Aeroportul Iasi se pregătește pentru 3,3 milioane pasageri pe an. Aerogara este pe locul II pe țara in rândul aeroporturilor regionale

0
122

A fost finalizată procedura de achiziție pentru modernizarea Aeroportului Iași

În urma licitației a fost desemnată firma care se va ocupa de construirea noului terminal de pasageri. După valuarea din punct de vedere tehnic și financiar a celor trei oferte depuse, a fost selectată S.C. STRABAG S.R.L. (cu cei 12 subcantractanți), aceasta obținând cel mai mare punctaj.

Contractul, în valoare de 327.949.984 lei fără TVA, vizează servicii de proiectare, elaborarea documentației tehnice (pentru care se alocă 4 luni) și execuția lucrărilor (12 luni).

Reamintim că la sfârșitul anului trecut s-au mai înscris la licitație încă două asociații de firme. Acestea au la dispoziție 10 zile pentru depunerea eventualelor contestații.

Investiția va fi realizată din fonduri europene și va fi finalizată în decembrie 2023.

Noul terminal va fi ridicat pe o suprafață construită de 10.416 mp și una desfășurată de 31.210 mp, și va avea o capacitate de procesare de 3,3 milioane pasageri/an. Realizarea T4 presupune inclusiv o reconfigurare a drumului de acces și a actualei parcări de autoturisme.

“Încă o etapă din acest demers a fost finalizată astăzi, practic suntem tot mai aproape de ceea ce ieșenii așteaptă de multă vreme: un aeroport modern și mai mare, dotat cu tot ce e nevoie, care să ofere servicii de cea mai bună calitate. Avem, așadar, un câștigător cu care urmează să semnăm în curând contractul de proiectare și execuție a lucrărilor, avem și banii necesari pentru ca proiectul nostru să poată fi pus în practică. Suntem nerăbdători să dam startul celui mai mare proiect de modernizare a aeroportului, care va aduce plus valoare întregii noastre comunități”, a declarat Romeo Vatră, Director General Provizoriu al R.A. Aeroportul Iași.

„Modernizarea Aeroportului Iași este una dintre cele mai mari investiții pentru județul nostru. Încă de când ne-am asumat acest proiect, a existat o coordonare a eforturilor din partea tuturor actorilor implicați. Atât noi, la Consiliul Județean, cât și echipa aeroportului ne-am dedicat complet pentru ca acest proiect să fie realizabil, iar faptul că am obținut finanțarea și am ajuns în etapa finalizării procedurii de achiziție într-un timp record spune multe despre viitorul aeroportului. Va fi pilonul de dezvoltare a județului. Le mulțumesc tuturor celor care au crezut în acest proiect. Felicitări, Aeroportul Iași!”, a spus Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași.

Trafic record pe aeroport

Aeroportul Internațional Iași a încheiat primul trimestru al acestui an cu un număr de 218.044 de pasageri, menținându-se pe locul II în rândul aeroporturilor regionale, conform datelor oficiale transmise de AAR (Asociația Aeroporturilor din România). Creșterea traficului este de 376%, în raport cu cifrele primelor trei luni ale anului trecut, când au fost 45.808 călători. De asemenea, au fost înregistrate 2.393 de aterizări și decolări, cu 172 de procente mai multe față de aceeași perioadă a anului 2021.

Un avans foarte mare al traficului aerian de pasageri se observă și la finalul lunii martie a anului în curs: 119.387 de persoane au tranzitat Aeroportul Iași, numărul acestora fiind în creștere cu 749% față de aceeași perioadă a anului 2021, când au fost 14,063 de călători, și cu 25% față de traficul aerian din luna martie 2019, de 95.405 de persoane. Totodată, luna trecută au fost raportate 1.263 de aterizări și decolări la Iași, număr mai mare cu 310 procente față de aceeași lună a anului anterior și cu 30 de procente față de perioada similară din 2019.

„Ne bucură foarte mult evoluția mobilității pe Aeroportul Iași, după o perioadă complicată care s-a resimțit la nivelul tuturor aeroporturilor. Creşterea traficului aerian de pasageri, odată cu relaxarea restricțiilor de călătorie, se explică și prin revenirea treptată, începând din martie, a rutelor suspendate la începutul anului. Totodată, acest avans se datorează repoziționării mai multor rute de pe aeroportul din Chișinău (Varșovia, Basel, Berlin, Praga, Hamburg, Verona, Memmingen), după închiderea spațiului aerian al Republicii Moldova, peste 19 mii de persoane alegând aceste destinații. Sunt rute foarte importante pe care dorim să le permanentizăm, întrucât există cerere mare. Evident, fluxul suplimentar de călători din această perioadă ne-a ajutat să recuperăm ce s-a pierdut în prima parte a anului, când traficul aerian e, de regulă, mai scăzut. Din martie însă, acesta a devenit mult mai intens, zilnic operându-se câte 30-40 de zboruri, la intervale foarte scurte, situație care se menține și astăzi. Comparativ cu numărul de pasageri din primul trimestru al anului trecut, cifrele actuale sunt foarte optimiste, iar dacă luăm în calcul și noile destinații anunțate din această vară, estimăm peste un milion de pasageri până la finele anului, mult mai devreme decât arătau prognozele noastre inițiale și datele Eurocontrol”, a declarat Romeo Vatră, Director General Provizoriu al R.A. Aeroportul Iași.

Pe Aeroportul Iași operează, în prezent, 5 companii aeriene ce realizează zboruri regulate spre mai multe destinații, astfel:

* Blue Air: Dublin, Otopeni
Noi destinații din vara 2022: Londra (Luton), Torino, Paris (Charles de Gaulle), Munchen, Dusseldorf, Bruxelles (Zaventem), Barcelona, Roma (Fiumicino)

* Wizz Air: Barcelona, Madrid, Berlin, Dortmund, Hamburg, Basel, Praga, Paris (Beauvais), Londra (Luton), Liverpool, Bruxelles (Charleroi), Eindhoven, Roma (Fiumicino), Milano (Bergamo), Verona, Bologna, Torino, Veneția (Treviso), Bari, Catania, Larnaca, Tel Aviv

* Austrian Airlines: Viena

* Hisky: Dublin

* Tarom: Otopeni.

__

Destinații de vacanță 2022

Blue Air:
Mykonos, Zakynthos, Heraklion (zboruri sezoniere/ 2 frecvențe săptămânale) – din iunie 2022

Hisky:
Hurghada (zboruri charter)
Sharm-el-Sheikh (zboruri charter)
Antalya (zboruri charter) – din iunie 2022

Air Bucharest:
Hurghada (zboruri charter)

Corendon:
Antalya (zboruri charter) – din mai 2022

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments