S-a decis: Persoanele fizice și juridice vor beneficia de facturi reduse la gaze și electricitate încă un an

0
89

Clienții casnici și noncasnici vor beneficia de facturi reduse la energie și în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, conform unui proiect de OUG adoptat azi de Executiv. Practic, autoritățile vor continua să ajute persoanele fizice și juridice să facă față creșterilor de prețuri pentru furnizarea de gaze naturale și electricitate.

Deși măsurile pentru ajutorarea clienților casnici și noncasnici au fost anunțate de Guvern încă din februarieproiectul de OUG pregătit în acest sens a apărut în spațiul public abia ieri, fiind adoptat chiar azi. Documentul va fi publicat în Monitorul Oficial în curând, pentru a se aplica de luna viitoare.

Concret, Executivul își va extinde sprijinul pentru reducerea facturilor de energie ale persoanelor fizice și juridice și dincolo de termenul actual din 31 martie 2022. Măsurile de ajutor pentru sezonul rece actual au fost introduse în noiembrie 2021, fiind prevăzute să se aplice până la 31 martie 2022.

Astfel, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de furnizorii de energie electrică va fi de:

  • maximum 0,68 lei/kWh (TVA inclus) pentru clienții casnici care în 2021 au avut un consum mediu lunar de până la 100 kWh;
  • maximum 0,8 lei/kWh (TVA inclus) pentru clienții casnici care în 2021 au avut un consum mediu lunar între 100 și 300 kWh;
  • maximum 1 leu/kWh (TVA inclus) pentru clienții noncasnici.

În aceeași perioadă, pentru consumul realizat, prețul final facturat de furnizorii de gaze naturale va fi de:

  • maximum 0,31 lei/kWh (TVA inclus) pentru clienții casnici;
  • maximum 0,37 lei/kWh (TVA inclus) pentru clienții noncasnici care în 2021 au avut un consum anual de cel mult 50.000 mWh.

Plafonările se vor aplica automat clienților, astfel că aceștia nu vor trebui să facă nimic pentru a beneficia de ele. Iar furnizorii vor primi bani de la stat pentru a compensa măsurile de ajutor aplicabile până în martie 2023.

Conform notei de fundamentare a proiectului de OUG, menținerea facturilor de energie la un nivel suportabil pentru persoanele fizice și firme este necesară în continuare, având în vedere creșterile de prețuri și efectele indirecte ale războiul din Ucraina.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentRușii care spun deschis că sunt împotriva războiului din Ucraina sunt forțați să demisioneze
Articolul următorVor ajunge informațiile pe care le dai la recensământ la Fisc?
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments