Clasificarea apartamentelor – un criteriu ușor pentru a-ți găsi locuința de vis

Dacă îți dorești să îți cumperi un apartament, dar nu știi cum să alegi, citește acest articol despre clasificarea apartamentelor pentru a-ți face o idee mai clară.

0
350

Atunci când te gândești la viitoarea ta casă, e puțin probabil să-ți răsară în minte termeni precum „decomandat”, „semidecomandat” sau „confort sporit”. Cu toate acestea, dacă ai puțină experiență pe piața imobiliarelor – chiar și în rolul de „căutător” pasionat – știi că aceste criterii în clasificarea apartamentelor sunt importante. Poate chiar mai importante decât lucrurile pe care ni le imaginăm noi de la casa visurilor noastre.

Acest articol a fost realizat cu ajutorul echipe de vânzări a unui complex rezidențial din zona Copoului pentru a te ajuta să înțelegi cum sunt clasificate apartamentele și cum poți estima corectitudinea prețurilor pe baza acestor informații. De altfel, dacă îți dorești un apartament cu 2, 3 sau chiar 4 camere, aici vei găsi mai mult de atât – un spațiu în care să te simți acasă, confortabil, în siguranță.

 

Cu câte camere să fie?

Printre primele lucruri pe care le alegem cu privire la un apartament este numărul de camere. Selecția e simplă, în general în funcție de planurile pe termen scurt și lung ale familiei tale.

Ai spune că e ușor să delimitezi clasificarea apartamentelor după numărul de camere, nu-i așa? Așa de ușor încât le-ai putea înșira pe degete. Parțial adevărat, căci în practică apartamentele pot avea una, două, trei, patru sau chiar cinci camere. Totuși, pe piață apar denumiri ceva mai diverse, care te pot intimida dacă nu știi ce înseamnă:

  • Apartamente tip studio – aceste tipuri de apartamente sunt caracterizate prin existența unei singure camere care reunește toate zonele de bază – bucătărie, sufragerie, dormitor. Baia este separată;
  • Garsoniere – în general, termenul de garsoniere se mai folosește doar în cazul apartamentelor vechi. Acestea sunt apartamente cu o cameră, doar că în unele situații se poate ca baia sau bucătăria să fie la comun cu alți locatari;
  • Apartamente uzuale – acestea sunt apartamentele cu o cameră, două sau trei pe care le vezi de obicei în anunțurile imobiliare. În funcție de configurație și gradul de confort, acestea pot avea aproape tot atâtea forme câte familii le locuiesc;
  • Apartamente tip Loft sau Penthouse – aceste două tipuri de apartamente sunt de obicei prezentate împreună pentru că au dimensiuni mai mari decât apartamentele uzuale. Apartamentele loft sunt situate, de regulă, la mansardă și au poduri foarte înalte, iar penthouse-urile sunt luxoase, având și câte două niveluri. Caracterul magnific al acestora poate înlocui chiar și traiul într-o casă la sol.

 

Sigur, fiecare din aceste opțiuni vine cu multe particularități, dar înainte de a te decide e bine să știi ce variante ai la dispoziție. Dacă cauți apartamente noi în Iași, trebuie să recunoaștem că piața este chiar ofertantă. În plus, unii dezvoltatori îți oferă și libertatea de a „recrea” spațiul după bunul plac, dacă cumperi apartamentul în faza de proiect.

Clasificarea apartamentelor după compartimentare

Opțiunile de compartimentare ale unui apartament sunt relativ reduse și destul de simplu de înțeles. Ce ne interesează, atunci când stabilim compartimentarea, este modul în care ai acces la fiecare încăpere din locuință.

Principalele tipuri de apartamente în funcție de acest criteriu sunt:

  • Apartamentele nedecomandate – numite și apartamente vagon, acestea cuprind un singur hol la intrare, iar restul camerelor sunt înlănțuite. Acest lucru presupune o lipsă de intimitate, căci vei fi nevoit să treci dintr-o cameră în alta în mod repetat;
  • Apartamentele semidecomandate – are două holuri, unul de la intrare care are acces către bucătărie și living, iar trecerea din living către baie sau dormitor se face prin cel de-al doilea hol. Această opțiune presupune că, pentru a ajunge din dormitor în bucătărie, va trebui să parcurgi totuși livingul;
  • Apartamentele decomandate – această variantă presupune că accesul în fiecare cameră se face dintr-un hol comun, astfel încât ele să fie separate. Sunt printre cele mai căutate tipuri de apartamente, datorită intimității pe care ți-o oferă;
  • Apartamente circulare – o combinație între apartamentele semidecomandate și cele decomandate. Acestea dispun de două holuri, însă accesul din primul hol către al doilea se poate face atât prin bucătărie, cât și prin living, deci se poate crea ideea de învârtire în cerc.

 

Pe lângă aceste opțiuni „clasice” de compartimentare, există câteva ceva mai noi, preluate mai ales de la americani. Vorbim aici despre apartamentele open-space, care îmbină două încăperi în același spațiu. De obicei, această „îmbinare” apare între bucătărie și living – prin eliminarea peretelui despărțitor dintre acestea, poți obține un spațiu mai mare.

La ce să fii atent când cumperi

Acum că știi ce înseamnă principalele denumiri din descrierile apartamentelor la care te-ai mai uitat, credem că îți va fi mai ușor să alegi o opțiune care să ți se potrivească. E important să începi orice „vânătoare de locuințe” cu stabilirea clară a nevoilor și obiectivelor pe care ți le dorești de la viitoarea ta locuință.

De asemenea, îți recomandăm să rămâi flexibil. Doar știi cum se spune: socoteala din târg nu se potrivește întotdeauna cu cea de acasă. Încearcă să privești obiectiv proprietățile pe care le vizitezi și fă-ți o listă clară a beneficiilor și dezavantajelor pe care fiecare le oferă. S-ar putea ca un apartament open-space să se dovedească mai potrivit ție, chiar dacă inițial nu a fost pe lista preferințelor tale.

În plus, înainte de a cumpăra, aruncă un ochi și asupra modului în care dezvoltatorul se implică în viața comunității pe care o construiește. Probabil nu ți se pare important, însă acasă va deveni mai mult decât un spațiu atunci când ai oameni care ai acces la tot ce este de interes pentru tine.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments