Țara noastră nu deține, în prezent, un Registru Național de Cancer, fapt care îngreunează analizele ce pot duce la optimizarea serviciilor oncologice. În același timp, România vine cu o statistică sumbră: jumătate dintre cei nou diagnosticați nu supraviețuiesc. În 2020, erau înregistrați 100.000 de cazuri noi de pacienți cu cancer și peste 50.000 de morți. Iar salvarea poate veni din partea inovației și tehnologiei. Însă, suntem în urmă și la acest capitol.
Violeta Astratinei, președintele Asociației Melanom România: „Este trist să vedem cum medicina de calitate, personalizată, terapiile inovatoare, digitalizarea sănătății își fac loc cu greu în sistemul de sănătate de la noi. Suntem, din păcate, țara în care cei fără bani mor cu zile, iar diferențe geografice și socio-economice în ceea ce privește accesul la asistența medicală întâlnim peste tot. În același timp, diferențele dintre săraci și bogați tind să devină mai mari. Unul din cinci români trăiesc în mizerie. În aceste condiții, oamenii nu vor ajunge la un medic nici să prevină, nici să beneficieze de un diagnostic timpuriu. Ne putem închipui de ce. Cheltuim cel mai puțin pe sănătate. Aceasta nu este o noutate, toată lumea o știe. Dar ne permitem cheltuieli exagerate pentru servicii spitalicești rămase la un nivel jenant de scăzut. Nu am progresat nici în măsurile anticorupție, suntem încă printre țările cele mai corupte din UE și acest lucru afectează direct sănătatea cetățenilor nostri. Trebuie reglementat, nu putem continua la nesfârșit așa. Există însă și speranță. Miliarde de euro vor fi lansate la Ministerul Sănătății în cadrul Programului Operațional de Sănătate, Planului Național de Cancer și Programului Național de Redresare și Reziliență. De felul cum folosim acești bani depinde viitorul nostru. Ne punem speranța în aceste programe pentru a aduce modificări cu impact asupra pacienților cu cancer.”
Ministerul Sănătății anunță soluții pentru pacienții cu cancer
Ministerul Sănătății este cel mai important pilon în ceea ce privește adoptarea de politici inovatoare și salvatoare pentru pacienții oncologici.
Tiberius-Marius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Planul European de Cancer propune patru direcții majore de acțiune pentru reducerea poverii cancerului. În primul rând, este vorba despre prevenția susținută și consecventă. În al doilea rând, dacă prevenția este lucrul cel mai bun și cel mai puțin costisitor, avem depistarea precoce a cancerului – care poate părea costisitoare, dar știm că poate duce la un tratament eficient și la vindecare. Este un standard de aur către care trebuie să ne îndreptăm. O altă direcție principală este accesul EGAL la diagnostic și tratament. Acesta presupune îmbunătățirea accesului la servicii de diagnostic și tratament de egală calitate și, de asemenea, în siguranță pentru toți pacienții. Și noi ne dorim cu toții un acces egal la depistare și tratamentul bolii de cancer. Aici am făcut niște pași. A patra direcție: îmbunătățirea vieții pacienților cu cancer și supraviețuitorilor prin acces egal la îngrijiri adecvate post-tratament, la protecție socială și la servicii financiare”.
Toate aceste direcții din Planul European de Cancer au fost incluse și în Planul Național de Cancer (aflat în Parlament pentru vot), lansat recent sub patronajul Administrației Prezidențiale, dar și în Programul Național de Sănătate 2020 – 2030 (aflat în dezbatere publică).
Dr. biol. Violeta Astratinei, președintele Asociației Melanom România: „De la aceste programe așteptăm schimbări majore care să devină un fundament pentru creșterea supraviețuirii pacientului cu cancer. Ca să facem schimbările, avem nevoie să umblăm la domenii cu adevărat importante și aceasta este motivația noastra de a aduce împreună specialiști cu idei reformatoare. Nu putem merge la nesfârșit cu peticirea sistemului de sănătate”.
Despre programele aflate în lucru a vorbit și Carmen Ungurean, de la Institutul Național de Sănătate Publică: „Avem oportunitățile de finanțare pentru domeniul Oncologie, care se referă la Programul Operațional de Sănătate 2021 – 2027, la PNRR și la Programul Băncii Mondiale, bazat pe rezultate și acțiunile comune EU4Health. Din Programul Băncii Mondiale, de interes pentru domeniul Oncologie este intenția de a definitiva pachetul minimal de bază și a-l transforma în pachet de bază pentru toate categoriile populației. Dacă se realizează, e pas extrem de important în accesul universal la servicii de sănătate”.
Instituțiile sistemului medical nu comunică între ele
În același timp, dr. Adrian Pană, consultant Sănătate Publică și Managementul Sănătății, a atras atenția că în țară există nu mai puțin de șapte sisteme informaționale care nu comunică unul cu altul. Această deficiență duce la pierderea unor informații esențiale despre pacienții cu cancer. Mai mult decât atât, unii bolnavi ajung să nu fie înregistrați niciodată dacă accesează serviciile spitalelor private. Efectul este acela că în acest fel, țara noastră nu va putea adopta măsuri sustenabile de dezvoltare și reformă pentru pacienții oncologici.