Sărbătoare mare azi pentru creștini: Înălțarea Domnului

0
63

Înălţarea Domnului este prăznuită de Biserica Ortodoxă în acest an, pe data de 2 iunie. Sărbătoarea Înălțării Domnului mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas.

Potrivit religiei creștine, Înălțarea Domnului este ziua în care Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri, în timp ce îi binecuvânta pe ucenicii săi și s-a așezat de-a dreapta Tatălui. Această sărbătoare este una dintre cele mai importante de peste an, iar în calendarul creștin ortodox este însemnată cu cruce roșie. În aceasta zi se înroșesc ouă, se pregătesc bucate, întocmai ca la masa de Paști. În această zi, creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat!” și „Adevărat S-a înălțat!”.

În această zi de sărbătoare, după Sfânta Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele închinate acestora din țară și din străinătate.

Astfel, la ora prânzului, în această zi de sărbătoare națională, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România sunt trase în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.

Mai mult, tot pe 2 iunie se mai sărbătorește și Ziua Eroilor. O hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, adoptată în perioada 1999-2001, a decis ca ziua Înălţării Domnului să fie considerată Ziua Eroilor. Așadar, pe data de 2 iunie nu este sărbătorită doar Înălţarea Domnului, ci în bisericile din România sunt pomeniți toți eroii români căzuți la datorie, cei care au murit pe câmpurile de luptă în numele libertății și credinței.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments