Initiațiva aparține unei femei de afaceri din Republica Moldova cu dublă cetățenie stabilită în Iași. Nicoleta Hrițcu spune că pe eticheta prăjiturii se află și sloganul „make peace, not war” . Prăjitura trebuia lansată de Dragobete, iar ieșenii urmau să-i aleagă numele.
„Așa s-a întâmplat. Noi trebuia să lansăm această prăjitură de Dragobete. A fost o prăjitură selectată de noi ca prăjitura fără nume. Era un concurs iar ieșenii să o guste și să propună un nume. Numai că războiul a rezolvat problema cu numele. I-am spus Pace. Această prăjitură are alt scop. Jumătate din veniturile care vin din acest produs le donăm pănă la sfîrșitul războiului Fundației Comunitare care și-a deschis din nou contul de urgență. De acolo se distribuie către refugiații din Ucraina”, a povestit Nicoleta Hrițcu, care a detaliat: „este o prăjitură din alune de pădure. Blatul este cu făină din alune de pădure, crema conține alune de pădure. E o prăjitură specială. Dacă îți plac alunele de pădure. E o prăjitură care creează dependență. Alunele de pădure cresc la noi și au multe proprietăți”.
Femeia de afaceri spune că basarabenii sunt afectați de războiul din Ucraina și precizează că este mîndră de ceea ce se întîmplă în Republica Moldova și de mobilizarea extraordinară din România. În toate locațiile Cuptorul Moldovencei din Iași puteți lăsa bunuri pentru refugiați. Este nevoie de bunuri neperisabile, paturi, perne, asternuturi si cosmetice de larg consum