Contribuția la sănătate: Ce schimbări au apărut recent în legătură cu CASS-ul

0
67

Guvernul a stabilit recent, prin OG 16/2022, modificarea amplă a Codului fiscal. Câteva dintre schimbări vizează modul în care sunt stabilite contribuțiile sociale obligatorii, cu cele două componente conținute: contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) și contribuția de asigurări sociale, adică cea la pensii. Astfel, potrivit noilor reguli, în cazul celor ce obțin venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuale, din chirii sau din activități agricole, printre altele, obligația de plată a CASS va apărea, începând cu veniturile de anul viitor, de la plafonul de șase salarii minime încolo, în condițiile în care, acum, plafonul este de 12.

După cum stabilește OG 16/2022, prin care este modificat Codul fiscal, începând cu veniturile aferente anului 2023, obligația de plată a CASS va apărea de la plafonul de șase salarii minime încolo, față de plafonul actual, care este stabilit la 12.

Astfel, cei ce obțin venituri din activități nesalariale pentru care trebuie să plătească CASS vor aplica cota de 10% la trei plafoane, și anume:

  • nivelul a șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între șase și 12 salarii minime brute pe ţară;
  • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară – în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;
  • nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară – în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.

Veniturile luate în calcul la încadrarea în plafonul anual de cel puțin șase, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară sunt cele din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuale, din asocierea cu o persoană juridică, din chirii, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din investiții și veniturile din alte surse (prime de asigurări, câștiguri primite de la societățile de asigurări, indemnizațiile lunare pentru limită de vârstă acordate primarilor, viceprimarilor, președinților de consiliu județean și altele).

Dacă au venituri peste plafoanele amintite, cei ce obțin venituri din activități nesalariale trebuie să depună declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la data de 25 mai (inclusiv) a anului următor celui pentru care se stabilește contribuția datorată.

Ca excepție de la regula de mai sus, în situația în care venitul realizat se încadrează în același plafon cu venitul estimat, declarația unică nu mai trebuie depusă la Fisc.

De asemenea, pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din activități independente în baza contractelor de activitate sportivă, din arendă, din asocieri cu persoane juridice, plătitorul de venit are obligația să calculeze, să rețină și să plătească CASS de la plafonul de șase salarii minime încolo, nu ca acum, de la 12.

Apoi, din 18 iulie 2022 au apărut și schimbări legate de scutirea de la plata CASS în cazul elevilor și studenților. Ca regulă generală, potrivit Codului fiscal, elevii și studenții fără venituri intră în categoria persoanelor exceptate de la plata CASS. Totuși, dacă au venituri salariale sau din activități independente, ei datorează de-acum această contribuție, indiferent de nivelul veniturilor obținute. Înainte, aceștia datorau CASS doar dacă veniturile lor depășeau valoarea salariului de bază minim brut pe țară.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments