Abuzuri și infracțiuni administrative la Primăria Mircești. Bugetul comunei s-a blocat în instanță iar ședințele de consiliu s-au mutat la Tribunal

0
2344

Jumătate dintre membrii Consiliului Local Mircești se judecă cu executivul primăriei pentru a obține înapoi mandatele anulate prin hotărâri de CL legalizate de secretar și primar în mod arbitrar. Cei 6 consilieri și-ar pierdut mandatele deoarece nu au dorit să aprobe cu ochii închiși, bugetul pe 2022, care cuprindea și anumite contracte oneroase cu firme de casă ale primarului USR. Bugetul comunei a fost votat ilegal, în aprilie 2022, doar de 5 consilieri USR, fără cvorum. Acest blocaj administrativ poate merge până la dizolvarea Consiliului Local. Peste aceste abuzuri, la Primăria Mircești informațiile cu caracter public sunt ținute la secret sau casate, iar contractele sunt adjudecate pe sub masă, unor firme de casă, ca anexe la cele licitate pe SEAP.

Șase consilieri locali din comuna ieșeană Mircești încearcă să își recâștige mandatele cu care au fost investiți după alegerile locale din 2020. Această situație care blochează funcționarea comunei a fost cauzată de hotărârile de Consiliu Local luate în data de 6 aprilie 2022 , prin care primarul și secretarul comunei le-au înscenat celor 6 consilieri anumite abateri de la Codul Administrativ.

Practic, prin cele 6 hotărâri de Consiliu Local s-a încetat calitatea de consilieri local pentru cei 5 aleși din partea PNL- Petre Antalut, Valentin Cazone, Virgil Dochitanu, Claudiu –Liviu Hălănduț și Ion Beșleagă, precum și pentru viceprimarul PSD, Imbrea Adrian , care are și calitatea de consilier local. Toate hotărârile au fost contestate de către fiecare consilier în parte, iar Instituția Prefectului Județului Iași a formulat acțiuni separate de anulare a acestor hotărâri.

Am introdus contestație la Tribunalul Iași, împotriva acestui abuz făcut de secretar și de primarul din Mircești. Totul a pornit în luna februarie a acestui an, atunci când a fost convocată o ședință extraordinară de consiliu, în care ar fi trebuit să fie votat bugetul comunei pe acest an.  Un astfel de proiect de hotărâre cu impact asupra comunității și veniturilor acesteia, trebuia analizat și implicit prezentat elaborat, nu sub forma câtorva hârtii care ne-au fost puse în mape, pentru a fi votate pe repede înainte. În consecință, am refuzat votarea proiectului de buget, până nu ni se pun la dispoziție toate documentele aferente. În martie a fost convocată a doua ședință, tot fără documente suport la buget, așa că nu am votat. Pe 6 aprilie, atunci când a fost convocată ultima ședință, au fost aprobate în mod abuziv acele 6 hotărâri prin care am fost dați afară din Consiliu și ni s-au vacantat posturile”, a declarat consilierul PNL, Petru Antăluț, fost primar al comunei Mircești.

Potrivit Codului Administrativ, calitatea de consilier local încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în cazul în care se constată lipsa nemotivată de la mai mult de 3 şedinţe ordinare şi/sau extraordinare consecutive ale consiliului, desfăşurate pe durata a trei luni calendaristice sau lipsa nemotivată de la 3 întruniri ale consiliului, convocate pe durata a 3 luni calendaristice, care determină imposibilitatea desfăşurării, în condiţiile legii, a şedinţelor ordinare şi/sau extraordinare. Ori, potrivit speței de față, în ședința convocată în luna februarie 2022, cei 6 consilieri au fost prezenți și și-au manifestat refuzul de a vota bugetul pe motiv că nu are fundamentare, după care au mai urmat alte două convocări.

