Societatea Academică din România și partenerii Asociația Act For Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon au lansatRaportul național de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale. Studiul a fost realizat în perioada septembrie 2021 – mai 2022 și a vizat 47 de UAT-uri (municipii reședință de județ și primăriile de sector din București) pe 3 domenii: educație, transport public, gestionarea deșeurilor.
Utilizând informațiile primite, precum și informațiile culese de pe site-urile primăriilor, dar și informații din presa locală și alte site-uri relevante, au fost centralizate și analizate datele în funcție de indicatorii specifici fiecărui domeniu și au fost desemnati caștigatorii pe fiecare categorie.
Astfel, la categoria gestionarea deșeurilor, clasamentul a fost următorul:
- locul 1 Municipiul Sibiu (71 de puncte)
- locul 2 Municipiul Oradea (70 de puncte)
- locul 3 Municipiul Sfântu Gheorghe, Municipiul Miercurea Ciuc şi Municipiul Iaşi (63,5 puncte)
În România, toate reședințele de județ au dificultăți în gestionarea deșeurilor, multe dintre acestea nerespectând legislația minimă. Nicio reședință de județ nu s-a apropiat de punctajul maxim de 100 de puncte acordat conform metodologiei, iar mai puțîn de jumătate au obținut un scor peste media de 35,9. În timp ce Sibiu, Oradea, Sfântu Gheorghe, Miercurea-Ciuc, Iași se numără printre UAT-urile care respectă legislația într-o mare măsură și fac eforturi pentru a crește calitatea și performanța serviciilor publice, există primarii precum Slatina, Brăila, Târgoviște, Sector 4 și Sector 5 București, în care colectarea deșeurilor se realizează la un nivel deficitar, minimal din punct de vedere al respectării legislației și bunelor practici. Mai mult, cele 47 de municipii sudiate au însumat, în 2020, penalități în cuantum de 50.616.928 lei (sursă date – AFM).
Punctajul obținut de municipiul Iaşi la categoria gestionarea deșeurilor, precum si clasamentul general le regăsiți în documentele alăturate.
Recomandările autorilor:
- Organizarea colectării biodeșeurilor la nivelul municipiului.
- Dezvoltarea unui sistem de colectare pentru deșeuri de construcții gratuit pentru cetățeni.
La categoria transport public, municipiul Iaşi se clasează pe locul 17, în timp ce la capitolul educație se clasează pe locul 37.
Recomandările autorilor – transport public:
- Creșterea numărului de stații de călători va duce la un grad de accesibilitate mai mare.
- Integrarea serviciului de transport județean în strategia de regională de transport va duce la accesibilizarea întregului județ.
- Acordarea transportului public cu nevoile grupurilor sensibile ar accesibiliza serviciul.
Recomandările autorilor – educatie:
- Acordarea burselor școlare pentru elevi.
- Realizarea de investiții în vederea modernizării cabinetelor medicale școlare.
- Creșterea cheltuielilor cu investiții în școli.
Proiectul Cetățeni activi pentru servicii publice de calitate la nivel local este derulat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Asociația Act For Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea capacității de mobilizare și implicare civică, în special în rândul tinerilor, prin dezvoltarea unui set de metode și instrumente de monitorizare și advocacy în vederea îmbunătățirii calității serviciilor de transport public, educație și gestionare a deșeurilor furnizate de administrațiile publice locale din mediul urban.