Azi începe a doua etapă de înscrieri la școală. Dacă mai sunt locuri libere, copiii pot fi înscriși, începând de mâine, și la alte școli decât cele de circumscripție

0
134
La fel ca până acum, și în anul şcolar 2022-2023, înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor se face în două etape. În prima etapă, cererile de înscriere au putut fi depuse de părinți la școli începând cu 11 aprilie, ultima zi de înscrieri fiind 10 mai, după cum a fost stabilit, spre finalul lunii martie, printr-un ordin al Ministerului Educației (ME). Astăzi începe cea de-a doua etapă de înscrieri la școală, prin afișarea la școli a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile. În această etapă vor fi înscriși copiii nerepartizați în prima etapă. Cererea de înscriere la școală, al cărei model poate fi descărcat din articol, poate fi completată de părinți online și transmisă prin e-mail, prin poștă sau depusă direct la secretariatul școlii începând de mâine și până pe 7 iunie 2022.
Toate detaliile înscrierii copiilor în clasa pregătitoare, în anul școlar 2022-2023, inclusiv calendarul acesteia, se regăsesc în Ordinul ME nr. 3.445/2022.

Potrivit acestuia, cea de-a doua etapă de înscriere are loc în perioada 30 mai – 10 iunie 2022:

  • pe 30 mai 2022 are loc comunicarea, prin afișare la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborate de inspectoratul școlar;
  • între 31 mai – 7 iunie 2022 se va putea depune/ transmite cererea-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă;
  • pe 10 iunie 2022 va avea loc afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale pentru clasa pregătitoare.


Regulile înscrierii copiilor în clasa pregătitoare


“Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani până la data de 31 august inclusiv au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare”, apare în ordinul ministerului.

E de subliniat aici că înscrierea în învățământul primar a unui copil NU este condiționată de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar.

Apoi, părinții ai căror copii împlinesc în acest an vârsta de șase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie inclusiv pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

Evaluarea dezvoltării se face la centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională doar în cazul copiilor care nu au fost la grădiniță sau care vin din străinătate.

Dacă cei mici au frecventat grădinița, înscrierea în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinților, în baza recomandării eliberate de unitatea de învățământ cu nivel preșcolar (practic, grădinița face evaluarea dezvoltării lor).

Părinții ai căror copii împlinesc anul acesta vârsta de șase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie inclusiv și care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare pentru următorul an școlar sau ai celor al căror nivel de dezvoltare nu este corespunzător pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliați în vederea înscrierii copiilor la grădiniță, în grupa mare.

Şcoala de circumscripţie este, potrivit ordinului ce conține metodologia de înscriere la școală, unitatea școlară aflată în proximitatea domiciliului elevului. Totalitatea străzilor arondate unităţii școlare formează circumscripţia acesteia.

Fiecare şcoală trebuie, potrivit metodologiei, să încarce pe site-ul propriu informaţii despre străzile/ adresele arondate, numărul de clase pregătitoare alocate, modalitatea de stabilire a numărul de locuri libere ori criteriile de departajare generale şi specifice.

Totodată, școala trebuie să publice și informaţii care să permită părinţilor să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul respectivei şcoli, cum ar fi posibilitatea organizării procesului de învăţământ în cadrul unei grădiniţe aflate în structura şcolii sau în consorţiu cu şcoala, posibilitatea organizării programului „Şcoală după şcoală” sau fotografii ale spaţiului în care se desfăşoară activitatea la clasa pregătitoare.

Cum s-a făcut înscrierea în prima etapă


La data de 28 martie 2022, atât școlile, cât și inspectoratele școlare au afișat circumscripțiile școlare, planul de școlarizare propus și numărul de clase pregătitoare alocate.

Apoi, în perioada 11 aprilie – 10 mai 2022, părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali ai copiilor au completat/ depus/ transmis cererile-tip de înscriere (modelul cererii poate fi descărcat de aici). Cererea-tip de înscriere se poate completa online, transmite prin e-mail, prin poștă sau se poate depune la secretariatul unității de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului, potrivit ordinului.

Înscrierea efectivă a copiilor în învățământul primar s-a desfășurat în perioada 11 – 27 mai 2022, astfel:

  • în 11 – 12 mai 2022 a avut loc procesarea de către comisia națională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice, și repartizarea copiilor la școala de circumscripție;
  • între 13 – 25 mai 2022 a avut loc procesarea la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/ transmise de părinți/ tutori legal instituiți/ reprezentanți legali, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere;
  • 27 mai 2022, ziua în care s-au afişat în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere.
0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments