Anomalie la Iași – o poză, mai scumpă decât o pictură de Sabin Bălașa. Moștenirea fotografului Agapi, mină de aur pentru progenituri – 5000 de euro o fotografie

0
856

Anomalie de noaptea minții  la Iași – o fotografie făcută acum 30 de ani a ajuns să coste mai mult decât o opera de artă semnată Sabin Bălașa sau orice alt artist plastic ieșean. Din 10 fotografii vândute ar putea să își cumpere propriul apartament, dar sunt dependente de locuințele sociale ale Primăriei. Este vorba de fetele fotografului ieșean Mihai Agapi, care s-au trezit, peste noapte cu o arhivă fotografică imensă, rodul a câteva decenii de activitate a tatălui. Departe de a stăpâni valoarea intrinsecă a moștenirii, dar cuprinse de dorința nemăsurată de a se căpătui peste noapte, în cel mai facil mod, fetele fotografului au început să vândă din arhiva foto la niște prețuri fabuloase – 5000 de euro.  Ipotetic  vorbind, asta în cazul în care vreun nebun ar fi dat afară din casă de prea mulți bani, dacă ar exista cerere pe piață pe măsura acestei oferte excentrice, surorile Agapi ar putea deveni cele mai bogate ieșence.   Până atunci, acestea sunt date în judecată de Primăria Iași pentru plata locuinței sociale din centrul Iașului, urmând a fi evacuate.

Stupoare pe piața colecționarilor din Iași – ultima fotografie cunoscută a poetului Mihai Eminescu, executată de celebrul  fotograf Jean Bielig în 1887,  este scoasa la licitație cu prețul de pornire de 800 de euro, în timp ce o fotografie cu impostorii Revoluției de la Iași, este vândută de moștenitoarea fotografului Mihai Agapi cu suma fabuloasă de… 5000 de euro. La această sumă sunt cotate acum mare parte din operele pictorului ieșean Sabin Bălașa, ultimul exponent al “romantismului cosmic”, pictorul albastrului infinit. Cea care a avansat acest preț exorbitant este Nora Agapi, fiica mai mica a fotografului ieșean, Ioan Mihai Agapi, care continuă să locuiască în apartamentul social repartizat tatălui ei de către Primărie ori, în condițiile unor câștiguri fabuloase și ilicite din vânzarea arhivei foto a tatălui, aceasta ar trebui să își piardă calitatea de chiriaș, cu atât mai mult cu cât ocupă, singură, o locuință socială formată din 3 camere.

Cine a fost Mihai Agapi

Mihai Ioan Agapi a fost cel mai longeviv fotograf al Iașului. În perioada 1960 și 1990, Ioan Matei Agapi a filmat și fotografiat 35 de ore de material sau 21.000 de metri de peliculă – acum o veritabilă arhivă vizuală care pare să fie cea mai mare arhivă personală din România. Ioan Matei Agapi, fotograf și cameraman al orașului Iași, a imortalizat atât evenimentele culturale și politice ale orașului, cât și momente intime din viața familiei sale, acestea fiind printre puținele reprezentări neinstituționalizate ale epocii. Din păcate, aceste creații fotografice au fost ferecate, ele nefiind accesibile publicului , nici măcar în cadrul unor expozițiii.

“În timpul comunismului, accesul la aparate de filmat și peliculă era limitat (fie doar și din cauza costurilor mari), așa că majoritatea imaginilor care ajung la noi astăzi sunt produse în cadrul studiourilor de producție și a televiziunii, la care se adaugă un număr mic de filme realizate în cadrul cinecluburilor de amatori, organizate în jurul unor școli, fabrici sau sindicate. Desigur, nimeni n-ar fi putut avea acces necondiționat la peliculă pe vremea aceea, iar o parte dintre materialele din arhiva lui Agapi erau realizate în calitate de fotograf/cameraman oficial al orașului”, este descrierea făcută fotografului, ca prefață la  “Timebox”, un documentar despre viața lui Ioan Matei Agapi, pe care primăria îl evacuează din apartamentul său închiriat din Palatul Braunstein ce urmează să fie renovat, și despre colecția sa impresionantă de materiale vizuale, aparate de fotografiat și filmat. Filmul, realizat de fiica acestuia, Nora Agapi, cea care îî vinde arhiva foto la prețuri exorbitante, urmărește deopotrivă relația tată-fiică în contextul unei mutări complicate – în film se induce ideea că primăria refuză să îi ofere fotografului un spațiu potrivit pentru depozitarea arhivei, precum și cariera lui Ioan Matei Agapi, prin inserarea anumitor secvențe din arhiva lui vizuală.

