Îi cumpăra genți Hermes din șpagă Mihaelei Vasile plasată de Tătaru la Corpul de Control din MS

0
345

Adrian Ionel a fost condamnat vineri la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru cinci infracțiuni în concurs: luare de mită, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, toate pedepsite cu ani grei de pușcărie. Ionel și-a recunoscut faptele și a beneficiat de micșorarea limitelor de pedeapsă cu o treime.
Individul e poreclit de cunoscuți „dl. Goe” acesta fiind numit la UNIFARM SA prin semnătura lui Raed Arafat deși la vârsta de 34 de ani, încă lucra la firma mamei sale, un SRL care a avut o activitate minoră și care a și fost radiată în anul 2012, anul numirii odraslei în funcția de conducere de la compania publică, aflată sub autoritatea Ministerului Sănătății. Surse din PSD ne-au declarat că Ionel a fost plantat la UNIFARM de generalul SRI Ion Maranda, fostul șef al Direcției de Protecție Internă a serviciului. În anul 2015, Ionel este numit director general al Institutului Cantacuzino unde începe să se prezinte în mod fals ca profesor doctor, așa cum se vede în documentul emis de Ministerul Afacerilor Externe cu participanții la Forumul Economic de la Marea Neagră (BSEC) (Click AICI). Ionel nu numai că nu e cadru didactic universitar și nici nu are vreun doctorat dar cu toate insistențele noastre la Spiru Haret, Unifarm, Institutul Cantacuzino și Academia SRI nu am reușit să aflăm unde și-a susținut impostorul examenul de licență la absolvirea Facultății de Drept de la Spiru Haret, neacreditată în anul 1999. Detalii AICI.
Ionel nici prea inteligent nu pare: deși MFP a acordat în martie, din veniturile statului rezultate din privatizare, o finanțare de 1,15 miliarde de lei societății Unifarm, într-unul din e-mailurile sale de răspuns, Adrian Ionel ne-a explicat: „Compania Nationala Unifarm SA nu foloseste bani publici, aceasta este o informatie eronata”.
Așadar dl. Goe toca banii UNIFARM convins fiind că aceștia erau bani privați. Acționar unic al UNIFARM este statul român prin Ministerul Sănătății reprezentat în perioada 23.12.2019-25.05.2020 în AGA de cumătrul lui Nelu Tătaru, Lucian Timofticiuc, fost consilier al ministrului, acum plasat la Antibiotice SA Iași.

Ionel trăiește cu o femeie pe nume Mihaela Vasile căreia i-a dăruit multe poșete Hermes de zeci de mii de Euro, aceasta fiind colecționară de produse de lux. Deși bugetară, Vasile își etalează poșetele la școala privată unde învață copilul cuplului, ceilalți părinți înțelegând că sursa fondurilor e una ilegală, o poșetă Hermes putând ajunge să coste și peste o sută de mii de Euro.

Deși madam Vasile a beneficiat de produsele infracțiunii, nu i s-a părut nimic anormal să fie angajată după trimiterea în judecată a lui Ionel la Ministerul Sănătății la Corpul de Control al obscurului Nelu Tătaru.

Cum lucra Ionel: negocia șpaga, semna contractul, plătea din Unifarm și primea comisionul.

Cazul trimis în judecată de DNA se referă la un contract încheiat cu firma BSG unde s-a schimbat patronatul în timpul derulării contractului. Patronatul care a intrat mai târziu în firma BSG n-a dat şpaga negociată anterior, Ionel s-a enervat şi a reziliat contractul.

Enervat că firma nu i-a mai dat comisionul cu care el avea programat niște shopping, Ionel a declarat pentru Rise Project: „BSG Business Select se numește firma intermediară dintre furnizorul turc și Unifarm, înregistrată fiind lângă Bucuresti, la parterul unui bloc de pe strada Eroilor din orașul Pantelimon. Iar pentru că a mutat marfa dintr-o parte în alta, a câștigat în jur de 300.000 de euro. Au fost printre singurii care au depus ofertă, cu vreo două săptămâni înainte să se materializeze transportul, ne lămurește Adrian Ionel, șeful Unifarm.” conform Rise Project.
Ceea ce nu a lămurit Ionel a fost „unde au depus oferta”, dacă la restaurant, dacă la benzinărie …

În rechizitoriul cu care procurorii DNA au obținut condamnarea lui Ionel, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În contextul declarării de către Organizația Mondială a Sănătății, în data de 30 ianuarie 2020, a stării de urgență pentru sănătatea publică la nivel internațional din cauza infecțiilor cu noul Coronavirus, Guvernul României a emis O.U.G. nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală (printre echipamentele respective fiind incluse combinezoanele și măștile de protecție) precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei.
CN UNIFARM SA a fost desemnată, alături de alte instituții publice, să efectueze achiziții de astfel de echipamente de protecție.
În acest context, inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins suma de 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale).
Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispozițiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achizițiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cat și a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură.
Același document ar fi fost semnat și de inculpata Radu Maria – Lizica – Daniela, în calitate de șef serviciu comercial în cadrul CN Unifarm SA, pe care, ulterior, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi determinat-o să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei respective. În realitate, negocierea s-a realizat între directorul general Ionel Eugen Adrian și intermediar, la un restaurant din municipiul București, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului și a prețului echipamentelor de protecție.
Pentru acest „serviciu”, persoana intermediară ar fi pretins de la reprezentanții societății comerciale, pentru sine și pentru funcționari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului.
Din această sumă, inculpatul Ionel Eugen Adrian urma să primească cei 760.000 euro amintiți anterior.
Deoarece societatea comercială furnizoare nu ar fi achitat intermediarului nicio sumă din procentul de 18 % convenit inițial, inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitate de director general al C.N. Unifarm S.A, a decis rezilierea unilaterală a contractului.
Totuși, anterior, firma respectivă ar fi reușit să livreze cantitățile de 1 milion de măști chirurgicale (neconforme cu standardele stipulate în contract) și 25.920 de combinezoane din totalul echipamentelor menționate în contract, pentru care CN Unifarm SA a achitat suma de 2.380.000 lei (reprezentând doar valoarea măștilor respective).
Prin modalitatea descrisă mai sus s-ar fi produs un prejudiciu în valoare de 2.380.000 lei în patrimoniul CN Unifarm SA, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum de către societatea beneficiară a contractului.

Separat de cele anterior menționate, în cauză s-a mai reținut că, la data de 06 iunie 2016, Ionel Eugen Adrian ar fi dobândit calitatea de director general al C.N. Unifarm SA cu încălcarea dispozițiilor legale.
Concret, în calitate de membru și președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Unifarm SA, acesta ar fi votat, la ședința din aceeași dată, numirea sa ca director general al CN Unifarm SA.
Or, dispozițiile OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice interzic în mod expres ca președintele Consiliului de Administrație să fie numit și director general, aspect ignorat de membrii acestuia, printre care și Ionel Eugen Adrian. În aceeași zi, inculpatul ar fi emis și ar fi semnat o decizie, în urma căreia, în perioada 14 iulie 2016 – 25 mai 2020, ar fi obținut venituri nete în cuantum de 498.722 lei.

În cauză, CN Unifarm SA s-a constituit parte civilă pentru suma de 2.380.000 lei.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei inculpați (persoana intermediară și doi reprezentanți ai societății beneficiare a contractului), în sarcina acestora reținându-se săvârșirea unor infracțiuni de trafic și cumpărare de influență.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv

– 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a deține, purta și folosi orice categorie de arme și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments