Relația dintre un studio de videochat și modelele sale nu poate fi una de muncă din cauza specificului activității, soluția legală fiind reprezentată de încheierea unor contracte de cedare a drepturilor de autor. Soluția identificată a fost confirmată de instanță, după ce un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani a fost clasat la începutul acestui an în cazul unui proprietar a mai multor studiouri de tip videochat din România.
Avocații din cadrul echipei de drept penal a Zamfirescu Racoți Vasile&Partners (ZRVP) au arătat că, în cazul activității prestate de modelele de videochat, specificul activității nu impune încheierea unor contracte de muncă între modele și studiouri, soluția legală constând în încheierea de contracte de cesiune a drepturilor patrimoniale de autor. George Avram, senior associate ZRVP, a afirmat că apărările formulate de firma sa de avocatură pe parcursul fazei de urmărire penală au fost confirmate chiar de către Ministerul Muncii.
Dificultățile fiscalizării activității de videochat au drept cauză inexistența unui cod CAEN pentru această activitate, motiv pentru care a fost necesară identificarea unei soluții legale care să permită atât prestarea serviciului de către modelele de videochat în beneficiul studiourilor, cât și declararea și impozitarea veniturilor obținute prin prestarea acestor servicii. Această soluție legală a constat în încheierea de contracte de cesiune a drepturilor patrimoniale de autor, se arată în comunicatul ZRVP.