Centrul de Servicii Sociale din Tg. Frumos cuprinde şapte centre şi case familiale cu 12 până la 30 de locuri, putând să găzduiască până la 132 de copii şi adolescenţi. „Scopul serviciului social Centrul Rezidenţial «O nouă şansă» din cadrul Centrului de Servicii Sociale Tg. Frumos este de a asigura protecţia, creşterea, îngrijirea şi educarea copilului cu tulburări de conduită şi comportament separat, temporar sau definitiv, de părinţii săi, ca urmare a stabilirii, în condiţiile legii, a măsurii plasamentului”, menţionează regulamentul după care funcţionează acest centru.
„Noi încercăm să îi recuperăm (pe copiii instituţionalizaţi, n.r.) pe partea psihologică, dar cu unii dintre ei se lucrează mai greu: recidivează, fug” din centru, a admis el. Cei mai mulţi urmează cursurile şcolare şi îşi fac planuri pentru viitor, a subliniat Tiberiu Bantaş.
Pe de altă parte, copiii internaţi aici intră uneori în conflict unii cu alţii, iar motivele sunt de obicei puerile, admite reprezentantul DGASPC. Nicio altercaţie nu a fost atât de gravă încât să fie necesare îngrijiri medicale, ne-a spus el, pentr zdi. Totuşi, un supraveghetor pe tura căruia se întâmplă un asemenea incident este pasibil să fie sanţionat. Ar putea fi asta o explicaţie pentru faptul că, dintre înregistrările video cu bătăile administrate unuia dintre copiii de la „O nouă şansă”, doar una a ajuns şi la DGASPC? Direcţia a formulat o plângere penală cu privire la faptul că un supraveghetor nu a anunţat despre cazul de violenţă petrecut în timpul serviciului, a precizat Tiberiu Bantaş. Totuşi, înregistrările par să fie făcute în zile diferite.
Cât priveşte tensiunile dintre conducerea centrului şi unii angajaţi, purtătorul de cuvânt al instituţiei a confirmat că la sediul Direcţiei din Tătăraşi este înregistrată o petiţie în acest sens, aflată în curs de soluţionare. Autorul sesizării primite la redacţie susţine însă că sunt mai multe şi că toate ar fi mai vechi de 30 de zile.