Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a demarat o anchetă după ce a fost informat că la Grădiniţa nr. 20, șase copii au avut probleme la ochi din cauza unei lămpi cu ultraviolete lăsate în priză în sala de curs, spune pentru Edupedu.ro, purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi, Antonina Bliorț. Un copil a fost adus de părinţi la Spitalul de Pediatrie “Sf. Maria”, unde a fost diagnosticat cu o conjunctivită la ambii ochi, după expunerea la ultraviolete, spun medicii citați de Agerpres.
Primele semne de rău au apărut după amiaza zilei de marți, 3 mai, moment în care conducerea grădiniței a încercat să afle motivul. “Din discuții cu angajații grădinței de stat s-a ajuns la bănuiala că o educatoare suplinitoare a încercat să bage în priză imprimanta și probabil din greșeală a pus în priză lampa de ultraviolete, achiziționată în timpul pandemiei pentru a dezinfecta clasa”, spune pentru Edupedu.ro, purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi, Antonina Bliorț.
“Copiii nu erau inițial în sală, erau la masă, iar copiii nu au stat mult apoi în clasă cu lampa UV pornită, circa 15-20 de minute,” mai subliniază purtătorul de cuvânt al inspectoratului școlar Iași. Ancheta este în curs de desfășurare, o echipă de inspectori a fost azi să verifice grădinița. “Vom vedea rezultatul verificărilor și în funcție de concluzii vom vedea atunci măsurile care se impun,” mai spune Antonina Bliorț. Ea mai spune că până acum 6 copii au fost văzuți de un medic, dar nu au rămas internați.
Potrivit Agerpres, un copil a fost diagnosticat cu o conjunctivită la ambii ochi, după expunerea la ultraviolete.
‘La UPU a ajuns un copilaş în vârstă de 4 ani, care a fost diagnosticat de medicul nostru de urgenţă cu o conjunctivită la ambii ochi, declarativ, după expunerea la ultraviolete. Mama a declarat că a fost o expunere accidentală. Copilul plângea, avea senzaţie de arsură la nivelul globilor oculari’, a declarat dr. Solange Roşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie “Sf. Maria” din Iaşi.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al ISJ Iași spune că nu are informații despre acest diagnostic.
Prof. unvi.dr Camelia Bogdănici, şefa Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului “Sf. Spiridon”, a declarat că astfel de lămpi cu raze ultraviolete (UV) sunt folosite la dezinfecţia spaţiilor dar trebuie utilizate doar atunci când în zonă nu se află persoane, potrivit Agerpres.
“În momentul în care o persoană se află în faţa unei lămpi cu ultraviolete se poate produce edem palpebral, aşa numita umflare a pleoapelor, congestia conjunctivei cu înroşirea marcată a acesteia. De asemenea, persoana respectivă va prezenta fotofobie, adică nu suportă lumina, mâncărime la nivelul pleoapelor. Pot apare şi leziuni severe la nivelul corneei, acea keratită de expunere sau chiar arsură termică, funcţie de perioada de expunere”, a explicat prof.univ.dr Camelia Bogdănici.