Cinci criterii în alegerea unui dezvoltator imobiliar

Dacă te întrebai ce criterii ar trebui să ai în vedere pentru alegerea unui dezvoltator imobiliar cu care să colaborezi în viitor, acest articol este potrivit pentru tine.

0
152

Cu toții visăm la un spațiu al nostru, care să ne reprezinte și să ne întâmpine zi de zi cu căldura specifică fiecărui „acasă”. Un loc unde să trăim bucuriile mici ale vieții alături de cei dragi, să ne construim amintiri, să ne creștem copiii și să îmbătrânim fericiți. Atunci când căutările prind contur, însă, s-ar putea să întâmpini provocări neprevăzute, care îți scot fire albe înainte de vreme. Articolul de astăzi te va ajuta să te pregătești mai bine pentru „vânătoarea” de locuințe, prin descoperirea acelor criterii care te vor ajuta în alegerea unui dezvoltator imobiliar de încredere.

 

Garanția unui apartament nou stă în experiența dezvoltatorului imobiliar

 

Când îți dorești un apartament nou, sunt câteva aspecte pe care trebuie să le ai în considerare. Sigur că sunt esențiale zona, materialele utilizate, compartimentarea, măsurile de siguranță implementate. Dar la fel de important este și dezvoltatorul imobiliar, pentru că de profesionalismul acestuia depind toate celelalte aspecte.

Altfel spus, dezvoltatorul imobiliar este capul operațiunii „viitoarea ta casă” – nu-i așa că ai vrea să știi că merită acest rol? Iată în continuare 5 criterii importante prin care poți determina seriozitatea unui dezvoltator imobiliar:

 

1. Experiența dezvoltatorului imobiliar

Probabil știi vorba „Judecă după fapte, nu după cuvinte”. În cazul dezvoltatorilor imobiliari, proiectele desfășurate anterior și serviciile oferite te pot ajuta să observi cât de serios este un dezvoltator în activitatea sa.

Acordă ceva timp, așadar, cunoașterii celor cu care urmează să colaborezi. Cere un catalog de prezentare a companiei sau caută informații despre dezvoltator online. Verifică dacă acesta a mai avut apartamente de vânzare în trecut și care este calitatea acestora. Descoperă părerile celor care locuiesc deja în spațiile finalizate și află cum a decurs pentru ei colaborarea cu dezvoltatorul imobiliar în cauză.

Dacă acesta este primul proiect imobiliar al dezvoltatorului, s-ar putea să-ți fie de ajutor cel de-al doilea criteriu pe care ți-l prezentăm.

2. Situația financiară a dezvoltatorului

De cele mai multe ori, dezvoltatorii imobiliari își desfășoară activitatea sub tutela unei entități juridice. Asta înseamnă că poți verifica oricând care este situația acestuia din punct de vedere financiar, atât la nivel de companie, cât și la nivel de investitori sau acționari.

La ce trebuie să fii atent aici:

  • Istoricul acționarilor companiei – au fost aceștia implicați în alte companii care au falimentat sau au avut probleme cu legea?
  • Statusul fiscal al dezvoltatorului imobiliar – își achită acesta obligațiile fiscale la timp? Există procese deschise împotriva companiei?
  • Situația financiară actuală – e important să verifici dacă dezvoltatorul cu care urmează să colaborezi are o profitabilitate redusă și dacă este expus riscului de insolvență.

Poți obține toate aceste informații cu o simplă căutare pe Google, așa că nu e cazul să te stresezi. Dacă dezvoltatorul lucrează însă ca persoană fizică, acordă mai multă atenție părerilor existente în piață. Deși alegerea nu este în sine un red flag, nu strică să fii cu ochii în patru la eventualele probleme.

 

3. Strategia de preț adoptată și modalități de plată

Știi și tu că prețurile în domeniul imobiliarelor (și nu numai) se stabilesc în funcție de facilitățile pe care imobilul ți le oferă și că există un anumit nivel – sau preț mediu – al pieței. De aceea, un preț prea mare sau prea mic față de ofertele disponibile pe piață ar trebui să îți dea de gândit.

De asemenea, un alt aspect pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când vine vorba de bani este cel al modalităților de plată oferite. Un dezvoltator serios va putea să îți ofere mai multe alternative :  să poți achita integral la plata antecontractului, 50% avans la antecontract + 50% achitare la final; 35% avans la antecontract + credit bancar la final sau chiar prin rate direct la dezvoltator (cu 50% avans, pe o perioadă de maxim 10 ani).

De ce este important acest lucru?

Ei bine, modalitățile de plată agreate îți oferă indicii solide cu privire la stabilitatea financiară a dezvoltatorului. Dacă un dezvoltator acceptă doar rate în regim propriu, s-ar putea să fie un semnal pentru faptul că prețurile practicate sunt prea mari iar banca nu acceptă să le finanțeze. Dacă dezvoltatorul se bazează pe plata avansului de la clienți pentru asigurarea cheltuielilor de construcție, există riscul ca proiectul să aibă întârzieri semnificative din lipsa de interes a pieței.

Așadar, paza bună păzește primejdia rea, iar atenția la detalii te poate scăpa de multe situații neplăcute.

4. Viziunea asupra ansamblurilor construite

Fiindcă vorbim despre afaceri imobiliare, e clar că profitul este un aspect pe care orice dezvoltator îl urmărește. Un dezvoltator de încredere va avea însă în vedere și alte aspecte, mai mari decât binele personal – o viziune asupra orașului în care construiește, un bine adus comunității în care investește.

Chiar dacă nu crezi că acest punct are impact direct asupra ta, ai fi mirat să afli cât de mult poate influența calitatea vieții. Un acoperiș deasupra capului și facilități comune pot fi de ajuns pentru unii, dar există și posibilitatea de a avea mai mult de atât.

Există dezvoltatori – de regulă, cei cu experiență în piață – care văd ansamblurile ca un „oraș în oraș”. Astfel, aceștia proiectează, pe lângă apartamente și parcări, zone recreative și chiar comerciale. Când ai totul aproape, viața ta devine deodată mai liniștită.

 

5. Transparența dezvoltatorului imobiliar

Un dezvoltator imobiliar de încredere știe că ai nevoie de toate datele „problemei” ca să poți lua decizii asumate și corecte pentru tine și familia ta. Până la urmă, să cumperi o locuință e un pas mare în viață!

Transparența unui dezvoltator poate fi observată în multe moduri. De la informațiile disponibile pe site-ul de prezentare, la modul în care comunică prețurile și informațiile cu privire la materiale și garanții – toate acestea pot fi indicatori pentru deschiderea spre dialog a dezvoltatorului.

Tot la acest subiect se încadrează și accesul la documente. Un dezvoltator serios va fi dispus să îți ofere spre verificare documentația urbanistică, copii după actele de proprietate, autorizația de construcție, precum și antecontractul și contractul de vânzare-cumpărare.

Alegerea unui dezvoltator imobiliar este un proces personal

Deși am punctat câteva criterii obiective în baza căruia poți alege un dezvoltator imobiliar de încredere, trebuie să știi că procesul este unul subiectiv, care ține și de puterea ta de a analiza lucrurile. În funcție de câtă încredere îți inspiră persoana cu care colaborezi și datele pe care aceasta ți le furnizează, vei putea să îți creezi o părere cât mai clară despre dezvoltator.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments