Comercianții care reduc prețul carburantului cu 50 de bani pe litru, în perioada iulie – septembrie, vor fi compensați de stat, a stabilit azi Guvernul

0
36
Combustibil

Pentru a-i încuraja pe comercianții de carburant să ofere cumpărătorilor reduceri de 0,5 lei la fiecare litru de motorină sau benzină cumpărat în perioada iulie – septembrie anul acesta, Guvernul a adoptat acum câteva minute o ordonanță de urgență cu un mecanism de compensare. Revânzarea carburanților cumpărați cu reducere va fi aspru sancționată, iar creșterile nejustificate a prețului la carburant în aceeași perioadă de referință vor fi considerate speculă și sancționate ca atare.

Concret, prin proiectul de OUG, ce mai trebuie doar publicat în Monitorul oficial pentru a se putea aplica, se stabilește posibilitatea acordării unei reduceri de preț în cuantum de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, de către comercianții de carburanți (benzină și motorină) către consumatorii persoane fizice/ juridice care cumpără pentru consumul propriu, iar comercianții care acordă reducerea să primească 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, de la stat, în schimb.

Important pentru consumatori este că reducerile se vor putea practica în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2022.

Notă: Desigur, chiar dacă măsura adoptată azi, să zicem, apare și în Monitorul Oficial, vor fi necesare norme suplimentare pentru modul în care, ulterior, comercianții ce acordă reducerea beneficiază de acei 0,25 lei/litru înapoi de la stat. Cert e că mecanismul nu va presupune ca acei comercianți să aștepte bani de la stat.

Totodată, conform ordonanței, reducerea de preț se va putea aplica și fracțiunilor de litru. Dar prețul de vânzare la pompă va fi înscris fără luarea în calcul a reducerii comerciale – practic, ea va fi aplicată la casă, când se face plata: „În cazul acordării reducerii de preț prevăzute la alin. (1), aceasta se va evidenția distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale și/sau facturi”. Totuși, benzinăriile vor trebui să afișeze pe totem (panoul luminat de la intrarea în benzinării) prețul care include această reducere de preț.

Guvernul mai intenționează prin această viitoare ordonanță de urgență să sancționeze și creșterea nejustificată a prețurilor la carburanți în perioada iulie-septembrie 2022 ca activitate de speculă (conform OUG nr. 84/2022).

Totodată, cei care cumpără carburant cu reducerea de preț NU au voie să-l revândă, riscând altfel amenzi între 5.500 și 11.000 de lei, aplicabile persoanelor fizice, ori amenzi între 50.000 și 500.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

Sunt convins că marile lanţuri de benzinării vor aplica această ordonanţă. Sunt, de asemenea, convins că peste 80%, până la urmă peste 80- 90% din piaţă, va aplica această ordonanţă. Şi eu cred că românii vor vedea pe totemul staţiilor de benzină această reducere.(…) Poate o să vi se pară puţin 50 de bani, dar ceea ce este foarte important, va plasa România, după Ungaria, care are un preţ, doar pentru piaţa internă, plafonat la un nivel foarte mic şi deja au probleme cu aprovizionarea în staţiile de carburanţi, va plasa România cu cel mai ieftin preţ din Europa. Nu mai vorbim de regiune, vorbim de statele membre ale Uniunii Europene, puţin sub Bulgaria (…)

Reglementarea noastră nu presupune o plafonare, nu presupune o restricţie de preţ, presupune până la urmă o conformare voluntară şi sunt convins că aceasta va fi făcută. Statul va oferi 25 de bani din această reducere. Ceilalţi 25 de bani… va fi o reducere practic comercială care este şi deductibilă fiscal pentru companii. Iar cei 25 de bani pe care statul îi oferă vor fi automat scăzuţi din dările pe care compania le are către stat, deci nu aşteaptă să primească bani de la bugetul de stat. Va fi o chestie care va fi făcută direct în staţiile de benzină sau în locurile de vânzări angro, pe factură, un lucru care va fi automat aplicat şi recuperat de către companii la sfârşitul lunii prin declaraţiile fiscale”, a declarat ministrul energiei, Virgil Popescu, marţi seara, la Digi 24.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments