Deducerea personală suplimentară: Tinerii angajați și cei cu copii înscriși într-o unitate de învățământ vor plăti un impozit și mai mic, din 2023

0
73

Regimul deducerilor personale, acele sume de bani care se scad din baza impozabilă astfel încât cei cu venituri mici și care au, eventual, persoane în întreținere să plătească mai puțin impozit statului pe salariile lor, va fi radical schimbat din 2023. Față de deducerea personală de bază, două categorii de angajați vor avea dreptul la o deducere suplimentară, care să facă impozitul dat statului și mai mic.

Deducerea personală este acordată potrivit Codului fiscal celor care au persoane în întreținere și venituri relativ mici (dar se acordă și celor care nu au pe nimeni în întreținere dacă salariile sunt mici), reprezentând o sumă cu care se micșorează baza impozabilă la veniturile salariale pentru ca, în final, salariatul să nu mai plătească așa de mulți bani la stat. Într-un limbaj mult simplificat: dacă deducerea are valoarea X, impozitul pe salarii se va aplica unei sume din care se scade această valoare X. Deducerea se acordă lunar și nu este nicidecum suportată din buzunarul angajatorului.

Prin recenta OG nr. 16/2022, din ianuarie 2023, regimul actual al deducerilor personale va cunoaște o transformare: modalitatea în sine de calcul a acestor deduceri – în funcție de venituri, mai nou – se schimbă radical (detalii, aici), iar de deducerea personală de bază vor beneficia cei ce au un venit lunar brut de până 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară din luna în care realizează veniturile – automat, asta înseamnă mai mulți beneficiari.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentSalariaților part-time cărora li se va plăti o contribuție mai mare la pensie nu vor avea o vechime mai mare în muncă
Articolul următorProiectul Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară intră în ultima etapă
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments