Amortizarea investiției imobiliare. De ce merită să-ți iei propriul apartament

Atunci când te gândești la cumpărarea unui apartament, e important să ai în vedere și amortizarea investiției imobiliare. Află cum o poți calcula în acest articol.

0
284

Dacă s-a schimbat ceva odată cu pandemia în domeniul imobiliar, probabil este vorba despre conștientizarea importanței spațiului în care trăim. Am învățat, în condiții mai puțin optime, că viața ne este influențată de locul unde dormim, mâncăm, experimentăm emoții. Și uite așa, o mare parte dintre noi a început să viseze la propria locuință.
Achiziționarea unei locuințe nu e chiar un pas ușor. Înainte de a lua o decizie, e nevoie de căutări amănunțite, analize comparative și calcule. În cea din urmă categorie se integrează și amortizarea investiției imobiliare, despre care vom discuta astăzi.

Nu mai e o surpriză pentru nimeni că a cumpăra o locuință este, mai întâi de toate, o investiție. Fie că ești în căutarea propriului cămin primitor sau ai în vedere închirierea ulterioară a spațiului, formula de amortizare a investiției imobiliare te ajută să determini în cât timp vei „răscumpăra” locuința cumpărată.

Înainte de a afla cum să calculezi perioada de amortizare, hai totuși să vedem cum o proprietate proprie îți poate îmbunătăți calitatea vieții.

 

Câteva motive pentru care cumpărarea unui apartament este o decizie înțeleaptă

Sigur ai visat la o casă doar a ta măcar o dată. Poate că aceasta lua forma unui apartament cu 2 sau 3 camere sau a unei case la marginea orașului, însă motivația este aceeași: un spațiu al tău îți dă libertatea să trăiești așa cum vrei.

Acesta nu este însă singurul beneficiu pe care o locuință proprie îl aduce. Iată câteva motive pentru care ar trebui să iei în serios ideea de a-ți cumpăra o proprietate imobiliară:

 

1. O investiție pe termen lung

Imobiliarele sunt un domeniu unde achizițiile își păstrează valoarea inițială sau chiar o măresc în timp. În prezent, cumpărarea unei locuințe nu mai presupune că vei locui toată viața în acel spațiu. Așa cum vei vedea în continuare, perioada de amortizare a investiției imobiliare te va ajuta să determini profitabilitatea unei astfel de decizii.

2. O sursă de venit pasiv

Se spune că 90% dintre miliardarii lumii au investit în imobiliare. Tu de ce nu ai face-o? O proprietate imobiliară poate deveni ușor o sursă de venit pasiv, prin închiriere. Mai ales în oraș, cele mai căutate tipuri sunt apartamentele cu 1 cameră sau apartamentele cu 2 camere, datorită raportului optim dintre preț și spațiu.

 

3. Rata lunară poate înlocui chiria

Cu excepția situațiilor în care ai moștenit o proprietate sau locuiești alături de părinți, sunt șanse mari să plătești chirie lunar. Acesta este, probabil, cel mai apropiat exercițiu de plata unei rate, deci n-ar trebui să îți faci griji mari dacă vei avea nevoie de un credit pentru a-ți cumpăra locuința.

De altfel, decizia de cumpărare vine cu un avantaj major: casa este în întregime a ta. O poți amenaja cum îți dorești, poți să o transformi după nevoile tale sau chiar să o închiriezi pentru a acoperi rata.

 

Amortizarea investiției imobiliare: ce presupune, cum se calculează

Să spunem că vrei un apartament cu două camere, iar prețul acestuia este de 73.000 € . Cum afli care este perioada de amortizare a acestuia și cum poți calcula randamentul unei astfel de investiții?

Amortizarea și randamentul sunt aspecte diferite, însă strâns legate între ele. Prin calcularea lor, poți să decizi dacă te afli în punctul în care să îți permiți o investiție imobiliară.

Atunci când calculăm perioada de amortizare, formula clasică presupune împărțirea sumei totale investite în apartament la chiria pe un an pentru același apartament. În exemplul nostru, pentru că discutăm despre un apartament nou, direct de la dezvoltator, prețul de vânzare ar trebui adunat cu costurile aferente mobilării. În cazul apartamentelor vechi mai pot apărea și costurile de renovare, pe care ar fi bine să le iei în considerare.

Estimativ, vom presupune o investiție finală de 80.000 €. Mai apoi vom avea în vedere chiria medie pentru zona în care apartamentul este situată și putem realiza calculul:

Perioada de amortizare = 80.000/(400*12) = 16,6 ani

Așadar, investiția într-un apartament de acest fel va fi amortizată în aproximativ 16 ani jumătate. Amortizarea nu presupune închirierea propriu-zisă a imobilului, ci este doar un calcul pentru a determina magnitudinea efortului financiar pe care îl vei realiza.

Dacă vei alege totuși să dai apartamentul în chirie, îți recomandăm să calculezi și rentabilitatea investiției. Cel mai simplu poți face asta prin împărțirea chiriei anuale la suma investită, ceea ce în cazul nostru ne oferă o rentabilitate de 6%.

Investiții cu cap pentru o viață fără griji

Probabil ai observat că interesul pentru investițiile imobiliare a tot crescut în ultima perioadă. S-ar putea spune că avem un simț al proprietății accentuat, căci iubim să avem un loc care să ne aparțină, pe care să-l numim fără ezitare „al nostru”.

Important este ca, înainte de a lua o astfel de decizie, să ai în vedere toate aspectele esențiale cu privire la achiziția unei locuințe. Calcularea numărului de ani necesari pentru amortizarea investiției imobiliare este un pas important, la fel cum stabilirea unui buget maxim te poate ajuta să găsești opțiunile viabile pentru tine.

Iar dacă ești în căutarea unui apartament în Iași, indiferent de numărul de camere pe care ți-l dorești, găsești o multitudine de variante noi în Copou sau proximitatea acestuia,  o zonă cu o eleganță aparte și aproape de cele mai importante puncte ale Iașului.

5 1 vote
Article Rating


Articolul precedentFOTO. Secret de stat în privința necropolelor descoperite la Iași! Din ce cultură provin Goliații descoperiți la Palas și în fața Mitropoliei?
Articolul următorIeșenii își doresc un oraș al oamenilor, verde, digitalizat și cu arhitectură atractivă
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments