Mesajul emoționant transmis de profesorul din Cluj care a fost întemnițat 8 ani în China: ”M-au ținut mai bine de 2 ani într-o cușcă, fără să fiu judecat, fără să pot vedea lumina soarelui”

0
256

Stabilit în China în 2010, acolo unde s-a angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie Xin Dong Fang (New Oriental) din Beijing, profesorul clujean Marius Balo era convins că viața sa intra într-o nouă etapă, iar împlinirile profesionale nu aveau cum să lipsească. Numai că totul a luat o turnură nedorită în momentul în care a fost condamnat la închisoare.

Pe data de 28 martie 2014, Marius Balo a fost arestat de autorităţile chineze pentru săvârşirea infracţiunii de ”fraudă contractuală”, prejudiciul fiind de… 80 dolari. Totul s-a întâmplat după ce clujeanul a primit 80 de dolari din partea unui chinez, fără să ştie că respectivul era un infractor.

A fost închis timp de 8 ani de zile, a trecut prin zile, luni și ani de coșmar, iar la sfârșitul lunii martie a acestui an a fost, în sfârșit, eliberat. Numai că orașul Shanghai se află, acum, în lockdown din cauza infecțiilor cu noul coronavirus, iar Marius Balo încă nu poate reveni în România.

”Pe străzi nu vezi țipenie de om, de parcă ar fi intrat cu toții în pământ”

Marius Balo spune că a fost eliberat din închisoare pe data de 27 martie, dar încă nu se poate întoarce în România. Spune că a schimbat o ”cușcă cu alta”, iar acum nu poate părăsi camera de hotel.

Străzile sunt pustii, desprinse, parcă, dintr-un film suprarealist, iar cel de-al patrulea bilet de avion i-a fost anulat.

”Vă scriu din nou din Shanghai. Pe 27 martie, am fost scos dintr-o cușcă și apoi ferecat într-o alta. Aceasta din urmă, ce-i drept, e mai frumoasă: are cearșafuri albe apretate, cabină de duș și mic dejun inclus, pe care chiar îl mănânci cu plăcere. Însă tot închis sunt, deoarece întreg Shanghaiul, o aglomerare urbană de peste 25 de milioane de suflete, a intrat în lockdown total. Nu poți să ieși din casă, sau – în cazul meu – din camera de hotel. Pe străzi nu vezi țipenie de om, de parcă ar fi intrat cu toții în pământ. Sună straniu și chiar este.

Mi s-a anulat în acest context și ultimul bilet, al patrulea cred, în ultimele trei săptămâni. Rămân totuși cu nădejdea că în preajma praznicului Învierii Domnului va ridica bunul Dumnezeu din mormânt și pe acest păcătos”, dezvăluie Marius Balo.

”Înainte însă de a părăsi, în sfârșit, acest pământ binecuvântat, doresc să vă adresez un mesaj, ultimul sper de aici, din adâncul de departe. Am considerat că este de datoria mea, în aceste trei săptămâni de când am fost eliberat, să încerc să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat pentru mine, într-un fel sau altul, în toți acești ani. Mi-am configurat așadar imediat o căsuță de mail și am început să trimit mesaje familiei, prietenilor, la diferite organizații, presei”

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments