Aria depozitelor acoperite ce beneficiază, pentru o anumită perioadă, de protecție suplimentară, peste plafonul standard de garantare automată, de 100.000 de euro, potrivit legislației în vigoare, se va extinde, pentru a alinia legislația națională la cea europeană, potrivit unui proiect de lege ce a primit miercuri votul decisiv al deputaților. Astfel, prin acest proiect, autoritățile vor ca depozitele rezultate din căsătorie sau divorț să fie incluse în această categorie, ceea ce înseamnă, implicit, și mărirea numărului de persoane ce vor beneficia de garantarea sumelor din conturile bancare.
Prin proiectul de lege adoptat acum de Parlament se stabilește extinderea ariei depozitelor bancare ce vor beneficia de protecție peste plafonul standard de acoperire, care este, potrivit Legii nr. 311/2015, echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro.
Concret, după ce măsurile cuprinse în acest proiect se vor aplica, și persoanele fizice care au depozite rezultate în urma căsătoriei sau divorțului vor beneficia de garantarea, timp de un an, a sumelor peste pragul de 100.000 de euro.
Acum, Legea nr. 311/2015 stabilește că “[d]eponenţii garantaţi, persoane fizice, care deţin depozite încadrate în categoriile prevăzute mai jos beneficiază de un nivel al garantării de către schema de garantare a depozitelor peste plafonul de garantare (…), pentru o perioadă de 12 luni de la data la care suma a fost creditată în cont la instituţia de credit în cauză sau de la data la care depozitele pot fi transferate legal la o altă instituţie de credit”:
- depozitele care rezultă din tranzacţii imobiliare referitoare la bunuri imobile cu destinaţie locativă;
- depozitele rezultate din evenimentul pensionării, disponibilizării, din situaţia de invaliditate sau deces al deponentului;
- depozitele rezultate din încasarea unor indemnizaţii de asigurare sau a unor compensaţii pentru daune rezultate din infracţiuni sau pentru condamnări pe nedrept.
Mai multe detalii despre garantarea depozitelor bancare, dar și exemple concrete de sume asigurate se pot găsi pe site-ul Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare.
Așa cum apare și în expunerea de motive care însoțește proiectul, această schimbare, adică „extinderea ariei depozitelor acoperite ce beneficiază de protecție peste plafonul standard de acoperire (echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro) prin includerea a încă două categorii de depozite„, rezultate în urma căsătoriei sau divorțului, este necesară pentru a transpune în legislația locală prevederile Directivei 2014/49/UE privind schemele de garantare a depozitelor, “în vederea oferirii deponenților aflați în situațiile respective a unei protecții echivalente cu cea asigurată în alte state membre ale Uniunii Europene”.
Atenție! Proiectul legislativ nu se aplică acum. Schimbările prezentate în articol se vor aplica doar după ce proiectul primește semnătura președintelui țării și este publicat în Monitorul Oficial.