Și-au bătut joc de patrimoniul Primăriei cum au vrut și acum sunt evacuate din nou

În fapt, realitatea este cu totul alta, urmașele fotografului Ioan Mihai Agapich, prejudiciind Primăria prin refuzul obsesiv de a achita chiriile modice ale caselor sociale ce le-au fost repartizate.

Prin repartitia nr 1990/21.03.1990, emisă de I.G.C.L Iași în baza aprobării Comitetului executiv al Consiliului Popular al Municipiului Iași, lui Agapi Ioan-Matei îi este atribuit dreptul de folosință a spațiului cu destinație de locuință alcătuit din 3 camere și dependințe în suprafață totală de 68 mp situat în str Cuza-Vodă nr 2 (Palatul Braunstein), împreună cu fiicele acestuia, Agapi Ruxandra Andreea și Agapi Nora Catrinel.

În temeiul acestei repartiții sunt încheiate succesiv contractele de închiriere cu nr 5825/28.03.1990, nr 4273/25.09.2000 și 4273/19.05.2009, până la data de 19.05.2014. Având în vedere că Palatul Braunstein urma să intre în procedura de consolidare se naște obligația Municipiului Iași de a reloca chiriașii din imobil. Prin adresa nr 17698/24.02.2015, Ioan Mihai Agap solicită atribuirea a două locuințe: una în care să fie recazat împreună cu una din fiice – Nora Agapi, iar în cealaltă să fie recazată cea de-a doua fiică și nepoata.

Prin HCL nr 407/29.12.2015 i-a fost atribuit lui  Agapi Ioan Matei în calitate de titular de contract și fiicei acestuia, Agapi Nora Catrinel, în calitate de persoană cu drept locative în locuință, dreptul de folosință al spațiului cu destinație de locuință situată în Iasi, str. Păcurari nr 47, bl 546, et 1, ap 3, compus din 3 camere în suprafață de totala de 37.5 mp și dependințe de 25 mp, cu destinația de locuință convenabilă. Imobilul este ocupat de Agapi Nora Catrinel în calitate de titular, în baza contractului de închiriere nr 105018/15.10.2020, contract preluat de reabilitare/consolidare, în consecință Municipiul Iași a obținut în instanță evacuarea numitelor din spațiul de locuit anterior menționat.

Consiliul Local al Municipiului Iași aprobă, în cadrul sedinței din data de 28.02.2020, prin HCL nr 35/2020 atribuirea locuinței din Iași, str Anastasiei Panu nr 23, bl Muntenia, et 4, ap 19 către Agapi Ruxandra Andreea, pentru o perioadă de un an de zile, cu destinația de locuință de necesitate.

Titulara nu a solicitat în termen prelungirea contractului de închiriere, nu a achitat niciodată pe durata derulării relațiilor contractuale cheltuielile de întreținere aferente imobilului, în consecință a fost acționată în instanța de judecată în vederea evacuării din spațiul de locuit și recuperarea debitelor restante”, a precizat Cristina Albișteanu , directoarea Direcției Fond Locativ din Primăria Iași.

În cadrul dosarului de judecată înregistrat cu nr 31986/245/2021 pe rolul Judecătoriei Iași, instanța dispune în cadrul ședintei din data de 05.07.2022 evacuarea din spațiul de locuit a numitelor Agapi Andreea Ruxandra și a fiicei acesteia Agapi Sofia Ioana. Hotărârea nu este, la data prezentei, definitivă.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments