei care coace de prea mult timp și la îndreptarea profesiei înapoi spre comunitățile de lângă, spre societatea pe care o servește orice profesie care nu este pe o traictorie de auto-distrugere. Am avut plăcerea să interacționăm și cu câțiva dintre silvicultorii destupați și cinstiți. Ei, credem că vor fi esențiali pentru reconstrucția profesiei și a reputației acesteia. Din păcate rar ajung în funcții de conducere, și atunci sunt izolați. Mai sunt deasemeni o parte din silvicultori muncitori și cinstiți care sunt efectiv manipulați contra societății, carne de tun in războiul lor orb în care doar conducătorii și politicienii de deasupra câștigă. Și de aceștia credem că va fi mereu nevoie”, este poziția grupului Codrii Iașilor.

Datele măcelului

Conform analizei satelitare, în pădurea Bârnova-Dobrovăț s-au tăiat 300ha de pădure, și regenerat doar 16ha de pădure (peste 5m înălțime). Dacă din 2001 până în 2010 s-au tăiat în medie 8ha pădure / an, doar în 2020 s-au tăiat 41ha de pădure.  Aceste date sunt publice pe  www.globalforestwatch.com, o platformă internațională care monitorizează aproape în timp real cum se schimbă suprafața împădurită la nivel global folosind imagini satelitare. Site-ul permite efectuarea de analize pe suprafețe bine determinate.

Site-ul se uită la realitatea din teren fără interese și agende ascunse. Site-ul nu se uită la schimbarea destinației pădurii (defrișare): de asta el prinde și schimbări în natura pădurii, de exemplu când codrii sunt înlocuiți de tufe și boscheți, înălțimea minimă pe care o consideră pădure fiind de 5m. Folosește o rezoluție de 30x30m și consideră pădure doar o densitate de 30% sau mai mult arbori – multe tăieri nu apar încă!”, explică membrii comunității de activiști de mediu.

Sistem piramidal de tăietori ilegali cu funcții la stat

Avocata specializată în probleme de mediu Catalina Radulescu, care instrumentează procesele care contestă tăierile din Pădurea Bârnova-Dobrovăț intentate de Agent Green, a dezvăluit puțin din mecanismul complice care se ascunde în spatele acestui masacru ecologic. În opinia acesteia și a activiștilor de mediu, una dintre problemele administrației pădurilor – Romsilva – Direcția Silvică Iaşi – este aceea că această instituție prioritizează doar lemnul și banul în defavoarea rolului natural principal al acestei păduri – cel de protecție și social. Problemele sunt adânci și structurale, și vinovații multipli, de la politic până la silvicultori și autorități de mediu, dar administrator cu multe pârghii rămâne Romsilva – Direcția Silvică Iaşi.

Atunci când conducerea numită politic și nu prin concurs, cum spune legea, stă ascunsă prin birouri în loc să comunice cu comunități, organizatori de concursuri sau ONG-iști, deși gestionează o pădure periurbană de lângă Iași, a doua cea mai mare aglomerare urbană din țară, frustrarea societății civile crește și imaginea întregii profesii suferă.

Știm că nu toți silvicultorii sunt obtuzi, limitați în viziune și incapabili de a menține un dialog constructiv atunci când părerile diferă. Dar atunci când silvicultorii cinstiți și destupați nu arată coloană vertebrală și nu folosesc pârghiile formale pe care le au la dispoziție pentru a produce schimbare, preferând să conserve locuri liniștite, relația cu societatea nu poate decât să se degradeze. Dacă nu apare o schimbare în atitudine și în deschidere, pădurea, comunitatea ieșenilor și comunitățile rurale, și până la urmă și silvicultorii, cu toții vor avea de pierdut. Și se poate și altfel!”, a declarat Mihai Diac, reprezentant al comunității Codrii Iașilor.

A aruncat securea și s-a ascuns. Va fi efect de bumerang!

Gabriel Doncean

Revenind la Gabriel Doncean, una dintre capetele fierăstrăului din pădurile Iașului, aflăm că în ultima vreme s-a declarat extrem de deranjat și cam umed prin părțile moi și, din disperare, a trecut la intimidări și amenințări împotriva activiștilor de mediu.

Pentru că am dezvăluit public ce se petrece în ultimele păduri ale Iașului, Romsilva – Direcția Silvică Iaşi sub conducerea lui Gabriel Doncean ne-a amenințat cu procese și daune „în cuantum egal cu valoarea pierderilor din fond forestier cauzate de deversarea râului Prut in anul 2020”, sperând să ne intimideze. Apoi,  conducerea s-a baricadat în birouri sperând „să treacă”. Să treacă ce? Nevoia oamenilor de aer și recreere în natură a celor 500.000 de ieșeni? Dragostea lor pentru natură și biodiversitate din pădurea Bârnova-Dobrovăț? Avem vești proaste. Nu va trece. Iar cei responsabili de distrugerea complet evitabilă nu vor fi uitați. Și din păcate cu arborii monumentali tăiați, cu parcelele foarte bătrâne rase, nu faceți doar un ban vremelnic. Ci distrugeți pe termen lung și reputația unei profesii: cea de silvicultor”, este mesajul transmis lui Doncean și ai lui, către activiștii de mediu.

Averea parazitului de la Silvic

Potrivit delarației de avere a lui Doncean, în fond o declarație pe proprie răspundere care nu-l exonerează pe acest individ de povara altor averi ilicite, salariul acestuia este de peste 20.000 euro pe an. Bugetarul mai deține o vilă de neam prost în suprafață de 240 mp cumpărată în 2013, un teren de 1200 mp în intravilanul Iașului și două mașini de lux. Soția, directoare la o școală din Iași, are și ea asigurați, tot de la stat, un salariu de 20 mii de euro pe an. În cursul acestui an, Doncean și-a făcut două credite de 30 mii euro la BRD Podu Iloaiei, localitate pe raza căreia a fost mulți ani șef de ocol silvic. Tot la această filială a BRD, Doncean are un cont de 11 mii euro.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments