Amănunte incredibile ies la iveală odată cu derularea procesului unei reţele de „falsificat” şi furat carne în unul din cele mai mari depozite de profil din zonă, la Tomeşti. O reţea de şapte angajaţi, conduşi de un fost contabil al Companiei de Transport Public, a injectat abuziv, suplimentar, cantităţi mari de apă în carnea de pui şi de curcan, pentru a fura surplusul astfel creat. Rulajul depozitului fiind unul uriaş, de nivelul sutelor de tone, cantităţile furate de membrii reţelei erau şi acestea imense. Firma ce opera depozitul a cerut instanţei să fie despăgubită pentru 40 de tone de carne furate astfel. Instanţa a decis însă altfel. Mare parte din carnea astfel injectată şi/sau furată a ajuns pe piaţă. Din fericire, reţeaua a fost anihilată.
Un grup de ieşeni a pus la cale o afacere cu investiţie zero şi profit maxim. Angajaţi ai unui depozit de carne de pasăre din Tomeşti, aceştia s-au gândit să bage mai multă apă în carne şi să fure surplusul rezultat pentru a-l revinde în folos propriu. S-au întins însă prea mult „la caşcaval”, furând mult mai mult decât ar fi trebuit pentru a nu se observa. Două controale interne au pus în evidenţă lipsa a peste 40 de tone de carne, iar hoţii au fost până la urmă identificaţi. Prinşi în flagrant cu peste o tonă de carne abia furată, au scăpat totuşi ieftin, fiind condamnaţi de magistraţii Judecătoriei la pedepse cu suspendare. Prejudiciul demonstrat fusese relativ mic şi recuperat în bună parte. Pentru prejudiciul de 40 de tone, deşi era oarecum de bănuit că o astfel de reţea se organizase pentru furturi mai de anvergură, nu s-a putut dovedi că e direct imputabil reţelei.
Măsluiau procesul de frăgezire
Depozitul din Tomeşti nu avea doar rolul de a ţine carnea până la distribuirea către magazine. La punctul de lucru se realiza şi un aşa-numit proces de frăgezire a cărnii. Materia primă era injectată cu un amestec de apă şi condimente în proporţie de aproximativ 20-25%, după care carnea era congelată şi ambalată în baxuri a 10 kg. Procedura este legală şi standard. De acest lucru s-au gândit să profite şi 7 angajaţi ai societăţii, mizând pe faptul că rulajul era mare, depozitul prelucrând cantităţi imense de carne. Au stabilit să injecteze în plus 2-4% apă, iar cantitatea suplimentară astfel obţinută să şi-o însuşească. La un rulaj minim de 20 de tone lunar, le-ar fi revenit aproximativ 800 kg de carne. Avea să se ajungă, însă, la cantităţi mult mai mari. Mai ales că, la un moment dat, furturile păreau a merge atât de bine încât nu se mai sinchiseau să şi injecteze apă în cantităţi similare.
Primele lipsuri din depozit au fost constatate încă din 2014, când în urma unui inventar s-a constatat lipsa a 23,4 tone de carne de curcan şi pui. Motivele dispariţiei nu au putut fi stabilite. În decembrie 2015, depozitul a primit în custodie 284 tone de carne de pasăre. Din ianuarie până în martie, firma ridicase din depozit 264,3 de tone. Restul de 19,7 tone lipseau. Conducerea firmei nu a anunţat iniţial Poliţia. A întărit paza, a schimbat broasca intrării, dar furturile au continuat. În cele din urmă, a început verificarea cu atenţie a înregistrărilor camerelor de supraveghere. Într-una dintre ele, datând din 24 septembrie 2016, apărea unul dintre angajaţii firmei, Vasile Rotaru, umblând prin curte după terminarea programului. Acesta merge la cabina paznicului, de unde ia o lanternă, după care se deplasează spre panoul electric, apoi intră în clădire, de acolo în camera tehnică… iar aici înregistrarea se întrerupe. Sistemul video reporneşte după 25 de minute, cât să-l vadă pe Rotaru ieşind. Imaginile nu lămureau nimic, dar cel puţin indicau ceva suspect. Ulterior avea să se constate că în ziua respectivă dispăruseră din depozit 250 kg de carne de curcan. A fost momentul în care a fost anunţată Poliţia, mai ales că pe 17 octombrie urma să vină un nou transport, de 20 de tone de carne de pasăre.