La Centrul Antigrindină de la Holboca a fost lansat programul antigrindină şi de stimulare a precipitaţiilor din avion, al treilea proiect de acest tip implementat la nivel național.
Daniel Florea, directorul programului UCCG Moldova 1 Iaşi, a anunțat începerea, la Iași, a celui de-al treilea experiment de stimulare a precipitaţiilor, vizând avioanele: „Acest experiment se va desfăşura în România începând cu data de 26 aprilie și se va finaliza pe 15 mai. În prima parte a experimentului, avioanele vor zbura în zona Moldovei. Ele vor avea baza pe aeroportul de la Iaşi”.
Practic, acum se fac experimentele premergătoare operaţionalizării programului.
„Sperăm ca în perioada următoare, funcţie de alocările bugetare, să fie operaţional programul. În acest moment, orizontul de timp pentru programul de operaţionalizare este ceva mai mare decât un sezon, pentru că este necesar să procurăm avioane, să procurăm cartuşe pirotehnice”, a spus Daniel Florea.
Avioanele care vor fi folosite în cadrul programului antigrindină şi de stimulare a precipitaţiilor sunt avioane King Air care au fost special modificate pentru activităţile specifice în atmosferă. Ele pot purta până la 36 de torţe pirotehnice pe aripi, iar în zona de burtă pot avea două casete cu 96 de cartuşe de injectare.
Atât rachetele, cât si aviația folosesc același principiu: însămânțarea norilor cu iodură de argint.
Un asfel de aparat de zbor costă între 1,5 și 2 milioane de euro la mâna a doua și 7-8 milioane de euro dacă este nou, de ultimă generație.
Aviația este folosită cu precădere atunci când vine vorba de creștere a precipitațiilor, iar acest sistem este folosit de 80% dintre țările lumii. În această parte a Europei sunt utilizate rachete pentru că este un sistem mult mai rapid. România vrea să combată formarea grindinei la nivelul întregii țări și astfel a luat decizia de a apela la avioane. Cauza? Există m zone interzise în care nu se poate acționa cu rachete, fiind vorba de zone aglomerate, industriale sau orașe.
Conform proiectului, va exista un centru zonal în Muntenia și un altul în Moldova, iar prin lege s-a aprobat achiziționarea a opt avioane de mici dimensiuni, care să fie folosite la nivelul intregii țări, acolo unde este nevoie.
Primele teste în această privință au fost realizate în urmă cu trei ani, iar rezultatele au fost uimitoare: au crescut precipitațiile de la 0,1 litri pe metru pătrat la 10 litri pe metru pătrat.
Acoperirea pentru acest nou proiect va include judeţele Botoşani, Suceava, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Galaţi. În prezent, la Centrul Antigrindină 1 Iaşi sunt operative 16 puncte de lansare.
„Avem 12 puncte de lansare pe judeţul Iaşi şi 4 în plasate în judeţul Vaslui. Suntem pregătiţi să intervenim de ori câte ori este nevoie”, a spus Daniel Florea. Sunt însă solicitări pentru judeţele Suceava şi Botoşani pentru extinderea sistemului în aceste regiuni.