USR-iștii au votat bugetul comunei fără cvorum

În lipsa celor 6 consilieri și a altor 2 (unul de la PNL și altul de la USR), în data de 6 aprilie, bugetul comunei este votat, fără cvorum, în doar 5 consilieri, toți de la USR. Ulterior, Prefectura a invalidat atât hotărârea privind aprobarea bugetului, cât și cele 6 hotărâri prin care se constata încetarea mandatelor de consilieri locali.

Invalidările venite dela Prefectură nu ne-au fost făcute cunoscute, fiind ținute la secret. Mai mult, judecătorul care s-a pronunțat în primul dosar care a avut termen zilele acestea, cel al lui Adrian Imbrea, a dispus invalidarea hotărârii și repunerea lui în funcție. Precedentul este deja creat, instanța pronunțându-se ca fiind abuzive aceste hotărâri”, a declarat Petru Antăluț.

Cereri privind informații de ordin public, „casate” la Mircești

Potrivit consilierilor locali, documentația de buget ar fi trebuit să fie însoțită și de documentația aferentă unor contracte de lucrări din bani publici.

Printre altele am solicitat să ni se pună la dispoziție și aceste documente, dar primarul a refuzat, spunând că sunt secrete de serviciu.  La Primăria Mircești nu există transparență administrativă. Am făcute cereri la Legea 544 de luni de zile, și nu am primit niciun răspuns conform legii. Cea mai veche cerere este din iulie 2021. Atunci când l-am interpelat pe primar în legătură cu aceste cereri mi-a spus că au fost casate”,  a spus Petru Antăluț.

Potrivit acestuia, cele două contracte în legătură cu care primarul a refuzat să prezinte documentații  fac referire la două lucrări publice “îmbunătățite” din pix. Primul se referă la modernizarea a 2999 mp de trotuare în comuna Mircești, lucrare pentru care a fost organizată licitație pe SEAP, după care s-a făcut o “ajustare” a suprafeței până la 5000 de metri pătrați, diferență suportată de la bugetul local printr-o alocare de 150.000 lei și adjudecată unei firme de casă. Un al doilea contract prevedea construirea unei stații de pompare automata care să completeze proiectul privind sistemul de canalizare. Potrivit fostului primar, acest proiect s-a făcut în bătaie de joc, îngropându-se în pământ un recipient din fibră de sticlă, pe care s-au plătit 5000 de euro, după care proiectul a fost abandonat.

Sunt contracte care vor avea soarta celor de dinainte dacă nu le verificăm la momentul finanțării lor. În 2020 am aprobat o finanțare de 3 miliarde de lei vechi pentru reactualizarea PUG-ului. Licitația pentru acesta nu s-a făcut prin SEAP, ci lucrarea s-a încredințat unei firme căpușă apropiate de USR” , a precizat Antăluț.

Până la închiderea ediției, primarul comunei Mircești nu a putut fi contactat de reporterii 7 Est pentru a oferi un punct de vedere.

“Experta lui Bodea” , la baza abuzurilor de la Mircești

În sprijinul acestor abuzuri, primarul și secretarul sunt consiliați bine de o expertă în astfel de situații, respectiv Cecilia Însurățelu, fosta juristă a Prefecturii în mandatul lui Marius Bodea, luată apoi după el la Aeroportul Iași, în perioada în care a fost director, și mutată pe filieră useristă, să își mănânce în liniște o bucată de pâine albă până la pensie, pe post de consilieră a tânărului și neexperimentatului primar USR de Mircești, Leon Bălteanu. Marea problemă este aceea că experta în Drept, Cecilia Însurățelu, potrivit unei decizii a Agenției Naționale de Integritate, nu mai are voie să ocupe funcții publice.

Toate aceste abuzuri au făcut obiectul mai multor sesizări către Cutea de Conturi și Corpul de Control al Prefectului. În privința proceselor dintre consilieri și Primărie, termenele se întind pe întreaga perioadă a lunii mai, rezoluțiile fiind oarecum previzibile.

5 2 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments