Iașul, sub semnul pârjolului! Cel mai negru record din istoria Iașului – 24 de incendii într-o zi. Au fost mistuite case, situri naturale și mii de hectare de vegetație

0
353

Incendiile de vegetație înregistrate de la începutul acestui an pe raza județului Iași sunt de 18 ori mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. În cele 83 de zile care s-au scurs de la începutul acestui an, au fost înregistrate 328 de incendii. Media este una alarmantă – câte 4 incendii pe zi! Majoritatea incendiilor au izbucnit noaptea, ceea ce elimină din start ipoteza de curățare a pajiștilor de către săteni, prin arderea lor controlată. Autoritățile emit ipoteza unor mâini criminale care acționează concertat în mai multe zone ale județului. Piromanii dereglați nu au fost încă prinși.

În ultima săptămână, serviciile voluntare de pompieri, precum și angajații ISUJ Iași, au intervenit pentru stingerea mai multor incendii de vegetație localizate pe teritoriile comunelor Tansa, Dagâța, Popricani, Miroslava, Holboca, Cotnari sau Bârnova.

Autoritățile sunt convinse de faptul că aceste incendii nu au izbucnit spontan și nici nu au fost initiate în mod controlat, de către localnici, ci au fost puse de  niște mâini criminale, cu bună știință. Multe dintre incendii au fost localizate în marginea localităților menționate, în proximitatea ultimelor case, locuite în cea mai mare parte de bătrâni. în localitatea Bârnova, focul s-a extins noaptea trecuta și asupra unei case care a fost mistuită de flăcări.

A ars Dealul lui Dumnezeu!

Printre zonele mistuite de incendii s-a aflat si Dealul lui Dumnezeu de lângă Iași, Sit Natura 2000, habitat pentru numeroase specii de plante protejate dar și pentru vipera de stepă moldavică, specie endemică.

Aceste incendii sunt extreme de distructive pentru biodiversitate, sărăcind solul, poluând aerul, și punând în pericol oamenii și bunurile acestora. Dacă vedeți un incendiu de vegetație, sunați la 112 să fie controlat. Dacă știți cine a pus focul, sau surprindeți asupra faptei încercați să documentați (foto, video, ideal cu aplicație GPSMapsCamera) și anunțați poliția. Amenzile pentru persoane fizice sunt de la 7500 lei, iar pășunile incendiate de proprietar pierd subvențiile APIA. Deasemeni, autoritățile cu atribuții în acest sens -în primul rând primăriile, apoi Garda De Mediu etc., trebuie să fie proactive și să identifice făptașii pentru a îi pedepsi și a descuraja astfel fenomenul care ia o amploare foarte mare, cum se vede”, susțin activiștii de mediu din Iasi.

Cercetările privind depistarea dereglaților care comit aceste fapte pentru a se distra, bat pasul pe loc.

De 18 ori mai multe incendii față de 2021

De la începutul acestui an, la nivelul județului Iași au avut loc 328 incendii în care au fost mistuite de flăcări 2761 de hectare de vegetație uscată.

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mihail Sturdza” al Județului Iași au intervenit în cazul a 328 de incendii de vegetație uscată, față de 18 incendii de vegetație uscată în primele  trei luni ale anului 2021. Dacă în anul 2021 suprafața afectată de incendiu era de 31 de hectare, în prezent au fost mistuite de flăcări 2.761 de hectare. Numai în ultimele 24 de ore salvatorii ieșeni au intervenit la 24 de incendii, dintre care 20 de incendii de vegetație uscată. Astfel, în municipiul Pașcani, județul Iași , au ars 1.000 de metri pătrați de vegetație uscată; orașul Hârlău, județul Iași – 100 de metri pătrați  de vegetație uscată; localitatea Humosu, comuna Sirețel, județul Iași – 17 ha  de vegetație uscată; localitatea Miroslovești, comuna Miroslovești, județul Iași – 14 ha  de vegetație uscată; localitatea Soci, comuna Miroslovești, județul Iași – 14 ha  de vegetație uscată; localitatea Boldești, comuna Hărmănești, județul Iași – 12 ha  de vegetație uscată; localitatea Lunca Cetățuii, comuna Ciurea, județul Iași – 12 ha  de vegetație uscată; localitatea Stolniceni-Prăjescu, comuna Stolniceni-Prăjescu, județul Iași – 10 ha  de vegetație uscată; localitatea Poieni, comuna Schitu Duca, județul Iași – 10 ha  de vegetație uscată; localitatea Hadâmbu, comuna Mogoșești, județul Iași – 5 ha  de vegetație uscată; localitatea Roșu, comuna Răducăneni, județul Iași – 3 ha  de vegetație uscată; localitatea Războieni, comuna Ion Neculce, județul Iași – 3 ha  de vegetație uscată; localitatea Hodora, comuna Cotnari, județul Iași – 2 ha  de vegetație uscată; localitatea Holboca, comuna Holboca, județul Iași – 1 ha  de vegetație uscată; localitatea  Icușeni, comuna Victoria, județul Iași – 1 ha  de vegetație uscată; localitatea Sirețel, comuna Sirețel, județul Iași – 6.000 de metri pătrați  de vegetație uscată; localitatea Rediu, comuna Rediu, județul Iași – 2.000 de metri pătrați  de vegetație uscată; localitatea Strunga, comuna Strunga, județul Iași – 1.000 de metri pătrați de vegetație uscată; localitatea Poiana, comuna Deleni, județul Iași – 100 de metri pătrați de vegetație uscată; localitatea Valea Oilor, comuna Bălțați, județul Iași – 2 tone de deșeuri vegetale și vegetație uscată. Arderea miriştilor este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, respectiv prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Cine are voie să incendieze miriștile

Reprezentanții ISUJ Iași atrag atenția asupra faptului că arderea miriştilor are consecinţe majore asupra biodiversităţii terenurilor supuse unor astfel de practici, ducând la deteriorarea habitatelor păsărilor şi a animalelor, dispariţia unor specii de plante, instalarea unor specii rezistente la foc, care cu timpul pot deveni chiar invazive. Prin arderea miriştilor se distrug cuiburile şi ouăle unor păsări – ceea ce poate duce la diminuarea populaţiilor speciilor de plante şi animale, se distrug solul şi valoroasele microorganisme care oferă fertilitate acestuia.

Prin arderea miriştilor şi a resturilor vegetale se degajă atât particule în suspensie care depreciază calitatea aerului înconjurător, cât şi dioxid de carbon şi protoxid de azot – gaze cu efect de seră care conduc la modificări climatice tot mai evidente pe plan mondial. De asemenea, arderile necontrolate pot genera pagube materiale însemnate prin incendierea locuinţelor, anexelor, fondului forestier, precum şi victime umane, de aceea arderea miriştilor este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici”, susțin oficialii ISUJ Iași.

Pentru solicitarea acceptului de ardere a miriştilor sau vegetaţiei uscate, se vor transmite Agenţiei pentru Protecția Mediului Iași următoarele documente: act doveditor de la Direcţia Fitosanitară privind prezenţa bolilor sau dăunătorilor pe terenurile ce fac obiectul solicitării care să specifice clar că se impune incendierea sau arderea; adresă de notificare către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Mihail Sturdza” al județului Iași; adresă de notificare către Serviciul Comisariatul Judeţean Iaşi al Gărzii Naţionale de Mediu; adresă de notificare către primăria pe raza căreia se află terenul, precum şi o hartă a terenului cu localizarea suprafeţei şi proximitatea faţă de arii naturale protejate.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments