Fostul ministrul al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat că a luat decizia de a demisiona funcție și din partid întrucât consideră că un om care are o demnitate publică și o responsabilitate socială nu trebuie să se ascundă în spatele privilegiilor. „Sunt un om responsabil și așa cred că m-ați cunoscut cu toții”.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat luni raport favorabil ridicării imunităţii deputatului PSD Adrian Chesnoiu.
”Cred eu că în mandatul acesta scurt, de 6 luni de zile, am și reușit să fac o parte din lucrurile acestea bune și e cumva meritul echipei pe care am avut-o la Ministerul Agriculturii, pentru că am reușit într-un timp foarte scurt să facem lucruri care stagnau de foarte multă vreme.
Evident că suspiciunile de azi nu vizează activitatea aceasta legată de politicile agricole și de activitatea din agricultură, ci anumite lucruri administrative. Sunt un om responsabil și așa cred că m-ați cunoscut cu toții.
Eu consider că atunci când ai o calitate și o demnitate publică, nu trebuie să fie vorba despre privilegii personale și vorbim despre o responsabilitate socială pe care o avem cu toții față de cetățeni.
Acesta a fost și motivul pentru care, fără niciun fel de ezitare, în momentul în care am aflat din presă că s-au ridicat anumite suspiciuni la adresa mea, am luat decizia de onoare, individual, fără să mă consult cu absolut nimeni, de a demisiona din funcția de ministru, de a mă autosuspenda din partid și de a le solicita colegilor mei din toate grupurile parlamentare să voteze cererea de încuviințare a procurorilor în vederea derulării activităților specifice”, a declarat Adrian Chesnoiu.
„Sunt absolut convins că, la finalul aceste cercetări, adevărul va ieşi la iveală. Nu sunt adeptul unei justiţii televizate. România are nişte proceduri care vizează modul în care se derulează o anchetă penală. La finalul cercetărilor, voi veni cu aceeaşi demnitate în faţa dumneavoastră şi vă voi prezenta punctul meu de vedere cu privire la acest dosar. Până la finalizarea cercetărilor nu mă veţi mai auzi declarând nimic despre acest dosar”, a mai precizat fostul ministru al Agriculturii.
Iohannis a semnat decretele de eliberare din funcția de ministru al Agriculturii a lui Chesnoiu
Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretele de eliberare din funcția de ministru al Agriculturii a lui Adrian Chesnoiu, acuzat de DNA într-un dosar de abuz în serviciu, și de înlocuire a lui cu Sorin Grindeanu, ca interimar. Sorin Grindeanu este și ministru al Transporturilor și Infrastructurii.
Potrivit informațiilor Gândul, Adrian Chesnoiu ar fi instigat membrii comisiei de concurs și ajutat un candidat care nu obținuse un punctaj corespunzător și alți patru candidați agreați la concursurile pe unele posturi de la direcțiile județene.
Ce acuzații îi aduc procurorii DNA
DNA a transmis, că în conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al DNA, Crin Nicu Bologa, a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor și în prezent având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
- instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni),
Solicitarea DNA referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.