In contextul în care multe dintre miile de amenzi date pentru necompletarea formularului de localizare a pasagerului (PLF), obligatoriu pentru toți cei care veneau în România din alte țări, au fost aplicate greșit, a fost stabilită acum, printr-un proiect adoptat deja la Senat și care a primit votul decisiv al deputaților cu câteva minute în urmă, anularea acestora și restituirea banilor plătiți. În paralel cu proiectul adoptat azi la Parlament a apărut unul cu măsuri similare, dar acesta a fost respins la Senat și, cel mai probabil, după ce măsura comună va intra în vigoare, se va renunța la el. Formularul PLF a fost introdus în luna decembrie și eliminat în martie.
Potrivit proiectului de lege ce a primit azi votul decisiv din Parlament, amenzile contravenționale date pentru necompletarea formularului PLF, introdus prin OUG nr. 129/2021, și neplătite până acum vor fi anulate și scăzute din evidențele organelor de executare, iar sumele plătite deja vor fi restituite celor sancționați.
Cei care au plătit deja amenda pentru necompletarea formularului de intrare în țară vor putea primi banii înapoi, la cerere. Cererea va trebui depusă în termen de 90 de zile de la de la intrarea în vigoare a ordinului prin care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va stabili, după ce măsura se va aplica, procedura de restituire.
Pe la începutul anului, avocații au explicat că valoarea amenzii (câteva mii de lei) raportată la faptă – mai exact, pericolul social al faptei – este disproporționată.
Totodată, aplicarea amenzilor pentru completarea eronată a formularului este contrară legii, precum și faptul că amenzile au fost aplicate automat, fără a se verifica imputabilitatea faptei și fără a exista martori care să confirme autenticitatea constatării.
Formularul PLF s-a aplicat în țara noastră între decembrie 2021 și martie 2022, iar amenzile pentru necompletarea lui la intrarea în țară puteau ajunge până la 3.000 de lei.
Cel de-al doilea proiect de lege, care, spre deosebire de primul, a fost respins la Senat, are în vederea aceleași modificări, singura diferență constând în termenul de restituire a banilor, care ar trebui să fie de 30 de zile de la data formulării unei cereri în acest sens. Cel mai probabil, după ce măsura conținută în primul proiect va ajunge să se aplice, se va renunța la cel de-al doilea.