Administratorul de facto al Centrului Medical „Dan Furtună” SRL a fost numit de echipa USR-PLUS în funcția de manager al Spitalului Colțea, luna trecută, după ce primarul general Nicușor Dan i-a delegat atribuțiile privind sănătatea viceprimarului Horia Tomescu. Cunoscut suporter al Gabrielei Firea și fost director medical al Spitalului Colentina în mandatul acesteia, ajuns la Colțea, Bogdan Furtună a început să toace în interesul său sau al altora și nu al pacienților(DETALII AICI), puținele resurse ale spitalului, în timp ce medicii din spital mulțumesc jenați ONG-urilor pentru donațiile de consumabile.
Colțea folosește ilegal banii spitalului pentru Festivalul „Iubim 2 roți”
Conform Legii 95/2006, articolul 105, organizatorii de spectacole în aer liber, festivaluri și manifestări sportive au obligația de a încheia contracte cu serviciile private sau publice de urgență prespitalicească pentru asistență medicală de urgență.
Asta înseamnă costuri importante pentru organizatori, calculate în sistemul public după o formulă de tipul: (tarif/km x nr. km parcurși dus-întors)+ valoare asistență medicală (nr.ore * tarif orar diferențiat medic, asistent medical și ambulanțier) + (tarif/ ora de staţionare x nr. ore de staționare solicitate) + consumabile utilizate = cost total/serviciu
Dacă însă o cunoști pe Oana Sivache (foto de pe contul său de Facebook), directoarea generală adjunctă a ASSMB, și organizezi un festival, primești gratuit toate aceste servicii.
Am întrebat Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București care a fost oportunitatea acestei cheltuieli, câți bani s-au cheltuit și am cerut confirmarea informației că madam Sivache a venit cu ideea achiziției de vreme ce festivalul este organizat de prietenul acesteia, site-ul festivalului iubim2roti.com fiind deținut de o persoană fizică.
ASSMB se spală pe mâini: delapidarea e la Colțea
ASSMB a refuzat să confirme sau să infirme dacă Sivache a venit cu ideea folosirii resurselor publice în favoarea unei persoane fizice, că scopul protocolului încheiat de ASSMB și Spitalul Colțea cu Asociația Moto Free Riders, organizatoarea Festivalului „Iubim 2 roți” a avut ca scop promovarea sănătății pentru „miile de persoane” de parcă cineva trebuie informat că ar fi mai bine să fie sănătos decât să fie bolnav.
Totodată ASSMB a mai precizat „că parteneriatul încheiat de ASSMB cu organizatorii festivalului nu a avut implicații financiare directe pentru instituție” și „nu a presupus realizarea de achiziții special pentru acest eveniment”, conform curentul.info.
Am revenit cu întrebări către conducerea ASSMB și către conducerea Spitalului Colțea, încercând să aflăm câte mii de persoane au fost prezente în cele trei zile de festival, având în vedere că a plouat torențial, câte astfel de cereri de parteneriate s-au primit la ASSMB și de ce s-a încheiat doar acesta, cine a plătit orele suplimentare ale personalului medical, combustibilul și consumabilele alocate, dar prinși cu mâinile până la coate în vistieria spitalului Colțea, Plută, Sivache și Furtună au amuțit.
Lăsăm aici întrebările noastre pentru ca fiecare cititor să-și răspundă singur la ele:
„1. La câte mii de persoane vă referiți în răspuns că au participat la Festivalul Iubim 2 roți? Această informație este disponibilă la partenerul cu care ați încheiat protocolul, intrarea fiind pe bază de bilete/abonamente și nu ne îndoim că ați prevăzut în protocol să vi se comunice acest număr, pentru a justifica ulterior folosirea resurselor publice (ambulanța de la Colțea, personalul medical plătit de Spitalul Colțea etc.)? Estimăm din filmările de pe pagina festivalului și din faptul că a plouat torențial că a fost vorba de câteva zeci de persoane. Cum comentați?
2. Este evident că implicațiile finaciare directe au fost pentru Spitalul Colțea: utilizarea ambulanței, plata orelor suplimentare personalului medical, consumabile etc., iar resursele publice au fost folosite cu acordul ASSMB care a fost parte în protocol. Știți că pentru festivaluri, concerte și evenimente sportive, organizatorii care nu o cunosc pe dna Sivache plătesc sume importante ca tarif orar pentru ambulanță și personal medical? Cum comentați?
3. Ce fel de colaborare a conținut protocolul de vreme ce ASSMB nu a fost nici măcar trecut pe afiș? Ce a dat ASSMB-ului sau spitalului Colțea organizatorul, în schimbul sumei importante pe care NU a cheltuit-o pentru ambulanță și personal medical?
4. Din data de 8 martie 2022 câte solicitări de astfel de parteneriate/colaborări ați primit și la câte dintre ele ați dat curs până pe data de 27 mai 2022?
5. Această folosire discreționară a bunurilor publice în folosul organizatorului festivalului pare a se circumscrie infracțiunii de delapidare comise de managerul spitalului Colțea la instigarea dnei Sivache. Cum comentați?
6. Din ultimul paragraf al răspunsului dvs. („nu a presupus realizarea de achiziții special pentru acest eveniment”) se înțelege că altcineva a plătit pentru combustibilul utilizat de ambulanță, pentru consumabilele folosite și pentru plata orelor suplimentare ale personalului medical. Ce vreți să spuneți?”