Mai multe blocuri din comuna Holboca vor fi renovate prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Anunțul a fost făcut de către autoritățile locale care au inclus blocurile A1, A2, A3, A4, A5, A6, A7, A8, A10, C1, D2 pe lista celor care vor fi renovate, pe baza semnăturilor strânse de la locatari. Însă, în proiect nu au fost încadrate toate blocurile pentru că locatarii nu au fost de acord sau nu au fost înștiințați. Acest lucru a stârnit nemulțumiri în rândul cetățenilor din comuna Holboca și mulți dintre ei spun pe rețelele de socializare că nu au fost anunțați de către administratori cu privire la acest proiect.
„Felicitări! Vad că ați spus sa este vorba de blocurile unde toți proprietarii și-au dat acordul. Totuși la unele blocuri (ce nu sunt in lista) nu a venit nimeni să întrebe dacă dorim, poate și acolo se dorea”, a scris un cetățean din comuna Holboca.
Pentru ca a se putea depune proiectul, administratorii din cadrul asociațiilor au strâns semnături de la locatarii care au fost de acord cu investiția.
„Primăria a înștiințat toate asociațiile de proprietari. S-a făcut ședință cu toți administratorii. Mai departe ei au strâns semnăturile, noi am depus documentele întocmite de ei. Condiția pentru eligibilitate a fost ca două treimi dintre proprietari să își dea acordul”, a spus primarul Neculai Pamfil.
Unii cetățeni se simt neîndreptățiți că o parte din blocurile de pe raza comunei Holboca nu au fost incluse în proiectul de reabilitare.
„Va rog să recunoașteți că s-a făcut înștiințarea pe ascuns doar pentru unele asociatii,unii administratori de bloc nici nu au știut, ce sa mai vorbim si de sedinta si cand au aflat de la alte asociatii, a fost prea tarziu”, a scris pe pagina de socializare un alt cetățean.
Autoritățile locale spun că au fost depuse toate dermersurile locale pentru ca acest proiect să cuprindă cât mai multe imobile.
„Nu a existat nici un motiv să se facă informarea pe ascuns. Toți administratorii au fost prezenți la ședință. Unii au sabotat probabil proiectul și inventează acum scuze să se acopere. Fondurile vin integral din PNRR și se alocă pe principiul primul venit, primul servit. Noi am depus în prima oră de la deschiderea sesiunii online de depunere. Dacă primeam liste cu semnături de la toate blocurile, depuneam pentru toate blocurile”.
Nu mai puțin de șase milioane de euro vor fi investite în reabilitarea termică.
„Fructificăm orice oportunitate prin care putem crește calitatea vieții în comunitate. Prin urmare, am depus spre finanțare prin PNRR, prin componenta Valul Renovării, un proiect pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe, în valoare de peste 6 milioane de euro. Un proiect binevenit, mai ales că nu presupune cofinanțare nici din bugetul local, nici din partea proprietarilor. Izolarea termică a locuințelor va contribui semnificativ la reducerea consumului casnic de energie și va îmbunătăți totodată estetica blocurilor”, a declarat Neculai Pamfil, primarul comunei Holboca.