OPERA DIN IAȘI: FACTURILE CARE DUC LA TĂIERI DIN MIZANSCENĂ

0
85

Facturile foarte mari pe care le resimțim cu toții afectează și instituțiile de cultură. Opera Națională din Iași, spre exemplu, a primit o factură la utilități de 20.000 de euro. Acest lucru are un impact direct și asupra calității punerii în scenă a spectacolelor.

Tenorul Andrei Fermeșanu, manager interimar al ONRI, arată că este un efort bugetar considerabil, „cu atât mai mult cu cât numărul de spectatori pe care îl putem primi în această perioadă este mult diminuat, la 30%”.

Instituțiile de cultură se bucură de o serie de facilități, dar ele nu sunt încă active. Cum arată Andrei Fermeșanu, „Compensările sunt pe masa de lucru a ministerului de resort, în colaborare cu alte entități responsabile. Așteptăm cu interes ca această situație care privește toate instituțiile de cultură de sat din țară să primească o rezolvare cât mai adecvată, astfel încât să ne putem desfășura mai departe activitatea”.

„Filosofia noastră este ca între a nu face nimic și a face ceva în condițiile date este să mergem pe a doua variantă, chiar dacă cresc costurile facturilor, vom căuta să găsim soluția justă, de altfel tocmai pentru că o parte din cheltuieli sunt acoperite din veniturile proprii. Atunci, dacă urmăriți cu atenție comparativ programul stagiunii în momentul de față, vorbim de un număr crescut de spectacole, tocmai în această idee, de a aduce mai mulți bani pe care să îi folosim în nevoile emergente ale instituției”, declară Fermeșanu.

Dar aceasta înseamnă scăderea costurilor de producție, ceea ce tenorul alege să numească esențializare: „Am mers cât mai mult pe minimalism. Nu mergem pe greutatea unui decor clasic, pentru că efectiv nu ai din ce să îl realizezi. Putem merge pe această variantă de stilizare, de metaforă a decorului, care funcționează la fel de bine dacă e făcută cu cerebralitate. Dacă e vorba să tăiem din ceva, este vorba de a tăia din monumentalitate a decorurilor, din complexitatea materialelor costumelor, adaptându-ne acestei situații, nefiind una pe care ne-o dorim pe termen lung. Este o adaptare în varianta acestui moment”.

Dar un lucru măcar e sigur: salariile angajaților nu sunt puse în pericol. În plus, arată Andrei Fermeșanu, se speră ca la rectificarea bugetară lucrurile să ia o turnură pozitivă.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments