Roman Abramovici a rămas orfan la vârsta de trei ani, dar a devenit unul dintre cei mai bogați bărbați din lume. Astăzi, legăturile lui cu președintele rus, Vladimir Putin l-au adus în poziția de a ajunge aproape un proscris, fără bani și fără afaceri, chiar dacă deunăzi era unul dintre cei mai influenți oligarhi.
„Sunt sigur că oamenii se vor concentra asupra mea timp de trei sau patru zile, dar va trece”, a spus miliardarul rus când a cumpărat Chelsea Football Club în 2003. „Vor uita cine sunt și îmi place asta”.
Există puține șanse de anonimat acum, având în vedere evenimentele din ultimele săptămâni. După ani de solicitări pentru un control mai atent al afacerilor lui Roman Abramovici, guvernul Regatului Unit a înghețat activele sale deținute în Anglia – inclusiv casele, operele de artă și Chelsea FC – și a impus o interdicție de călătorie.
Roman Abramovici a fost acuzat că este complice cu Vladimir Putin la invazia Ucrainei.
Această cădere în dizgrație pentru un bărbat care a dominat fotbalul britanic, dar care i-a divizat brusc pe fanii sportului îi va înveseli pe unii. Dar a depășit provocări uriașe și înainte, în special la începutul vieții sale.
Cine este Roman Abramovici? De la statutul de orfan, la cel de magnat
Roman Arkadievici Abramovici s-a născut la Saratov, în sud-vestul Rusiei, la câteva sute de kilometri de granița cu Ucraina, în 1966. Mama lui, Irina, a murit de septicemie când el avea un an, iar tatăl său a murit doi ani mai târziu, într-un accident cu o macara de construcții. După aceea, Roman Abramovici a fost crescut de rude, petrecându-și copilăria în Komi, în nord-vestul Rusiei, unde temperaturile erau foarte scăzute și sărăcia era la ea acasă.
„Ca să spun adevărul, nu pot să zic că am avut o copilărie rea”, a spus el odată pentru The Guardian într-unul dintre rarele sale interviuri. „În copilărie nu poți compara lucrurile: unul mănâncă morcovi, altul mănâncă bomboane, ambele au gust bun. În copilărie nu poți face diferența.”
A abandonat școala la 16 ani, a lucrat ca mecanic și a servit în Armata Roșie înainte de a vinde jucării din plastic la Moscova. El a trecut apoi la comerțul cu parfumuri și deodorante, construindu-și o mică avere, asta pentru că Rusia se afla atunci sub conducerea lui Mihail Gorbaciov, care a arătat o deschidere oportună pentru antreprenori.
„Estul Sălbatic”
Dezbinarea Uniunii Sovietice și, odată cu ea, comanda de stat a activelor minerale, a oferit mai multe oportunități, iar pe când avea puțin peste 20 de ani Roman Abramovici a simțit din nou ce înseamnă să te lovească norocul.
El a câștigat compania petrolieră Sibneft de la guvernul rus într-o licitație trucată în 1995, pentru aproximativ 250 de milioane de dolari. A vândut-o înapoi guvernului pentru 13 miliarde de dolari în 2005.
Avocații săi spun că nu există niciun temei pentru a susține că a strâns averi substanțiale prin fapte incriminatorii. Cu toate acestea, în 2012, el a recunoscut într-un tribunal din Marea Britanie că a făcut plăți corupte pentru a ajuta la derularea înțelegerii Sibneft.
S-a implicat în „războaiele de aluminiu” din anii 1990, în care oligarhii – cei care acumulaseră averi uriașe și putere politică după prăbușirea sovietică – au luptat pentru controlul acestei vaste industrii.
„La fiecare trei zile, cineva era ucis”, a spus Roman Abramovici în 2011, adăugând că această amenințare la adresa siguranței lui l-a transformat într-un participant reticent.
Însă Abramovici și-a dovedit în continuare duritatea, acumulând sute de milioane de dolari în mijlocul haosului.
Roman Abramovici și intrarea în politică
A devenit un aliat al președintelui Boris Elțin și un jucător pe scena politică post-sovietică a Moscovei, având chiar și un apartament la Kremlin pentru o perioadă.
Când Elțin a demisionat în 1999, Roman Abramovici s-a numărat printre cei care l-au susținut pe primul ministru și fost spion KGB, Vladimir Putin, ca succesor al său.
Pe măsură ce Putin s-a stabilit la putere, el a căutat să-și afirme dominația asupra oligarhilor. Unii au mers la închisoare, iar alții au fost exilați dacă nu reușeau să dea dovadă de loialitate.
Abramovici nu a suferit de nici una dintre aceste sorți. În 2000, a fost ales guvernator al regiunii defavorizate Chukotka, la extremitatea nord-estică a Rusiei. A câștigat popularitate după ce și-a investit proprii bani în servicii sociale, dar a demisionat în 2008.