Lucian RUSU, despre creșterile de preț la energie: „Cred că statul poate interveni mai asumat”

0
161

Ordonanța de plafonare și compensare, publicată săptămâna trecută în Monitorul oficial, aduce îmbunătățiri dar nu rezolvă definitv problema creșterilor de preț, spune prim-vicepreședintele PNL Iași, Lucian Rusu. Acesta a activat timp de 10 ani în cadrul celei mai mari companii de energie cu capital privat din România și cunoaște foarte bine cu care se confruntă acum consumatorii.

„Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:
a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici”, potrivit proiectului de OUG.
Conform documentului, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:
a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici;
b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienții.

„Cred că statul poate interveni mai asumat, în special în cazul companiilor unde este acționar majoritar și să ofere garanții ferme în piață, în special în ceea ce privește termenele de decontare. Este important să existe o sustenabilitate pe termen lung a măsurilor și o adaptare activă a direcțiilor europene la specificul sistemului energetic românesc. Cu alte cuvinte, fenomenul formelor fără fond trebuie să nu afecteze și modernizarea sistemului energetic în trecerea la o energie mai verde”, a declarat Lucian Rusu.

„În privința consumatorilor casnici, care oricum se confruntă cu un nivel de sărăcie energetică dintre cele mai crescute din Europa, în contextul creat de situatia geopolitică și de explozia prețului la utilități, materii prime și alimente, s-a constatat că se impune prelungirea perioadei în care este necesar să li se acorde sprijin pentru plata facturilor la energie electrică și gaze naturale. Având în vedere situaţia determinată de creşterea preţului pe pieţele de energie electrică şi gaze naturale la nivel internaţional, precum şi efectele provocate de aceste creşteri, este necesară menținerea plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale în perioada urmatoare astfel încât preţurile finale facturate și plătite de către consumatorul casnic și non-casnic să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică și activitatea economică”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței de urgență.

În ampla dezbatere din spatiul public privind prețurile la energie, nu ar trebui excluși producătorii care sunt peste 70% de stat. Astăzi cel mai mare producător este Hidroelectrica, urmată de Nuclearelectrica și alte capacitați de producere a energiei în care statul este acționar majoritar. Încasările mai mari de TVA, generate de creșterea facturilor, se duc la stat, cel care gestionează aceste companii.
„Realitatea este ca ne confruntăm la nivel global și implicit național, cu o cerere post lockdown care a surclasat cu mult oferta. Oferta este afectată suplimentar de lucrările de mentenanță, creșterea naturală a cererii pe timpul iernii, presiunea Gazprom prin reducerea artificială a ofertei de gaze etc. Punctual, pe zona de investiții, încă din 2020, când am fost membru al Guvernului, am subliniat importanța creșterii capacității de producție a energiei, pentru a asigura echilibrul necesar dar și nevoia unei Strategii energetice care să ofere predictibilitate și direcții de dezvoltare pentru toți actorii din sector”, declara Lucian Rusu.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments