În România există o localitate unde primarul nu a mai fost schimbat din 1990 până acum. Emil Cătănoiu a reușit să îi convingă pe localnici că nu există un edil mai gospodar decât el. Nu a câștigat datorită unei campanii politice extraordinare, dar le-a adus oamenilor apă curată, gaze la poartă, drumuri asfaltate și şcoli modernizate, iar asta a fost cea mai bună „reclamă”.
Emil Cătănoiu este primarul localității Căpreni, din Gorj, și are în „grijă” 2.000 de suflete. După 1990, a ieşit primar la fiecare scrutin şi la mare diferenţă faţă de restul candidaţilor. Deşi sunt la ţară, cei oamenii din comună au condiţii ca la oraş.
Era 1987 când Emil Cătănoiu a intrat în conducerea Primăriei Căpreni. Mai întâi, ca viceprimar, apoi ca primar. Era mecanic auto pe atunci. Primul mandat i-a fost dat la o adunare publică imediat după Revoluţie.
„Aveam 27 de ani. Era în 1990, după Revoluţie. Din ’87, fusesem viceprimar al localităţii. După Bobotează, la o adunare sătească, la căminul cultural, am fost chemat acolo şi am fost ales primar al localităţii. În ’92, au venit alegerile normale, cu mandatele de câte patru ani şi am ieşit primar şi în ziua de astăzi sunt tot primar al localităţii Căpreni. Cel mai tânăr eram la vremea respectivă. Acum nu sunt cel mai bătrân, sunt cel mai longeviv”, a spus Emil Cătănoiu, primarul din Căpreni, pentru reporterii Observator.
Sătenii au apă curată, gaze la poartă, drumuri asfaltate și şcoli modernizate
Acum aproape toate drumurile sunt modernizate. Oamenii au apă, gaze la poartă, şcoli şi grădiniţe modernizate cu fonduri europene.
„Apă avem de prin anii 2004, gaze din 2000, toate unităţile, şcoala, centrul de sănătate, primărie, grădiniţe sunt legate la gaze. Au fost finalizate, urmând acum să facem dotarea cu mobilier şi una dintre săli va fi de informatică. O să luăm şi calculatoare noi. Multe nu mai sunt de făcut până la începerea anului. Dacă mai e ceva, le discutăm”, spune Emil Cătănoiu.
Cum cel mai apropiat spital e la 30 de kilometri distanţă, o clădire în ruină a fost transformată în centru medical. S-au schimbat multe de pe vremea comunismului.
„Până în ’89, nu prea se punea problema proiectelor pentru modernizarea localităţilor. Se punea problema să strămutăm clădiri din sate, să le aducem în centrul localităţilor. Activitatea era pe CAP, agricultură, de la A la Z, şi în fiecare lună, mai era cooperaţia, aveam şi un complex de îngrăşat taurine care ne mai mânca o parte din timp. Cam asta era, mai mult activitatea economică”, a adăugat primarul din localitea gorjeană.
În toamnă, edilul schimbă prefixul. Împlineşte 60 de ani, dar nu are de gând să renunţe prea curând la primărie.
„Nu îmi doresc decât sănătate. Dacă am sănătate, pot să ajut localitatea şi cetăţenii”, a conchis sursa citată.