Peste 4300 de hectare de vegetație au ars din cauza incendiilor

0
62

Creștere alarmantă a incendiilor de vegetație uscată la nivelul județului Iași, dacă în anul 2021, 136 de incendii au mistuit 166 de hectare, de la începutul anului și până în prezent 630 de incendii au mistuit flora și fauna la peste 4300 de hectare.
În data de 21 iulie a.c., în jurul orei 11.00 a fost anunțat un incendiu de vegetație uscată și miriște prin SNUAU 112, în localitatea Miroslava, comuna Miroslava, județul Iași.
Inițial s-a intervenit cu o autospecială de intervenție și stingere și forțe și mijloace de intervenție din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Miroslava.
Ulterior, forțele și mijloacele de intervenție au fost suplimentate cu șase echipaje de stingere, o autospecială cu capacitate mărită de trecere și un echipaj de prim ajutor calificat. Incendiul se manifesta cu flacără pe o suprafață de aproximativ 50 de hectare, pe mai multe focare.
În timpul acțiunii de stingere echipajele de intervenție au descoperit o persoană de sex feminin, de aproximativ 72 de ani, decedată în incendiu.
După aproximativ opt ore de luptă cu flăcările pompierii militari și membrii serviciului voluntar au lichidat incendiul.
Pentru supravegherea zonei de intervenție un echipaj de stingere, autospeciala cu capacitate mărită de trecere și membrii Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă au rămas la locul intervenției.
În urma incendiului au ars aproximativ 50 de hectare de vegetație uscată.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost folosirea focului deschis în spații deschise.

Pentru a preveni acest risc în perioadă caniculară, recomandăm cetățenilor să respecte câteva măsuri esențiale:
 NU utilizați focul deschis pe timp de vânt;
 NU utilizați focul deschis pe timp de secetă sau caniculă;
 NU aruncați la întâmplare resturile de țigări;
 În cazul în care se impune arderea vegetației uscate, colectați în grămezi mici resturile vegetale, astfel încât arderea să poată fi controlată;
 Izolați zona de ardere față de căile de comunicație, construcții și fondul forestier, prin executarea de fâșii arate;
 Desfășurați arderea numai pe timp de zi și supravegheați în permanență focarele.
În acest context, recomandăm persoanelor fizice și juridice care în această perioadă recoltează culturile agricole, să manifeste multă prudență și să respecte cu strictețe toate măsurile de prevenire și stingere a incendiilor.
Totodată, este important să asigure prezența personalului care să supravegheze zona recoltată și mijloacele necesare pentru stingerea unui incendiu (pluguri, discuri, stingătoare, cisterne cu apă, etc), pentru a putea interveni prompt în cazul unei situații de urgență.
Inspectorii de prevenire din cadrul inspectoratului, au executat și vor continua să desfășoare activități de informare preventivă și control, pentru a verifica modul în care sunt respectate măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor.
Conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire a incendiilor, nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor se sancționează cu amendă de până la 2.500 de lei.
Conform Legii nr. 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, nerespectarea măsurilor privind interzicerea arderii frunzelor și a resturilor vegetale se sancționează astfel:
 persoanele fizice se sancționează cu amendă între 400-800 de lei,
 persoanele juridice cu amendă între 10.000 – 20.000 lei.
Reamintim că în luna martie 2022, o femeie de aproximativ 80 de ani, din localitatea Păun, comuna Bârnova a fost victimă a incendiului de vegetație uscată.
Întotdeauna sunt alocate forțe și mijloace de intervenție impresionante pentru stingerea incendiilor.
Incendiile nu produc decât pagube materiale și din nefericire, de multe ori, pierderea de vieți omenești și animale, sau a altor vietăți din arealul respectiv.
STOP INCENDIILOR!

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments