Un start-up britanic se pregătește să lanseze, în februarie, o aplicație care folosește inteligența artificială pentru a accelera și îmbunătăți procesul de diagnosticare, scrie publicația franceză Le Figaro. Patru jocuri care ar putea ajuta în viitor la identificarea unei boli care este frecvent diagnosticată greșit: depresia.
„În toate țările, oricare ar fi nivelul veniturilor, persoanele care suferă de depresie sunt frecvent diagnosticate greșit”, se alarmează Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în ultimul său raport despre această afecțiune, publicat în septembrie 2021. Pentru a combate acest „unghi mort” sanitar, un stat-up britanic, Thymia, va lansa, luna aceasta, soluția pe care o propune. Promisiunea este următoarea: să detecteze depresia „în mai puțin de zece minute” și „să acompanieze persoana pe parcursul tratamentului”, făcând-o să joace diverse jocuri video, notează publicația citată.
Pentru a descoperi prezența sau nu a unui sindrom depresiv, Thymia se bazează pe inteligența artificială. Aceasta compilează și analizează fluxul de date care sunt recoltate în timp ce pacientul joacă unul dintre cele patru jocuri propuse. În timpul jocului, inteligența artificială observă vocea, privirea, expresiile microfaciale, timpul de reacție etc. Elementele sunt comparate apoi cu modele prestabilite. Cât va costa serviciul și cine plătește Rezultatul testului nu este comunicat direct pacientului, ci doctorului curant. „Scopul nu este de a înlocui persoana care îl îngrijește, propunerea noastră e complementară”, asigură Emilia Molimpakis, cercetătoarea în neuroștiințe care conduce proiectul.
În plus de un bilanț, aceste jocuri pot fi utilizate între ședințele de terapie pentru o supraveghere mai regulată a pacientului. Cu obiectivul de a evita lungi perioade fără sprijin, știind că unii dintre terapeuți nu au multe căsuțe libere în agendele lor, subliniază jurnaliștii francezi. Obiectivul principal al acestui serviciu este de a detecta și urmări evoluția unei depresii. Dar poate, de asemenea, să ajute la atenuarea suferinței. „Jocurile video sunt un bun mijloc de a trata anumite afecțiuni ca depresia, afecțiunile bipolare sau de comportament”, arată cercetătoarea. „Sunt angajante, atrăgătoare și își permit să evadezi, având în același timp impresia că ești ajutat”. Alte jocuri, ca Sparx, dezvoltat de cercetători neozeelandezi, sunt și ele utilizate în scopuri terapeutice, în special la adolescenți.