Totuși, dacă nu vor depune copii legalizate notarial, candidații ce vor fi declarați admiși vor trebui să prezinte, pentru compararea cu copiile simple, și exemplarele originale ale documentelor, în cel mult zece zile de la afișarea rezultatelor finale.
În caz contrar, candidații vor risca respingerea candidaturii, iar candidatul clasat pe următorul loc va fi declarat admis. Același lucru se va întâmpla și în cazul existenței unor neconcordanțe între copiile și originalele documentelor.
Această nouă variantă de transmitere a documentelor necesare va putea fi utilizată de candidați în cazul concursurilor pentru ocuparea funcțiilor publice de stat sau teritoriale și în cazul concursurilor pentru ocuparea funcțiilor publice vacante din administrația publică locală.
Astfel, vor putea participa mult mai ușor la concursurile de ocupare a posturilor vacante de la stat și cei ce nu au domiciliul în localitatea în care se organizează concursul.
Acesta este, de altfel, și motivul invocat de inițiatori pentru apariția măsurii. Concret, aceștia spun că “adoptarea acestei inițiative legislative ar reprezenta un pas important către facilitarea înscrierii la concursurile pentru ocuparea funcțiilor publice vacante, prin asigurarea accesului neîngrădit al oricărei persoane interesate să poată candida fără a fi constrânsă de birocrația și distanțele lungi pe care altfel le-ar avea de parcurs în faza de debut a competiției”.