Euro Evi, firma controlată de clanul Enea din Pașcani, înregistrează un ascendent colosal pe piața națională de mobilier. Aflată în insolvență și cu paravan din partea ANAF, către care are obligații fiscale restante de 75 mii euro, Euro Evi, prin administratorii Enea Marius și Ionuț Badurlă, firma deschide cele mai luxoase reprezentanțe și puncte de lucru în țară. Un imperiu financiar la construirea căruia contribuie doar 13 angajați, potrivit declarațiilor mincinoase depuse de Enea.
Patronul firmei Euro Evi are înregistrate creanțe către stat în valoare de 370 mii lei. Asta nu îl oprește să încheie tot felul de contracte publice și să își adauge în portofoliu mari clienți, datorită cărora, anul trecut a reușit să înregistreze o cifră de afaceri de 5,7 milioane de lei și un profit net de 560 mii lei.
Pe lângă calitatea de administrator al SC Euro Evi, Mariu Enea deține și funcția de director de patrimoniu al Centrului de Studii Europene și mai controlează și o firmă suveică- Prima Construct.
Recent, prin intermediul acestei firme, Enea a reușit să acapareze câteva contracte publice importante. În cursul anului trecut, Primăria Iași a scos la licitație proiectarea și execuția unor săli de sport la școlile „George Coșbuc”, „Alexandru Vlahuță” și „Nicolae Iorga”, contractul ridicându-se la 1,6 milioane de euro. La această licitație au fost depuse două oferte, cea declarată câștigătoare fiind cea depusă de asocierea Prima Construct SRL Iași și Refconsteel SRL Iași
Sute de mii de euro din contracte cu statul
Prima Construct SRL, cu sediul social în Iași, este condusă de Marius Enea. În 2020, firma de construcții a înregistrat o cifră de afaceri de 14,3 milioane de lei, profit de 562.131 de lei, datorii de 7,2 milioane de lei, cu un număr de 43 angajați. Firma a mai derulat și alte contracte cu autorități publice locale din județul Iași. Ultima licitație la care Prima Construct SRL a participat a fost legată de construirea unei școli din comuna Valea Lupului, procedură care a fost însă anulată, urmând a fi reluată de autoritatea locală.
O altă lucrare publică atrasă în portofoliul firmei lui Enea este o sală de sport de 400.000 euro în comuna Vânători, județul Iași, cu bani de la Compania Națională de Investiții.
Showroom de 300.000 euro la București
La începutul acestei luni, Enea a dat lovitura și pe zona de mobilier, prin firma Euro Evi. Enea și-a văzut visul cu ochii, deschizându-și un showroom la București, investiție care a ajuns la 300.000 de euro. Noul sediu are 300 mp, și este deschis doar la nivel operațional,iar partea de proiectare și execuție se află la Iași. Dintre proiectele companiei de amenajare, în acest an, cea mai valoroasă comandă plasată de un client a fost mobila pentru un penthouse, unde valoarea produselor s-a ridicat la aproximativ 60.000 euro. Printre clienții Euro Evi din București se regăsesc firme mari precum Nusco City, Yacht Kid, Win Herăstrău, Four City, Dinamic City, One United Property, Herastrau Boutique sau 102 Address, în timp ce portofoliul de la Iași numără alți mari dezvoltatori imoiliaeri ale căror complexe reziențiale sunt mobilate de combinatorul Marius Enea, printre care Copou Garden, Royal Town, ESQ Village, Lazar Residence și alții.
Milioane de euro în joc și parteneri de afaceri țepuiți
Cifra de afaceri a grupului a crescut de la 1 milion de euro în 2020, la aproape 1,5 milioane euro în 2021, o creștere de 50%, iar previziunile pentru anul acesta sunt tot de o creștere cu 50. Tot anul acesta, Enea anunță că va dezvolta un departament de vânzări la sediul din Iași, și va dimensiona volumul de personal din echipele de producție/montaj.
Reamintim faptul că luna trecută, firma Euro Evi a început să fie urmărită de creditori care au interesul de a-și recupera creanțele, nu ca ANAF-ul, în urma derulării unor relații contractuale cu Enea și asociatul său, Ionuț Badurlă. HTC Cubbis a cerut insolvenţa Euro-Evi. Deși firma Euro Evi nu se află în imposibilitatea de plată, cei doi administratori au preferat să își bată joc de partenerul de afaceri. HTC Cubbis SRL Iaşi, firmă cu 36 de angajaţi şi afaceri de 13,19 milioane lei în 2020 – a depus o cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă împotriva Euro-Evi SRL Iaşi, iar această solicitare de aplicare a Legii 85/2014 a dus la înregistrarea Dosarului nr.1910/99/2022.
Înfiinţată în februarie 1993, societatea Euro-Evi SRL se prezintă drept „producător de mobilier pe comandă” şi este administrată de Marius Gabriel Enea-Amuntencei şi Ioan Ionuţ Badurlă. Marius Enea este ginerele lui Enea Viorel, președintele Fundaţiei Centrul de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt – Bucovina” Paşcani, din componența de conducere făcând parte tot clanul Enea.. În ce-l privește pe Ionuț Badurlă, celălalt asociat din Euro-Evi, acesta este fiul sereistului Badurlă și a grefierei Viorica Badurlă.