Un model similar se aplică de ani buni și în construcții.
Regim special de taxe
Alți angajați exceptați de la plata unor taxe sunt cei din IT. Ei au o scutire la impozitul pe venit de 10 la sută, la fel și cercetătorii.
Activitățile independente, dar și contractele de activitate sportivă au la rândul lor un regim special, aplicabil doar în cazul contribuțiilor sociale.
Taxarea este diferită și pentru angajați cu contracte pe drepturi de autor. Se aplică contribuția de pensie și sănătate doar dacă nu există alte tipuri de venituri de natură salarială.
La veniturile din chirii, unde impozitul este de 10%, dar se aplică la 60% din venit. De asemenea, contribuțiile la sănătate se plătesc doar dacă aceste venituri depășesc 12 salarii minime pe economie.
La fel este și în cazul veniturilor din investiții. În schimb nu se aplică deducerea de 40% pe impozitul pe venit. Cu o excepție, însă. Veniturile din dividende sunt taxate cu 5%.
Situația microîntreprinderilor
Nici microîntreprinderile, adică cele care au venituri de sub un milion de euro pe an, nu plătesc impozit pe profit. Venitul lor este taxat cu 1 sau 3 la sută.
Totodată, în industria ospitalității există un impozit specific.
Categorii de angajați scutiți de taxe
- salariați din agricultură și industria alimentară
- angajați din construcții: scutire impozit pe venit de 10%, scutire la contribuția la sănătate și la Pilonul II
- IT-iști: scutire impozit pe venit de 10%
- cercetători: scutire impozit pe venit de 10%
Excepții de la plata unor taxe
- activități independente
- contracte de activitate sportivă
- drepturi de autor
- venituri din chirii
- venituri din investiții
- microîntreprinderi
- HoReCa
(sursa: Codul Fiscal, Camera Consultanților Fiscali)
Liderii PSD admit că au în plan modificări la Codul fiscal, ba chiar că sunt vizate taxele pe proprietate și diferite ajustări privind impozitele. Dacă vor fi majorări în unele părți, vor fi decontări în alte părți, iar românii nu vor primi mai puțini bani. Se vor acorda deduceri personale, iar cei care au salarii mici vor fi protejați în fața creșterilor de prețuri, susține ministrul muncii, Marius Budăi. Pe de altă parte, președintele PSD, care a lansat în spațiul public ideea impozitării progresive, pare acum să facă pași înapoi privind desființarea cotei unice. „Am zis să facem o analiză, să vedem exact”, a declarat Marcel Ciolacu, în condițiile în care Florin Cîțu a spus de mai multe ori că liberalii n-ar fi de acord cu renunțarea la cota unică.