Ursul ”turist” s-a întors! Ba chiar s-a apropiat și mai mult de Iași

0
118

Ursul a carui prezenta a fost semnalata în Padurea Dobrovat nu a plecat, ba dimpotriva, a venit mai aproape de Iasi. În aceasta dimineata, un apel la 112 a avut ca efect deplasarea unui echipaj de jandarmi în zona satului Poieni, din Schitu Duca.
Prezenta ursului a fost anuntata de primarul comunei Schitu Duca pe retelele de socilizare:

” Astazi, în jurul orei 10 dimineata, a fost semnalata prezenta unui urs prin numarul Serviciului de Urgenta 112, catre Inspectoratul de Jandarmi Judetean Iasi si Primaria Comunei Schitu Duca.
Ursul, din informatiile actuale, se afla în raza localitatii Poieni, la aproximativ un 1km de intersectia cu DJ 247.
În aceste momente echipe mixte patruleaza zona pentru localizare.

Ce fac daca ma întâlnesc cu ursul?
Având în vedere ca din informatiile existente la acest moment un urs se afla în zona noastra, venim cu o informare despre câteva masuri de avut în vedere în cazul în care va întâlniti cu acest animal salbatic:
1. Pastreaza distanta!
Regula general valabila este ca distanta minima pâna la orice vietate salbatica sa nu fie sub 100 de metri. Ursii, mistretii, vulpile, animalele salbatice pot manifesta un comportament imprevizibil.
2. Nu te panica! Nu fugi!
Daca esti în raza vizuala a animalului, încearca sa ramâi calm. Îndeparteaza-te încet si nu privi animalul în ochi. Acesta se poate simti intimidat de atitudine si exista riscul sa atace.
3. Nu arunca la întâmplare reziduuri alimentare!
Nu hrani animalul salbatic nici prin neglijenta, nici prin gândul ca faci o fapta buna. Acesta va deveni dependent de sursa de hrana din locul stabilit si devine imprevizibil daca nu o gaseste acolo.
4. Nu îl fotografia!
Dupa ce te îndepartezi, anunta prin 112 prezenta acestuia, dar evita sa îl pozezi. Socul audio – video poate determina o reactie violenta, blitul telefonului putând fi interpretat ca un atac.
5. Umbla doar în zonele sigure, mereu însotit, vocifereaza astfel încât sa îti semnalezi prezenta si a determina animalul salbatic sa se îndeparteze si sa nu atace.
6. În caz ca se apropie, renunta rând pe rând la obiectele pe care le ai (rucsac, sacosa, haine etc) pentru a-i distrage atentia si a câstiga timp pentru îndepartarea de pericol.”

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments